Skriv ut denna sida

EU:s finanspakt: fel svar på fel frågor

Nils Lundgren 21 april 2013

Riv Euron! Stefan de Vylder beskrev på Folket i Bilds stämma, EMU som fel medlemmar ledda av en inkompentent styrelse. All anpassning läggs på underskottsländerna under valutaunionen. Sedan andra världskriget har vi aldrig sett så mycket motsättningar i Europa som idag.

Kjell Martinsson  Folket i Bild/Kulturfronts årsstämma 2013 genomförde ett roligt årsmöte med flera omröstningar och val. Det blev bl.a. byte på ordförandeposten. På foto direkt efter årstämmans avslutning: Nils Lundgren tar över efter Hans O Sjöström.

Stefan de Vylders skrift EU:s finanspakt: fel svar på fel frågor presenteras på ett seminarium den 20 maj i Stockholm.

Detta kan inte fortgå i en demokrati

Svenska folket har överlämnat omfattande och svårkontrollerad makt till EU utan en öppen diskussion och utan möjlighet att utkräva ansvar. Detta kan inte fortgå i en demokrati. Detta framhålls i en artikel som är signerad av Forum för EU-debatts styrelse på Newsmill

 

Forum för EU-debatt är en nystartad tankesmedja, vars syfte är att kritiskt granska EU från samhällsekonomiska och demokratiska utgångspunkter. Vi menar att det är angeläget att vitalisera EU-debatten genom att öppna den från delvis nya utgångspunkter innan svenska folket går till EU-parlamentsval och riksdagsval år 2014. Eurozonen går från kris till kris, arbetslöshet har exploderat i Sydeuropa och vi ser olycksbådande politiska reaktioner bland medborgarna där. Motgångarna leder nu till nya, dramatiska ställningstaganden om EU-samarbetets inriktning och omfattning. Det folkliga stödet för både valutaunionen och hela EU-projektet har enligt de flesta opinionsmätningar fallit kraftigt överallt i medlemsländerna. Det är uppenbart att det krävs nytänkande och förutsättningslös debatt om hela det europeiska projektet.

Organisation och finansiering
Tankesmedjan fungerar som ett informellt nätverk som leds av en styrelse inom ramen för en ideell förening. Arbetet görs ideellt utan ersättning till styrelsen och förtroenderådets ledamöter. Det kommer inte att finnas några anställda med undantag av en timavlönad assistent.

En del av finansieringen kommer att sökas från EU Democrats, EUD, en alleuropeisk allians av partier som med stöd av finansiering från EU hävdar subsidiaritetsprincipen och motsätter sig en federal utveckling. Därtill kommer kompletterande finansiering från intresserade privatpersoner och en allmän insamling via nätet.

Styrelse
Michael Sohlman, ordf.
Lennart Berg
Eva Nisser
Anne-Marie Pålsson
Stefan de Vylder

Förtroenderåd
Ett förtroenderåd har knutits till tankesmedjan. Till ledamöter i förtroenderådet väljs personer som stöder tankesmedjans verksamhetsidé och som vill bidra med idéer och synpunkter på verksamheten. Hittills har följande personer tackat ja till att ingå i detta förtroenderåd:

Inga-Britt Ahlenius       P-O Eriksson                     Paulina Neuding
Niklas Amberg            Anders Ferm                       Markus Pettersson
Rune Andersson         Lotta Gröning                      Mats Qviberg
Lars Anell                   Sverker Gustavsson            Birgitta Swedenborg
Villy Bergström           Sven Hagströmer                Hans Tson Söderström
Anders Björnsson        Claes Hemberg                 Carl Tham
Runar Brännlund         Sigfrid Leijonhufvud             Lars Wohlin
Stefan Carlén              Nils Lundgren

 

En utförligare presentation av Forum för EU-debatt: Forum för EU-debatt – en presentation