Skriv ut denna sida

Nato förbereder krig i Sverige

Leif Öhman, Randijaur 9 juni 2013

Leif Öhman

Här i Norrbotten förbereds krig, aktuellt under sommaren är drönare på RFN-basen Vidsel. I detta är svenska SAAB involverat. FMV har fått förlängt tillstånd med utökat försöksområde.

NATO som gemensam militär och säkerhetspolitisk pakt är överspelad. Ingen av dess medlemmar har har efter Warzava-paktens sorti anfallits militärt. Däremot har ett flertal medlemmar deltagit i anfallskrig och ockupation. Dessutom tillkommer under tid alltfler länder som medlemmar. (Anders Björnsson i SvD 22 Maj 2013)
Ungefär så kan man grovt sammanfatta Anders Björnssons artikel: Hög tid att upplösa NATO.

Enskilda suveräna länder i besittning av åtråvärda mineraler står högt i kurs för imperialismens framfart. Man kan rada upp ett flertal länder som i modern tid utsatts för krig och ockupation. I de allra flesta exemplen finns olja, gas och andra mineraler som byte. Klart är att även strategiska platser jorden runt får "äran" att husera USA/NATO baser.

Den militära infrastrukturen som byggs världen över är kostsam; materiel, personal, vapen och ammunition. I brist på anfallna medlemsländer måste hjulen ändå rulla för NATO. Vad göra?


Att såsom Norrbotten här hemma, bli utpekad som tärande är inte tänkbart. Nej, fortsatta "krig mot terrorismen", förberedelser för kommande erövringar, kort sagt, planering för världsherravälde blir till ekonomisk drivfjäder.

Ett invecklat mönster av intressesfärer växer fram. Det gäller skilda slag av mineraler, landområden, hav, rymden, tillgång till sateliter och elektronisk kommunikation. Flera av dessa inbegrips i begreppet "rymdforskning". Rymdstationen ESRANGE i Kiruna är en av beståndsdelarna och med stor sannolikhet de jätte-servrar Face Book bygger upp i Luleå.

Hela Nordkalotten, i vårt fall Norrbotten, befinner sig i militarisering. De senaste åren har mineraler "upptäckts", det vill säga att gamla nu synes vara ekonomiskt lönsamma att exploatera. Enorma penningar investeras i undersökningstillstånd och vidare på det, hela raden av tillstånd fram till gruvdrift. Plattformen för denna utveckling är den svenska minerallagen, en gudagåva till spekulanter och svindlare(Northland). Minerallagen bör inte justeras, den måste skrotas och en helt ny formuleras. Statliga SGU(Sveriges geologiska undersökningar) går faktiskt hand i hand med imperialismens gruvkapital. Och FMV(Försvarets materielverk) är i hand med NATO.

Vi måste göra klart för oss att här i Norrbotten förbereds krig, aktuellt under sommaren är drönare på RFN-basen Vidsel. I detta är svenska SAAB involverat. FMV har fått förlängt tillstånd med utökat försöksområde. Detta gränsar till bland annat Kallak-fyndigheten i norr.

Vi har alltså att vänta sprängningar, för stunden provbrytning i liten skala. Dock, det är ingen bagatell, åttonde juli smäller det på Kallak enligt prospekteringsbolaget. Håll i minnet att då tas ett stort steg till gruva i dagen. Samtidigt väntar svensk krigspersonal på klartecken att delta i Mali-kriget.

Krig och gruvdrift är två av de mest miljöförstörande orsaker som finns och det finns täta länkar mellan dem. Politik och och rovdrift på naturen hör ihop, rymdforskning och jakt efter sällsynta metaller hör ihop. Kriget står i skuggan av en mycket ohälsosam utveckling, berett att anfalla. Det är en enorm försummelse att inte sprida kunskap om krigen och krigets orsaker.


Minerallagen och dess intressenter är inte bara ett miljöhot. Den så kallade gruvboomen kan utvecklas till en livsfarlig mineralkamp. För stunden kan vi se vad det innebär i stora delar av Afrika och utvecklingen i mellan-östern/Afghanistan. Den utvecklingen kan inte döljas bakom FN-flagg.

Leif Öhman
Randijaur

Hög tid att upplösa Nato

Leif Öhman, Randijaur