Skriv ut denna sida

Bankernas olagliga diskriminering av iranier

Jan Lindstrand, advokat via Sigge Andersson FiB Väst 22 mars 2013

Det finns inga sådana EU-sanktioner som Nordea och andra banker påstår; deras diskriminering av iranska medborgare strider mot svensk diskrimineringslag och bankerna är rädda att förlora iranska kunder.

Med lite hot kommer man uppenbarligen långt med banken Nordea. En god vän i Iran har registrerat ett bolag i Sverige och ville köpa medicin till Iran. Efter kontakt med huvudkontoret i Stockholm fick han detta svar:

"Nordea take the existing EU sanctions into account regarding Iran and have chosen a more restrictive policy. This means no private person of company will be able to make electronic payments to or from Iran through Nordea. It also means we do not accept any new corporate customers where the company is registered in Iran or Swedish companies where the people controlling the company are Iran residents."

Vi skrev följande svar:

Jag har kontaktats av NN som ombett mig att reda ut på vilka grunder Nordea uppenbarligen nekar iranier att öppna bankkonto i Nordea. Såväl jag som NN har sökt förklaring i EU-sanktioner men har inte hittat någon som skulle motivera Nordea att uppenbarligen diskriminera iranska medborgare på sätt nu har skett. Jag får därför återigen be om närmare upplysning om vilka EU-beslut som Nordea hänför sig till i nu aktuellt fall.

Det råder brist på adekvat cancermedicin och övrig nödvändig medicin på grund av att iranska bolag inte har möjlighet att köpa på grund av olika hinder. NN har haft för avsikt att köpa medicin till iranska barn och andra civila medborgare för att få ett slut på deras lidande, något som uppenbarligen Nordea nu har satt stopp för. 

Jag önskar således en närmare förklaring. Jag erinrar att jag för det fall jag inte får ett nöjaktigt svar kommer att överlämna ärendet till polis och övrig relevant myndighet.

Efter tre dagar fick vi följande svar från Nordea:

"After further discussion with our compliance department we have decided to go forward with your application to become a customer in Nordea."

Detta visar följande; Det finns inga sådana EU-sanktioner som Nordea och andra banker påstår; deras diskriminering av iranska medborgare strider mot svensk diskrimineringslag och de är rädda att förlora iranska kunder.

Jan Lindstrand, advokat
Mölndal

Jan Lindstrand, advokat via Sigge Andersson FiB Väst