Skriv ut denna sida

Utbränd och utköpt

Regina Weckström 13 maj 2013
Personen på bilden är en statist.
Personen på bilden är en statist. Bild: Regina Weckström
FiB 5 - 2013
Del 2 i artikelserien De tillfälligt anställda

Mikaela började försvara de anställda, då vände företagets ledning sig mot henne. Efter ett år av otrevligheter, rättsliga förhandlingar och utbrändhet köpte företaget ut Mikaela. Sedan dess har hon gått på a-kassa och till sommaren blir hon utförsäkrad.

För några år sedan började Mikaela jobba som säljare på ett företag. ”Genomströmningsföretag” kallade chefen det för. Ett jobb man har efter studenten ”när man inte riktigt vet vad man vill”.

I tre år var Mikaela kvar på företaget, som byter namn varje gång det får dåligt rykte. Efter sex månader övergick provanställningen automatiskt till en tillsvidareanställning, eftersom ingen hade sagt upp henne. Chefen blev förvånad över att hon visste det, men hade inget annat val än att låta henne stanna kvar.

SPARKEN. Mikaela utbildades till personaladministratör och sedan var det hennes tur att vara den som anställde, avskedade och ansvarade för de 150–200 säljare som fanns runt om i Sverige. Under arbetsintervjuerna skulle Mikaela ”känna av” i fall personen i fråga verkade ha koll på rättigheter och anställningslagar. Var det så, gick jobbet till någon som hade sämre koll.
Nio av tio anställda var under 23 år och alla var provanställda. Folk kom och gick med några veckors mellanrum. Höll man inte måttet fick man sparken. Med det menas: lyckas du inte värva minst fyra kunder per dag är du värdelös för företaget, säger Mikaela.

– Företaget utförde även kvalitetskontroller, kravet på minst fyra värvningar per dag finns och följs det inte får man höra ”du ligger under resultatet”. Är man ute på kvalitetskontroll kan man säga ”Det går inte så bra för dig i dag, kanske lika bra att du går hem och fortsätter i morgon istället”, berättar Mikaela.

– Får man höra det och inte vet att man har rätt att jobba de timmar man har fått schemalagda, förlorar man inkomst, säger Mikaela.

Fakta Tystnadsplikt

Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, bekräftar att:
Den meddelarfrihet som gäller för offentligt anställda inte existerar inom det privata näringslivet. Lojalitetsplikten gentemot företaget är starkare än yttrandefriheten.

Ifall man på något sätt skadar företaget genom att till exempel sprida information, även om den är sann. Ifall arbetsgivaren anser att man inte är lojal kan man bli uppsagd eller utköpt.

I en del anställningsavtal gäller tystnadsplikten även när du avslutar din anställning, så det är viktigt att noggrant läsa igenom vad som står. Den som bryter tystnadsplikten kan dömas till företagsspioneri, böter eller fängelse i upp till 6 år. I lagen finns ingen bestämmelse för vad ”evig tystnadsplikt” innebär.

Samuel Engblom menar dock att det är svårt att säga hur vanligt det är med kontrakt om yttrandeförbud i dag, då det inte finns någon statistik att utgå i från, men antar att det är vanligare nu är för 20–30 år sedan. Det handlar ofta om att både arbetsgivaren och arbetstagaren vill skydda information, till exempel villkoren i en uppsägelse, avgångsvederlag och annan information om företaget.

För mer information läs LAS 34-41.

KNÄCKTES. Väldigt få klarar av att jobba som säljare i mer än några månader. Det är psykiskt påfrestande och lyckas man hålla ut fem månader är chansen till en tillsvidareanställning ändå minimal, då du alltid får sparken på grund av ”att du inte håller måttet”.

– Vi använde psykologiska knep för att knäcka de anställdas självförtroende för att få dem att själva vilja säga upp sig efter några veckor eller månader. Vi ställde frågor utformade efter olika mallar, allt för att sänka deras självförtroende, säger Mikaela.

Men med tiden började Mikaela försvara personalen, hon påpekade för cheferna att man inte kan behandla människor hur som helst, och att det faktiskt finns regler och lagar som måste följas. Under vintern, våren och sommaren var Mikaela mammaledig och i september när hon kom tillbaka till jobbet började problemen.

TOG FIGHTEN. – När jag kom tillbaks hade jag fått ändrade arbetsuppgifter, jag skulle ut som vanlig säljare igen samtidigt som de hade gett mina uppgifter till en annan. Jag blev inkallad till samtal där chefen sa saker som; ”du måste tycka att det känns jobbigt att gå tillbaks till sälj igen, hade jag varit du hade jag sagt upp mig” och ”du är en bråkstake, jag fattar inte varför du är kvar”, säger Mikaela.

Samma ”avskedstal” som Mikaela många gånger gett någon annan hölls för Mikaela, som skrattade till svar och började argumentera för sin sak. Hon valde att ta fighten. På hösten slutade hon att gå till arbetet med hänvisning till att det inte var en trygg arbetsplats och då började även processen med facket. När Mikaela blev utköpt ur företaget gick hon på a-kassa i nästan två år. När a-kassadagarna tog slut blev hon sjukskriven och var tvungen att tacka nej till ett deltidsjobb på 25 procent som hon orkade med, för att inte förlora pengar.

NEDSMUTSAD. – Hur ska jag lyckas få ett jobb nu när jag har varit borta så länge? Jag hade ett vikariat på 25 procent, men då tyckte försäkringskassan att ”klarar du att jobba 25 procent så klarar du att jobba 100 procent”, så då fick jag ingen a-kassa, säger Mikaela.

– Det är två år sedan jag slutade men jag känner mig fortfarande skitig efter att ha jobbat där, säger Mikaela.

 

(Mikaela heter egentligen något annat, men vill vara anonym på grund av att hon har skrivit på ett avtal om yttrandeförbud och för att inte försämra möjligheterna att få ett nytt jobb.)

Regina Weckström