Skriv ut denna sida

De hungerstrejkande barnen i Gävle

Asylkommittén Gävleborg 17 maj 2013

Morteza befinner sig på akutmottningen tillsammans med vänner. Åkte ambulans in tidigare under kvällen. Han är nu undersökt och strax på väg tillbaka till platsen utanför Migrationsverket för att fortsätta hungerstrejken. 

 

 

Låt de hungerstrejkande barnen i Gävle stanna

Stödgrupp för de afghanska barn/ungdomar hungerstrejkat utanför migrationsverket i Gävle, i protest mot deras utvisningsbesked.

Ungdomarna har hungerstrejkat i över 336 timmar.
Dialogpolisen har varit på plats  och migrationsverket har uttryckt önskan om att tala med ungdomarna. Samtal kommer att ske när ungdomarnas ombud närvarar.

Migrationsverket höll presskonferens under eftermiddagen.
-Som jag sagt flera gånger; hungerstrejken påverkar inte deras ärenden. Säger Christian Blackmon, enhetschef på Migrationsverket.

Migrationsverket publicerar ett nytt rättslig ställningstagande om att göra avsteg från Dublinförordningen. ”När det gäller barn bör vi t.ex. särskilt beakta principen om barnets bästa, vilket i praktiken innebär större utrymme att avstå från överföringsbestämmelsen i Dublinförordningen, i synnerhet när det gäller barn utan vårdnadshavare” säger Fredrik Beijer, t.f. rättschef på Migrationsverket.

Hela ställningstagandet finner du på länken nedan:
http://www.migrationsverket.se/info/7373.html

 


Fortsatta samtal med har skett med ungdomarna, oklart om vad men ombud har varit med på plats. En kampanj har pågått under en tid där kontakt med Kommunstyrelsen har uppmanats. Vänsterpartiet Gävle har sent igår gjort ett uttalande om att ungdomarna ska få en fristad och skall beviljas uppehållstillstånd.

Det massiva juridiska arbetet fortsätter.

Aktion mot deportation ordnade en stödmanifestation i Malmö. Skriftliga hälsningar till de hungerstrejkande ungdomarna är nu på väg med post. Många andra stödmanifestationen är planerade.
Asylkommittén Gävleborg