Skriv ut denna sida

Vitlöken sticker och potatisen ligger på groning

Rune Lanestrand 26 april 2013

Knappt har tjälen som gick djupt i nord försvunnit förrän vitlöken sticker upp sin modiga nos. Trots en lång och hård vårvinter, även sedan snön smält, med ned till 10-15 minusgrader på nätterna så tittar den uppkäftigt och optimistiskt upp i grönsakslandet och ger en ilning av glädje i odlarnerven.

Har tidigare skrivit om att tomat- och paprikaplantor är tvååriga om de får stå i rumsvärme under vintern. Efter den den långa vintern ser det ut så här i vårt köksfönster.
De små tomatplantorna till höger som också redan har kart  är skott från det stora plantan. Krukan i mitten är citrontimjan som delar med sig av sin fina smak oberoende av årstid.
Potatisen ligger på groning. Nu hoppas vi att jorden ska reda sig så midsommar potatisen enligt tradition kan sättas på 1 maj. Att ekoodla lite eller mycket till hushållet är en politisk handling.
Varje potatis, varje lök, varje tugga man kan snyta det giftiga kemikaliserade agroindustriella komplexet på, känns rätt och uppmuntrande.
Att odla ger perspektiv på tillvaron samtidigt som växterna ger positiv kraft att bekämpa alla de galenskaper, som människor som glömt sitt ursprung och kommit för långt bort från jorden, hittar på.
Får Eskil Erlandsson med sitt storskaliga oljedrogade industrijordbruk, Monsanto och co med sina patenter fortsätta att utrota gamla fina sorter så blir det hobbyodlarna som kommer att rädda vårt  arv av omistliga värdeväxter utan GMO.
Jord under naglarna är den bästa medicinen mot det växande offentliga storhetsvansinnet som främst kännetecknas av att vi människor tror oss stå över alla naturlagar, kan leka Gud och även genmanipulera själva skapelsen utan negativa konsekvenser för framtiden.
Rune Lanestrand
Rune Lanestrand