Skriv ut denna sida

Sysselsättningsfasen

Nike Markelius skapar debatt om FAS 3 13 februari 2013
Nike & Röda Orkestern - Författarvideo UniversalMusicSweden

Regeringen har sedan maj 2011 avsatt resurser för programinsatser i sysselsättningsfasen, det nya namnet på FAS 3 efter att riksdagen röstat igenom FAS 3-stopp den 9 juni 2011. Satsningen förlängs även 2013 och uppgår till 128 miljoner kronor och beräknas av regeringen omfatta i genomsnitt 1 000 personer per månad. - Det är viktigt att vi ger långtidsarbetslösa de rätta verktygen för att ta sig från utanförskap till ett arbete, säger arbetsmarknadsministern Hillevi Engström

Kunskapen och diskussionen hos en större allmänhet om sysselsättningsfasen FAS 3 tog ett präktigt kliv uppåt efter att musikern Nike Markelius berättat i Dagens Nyheter om vad hon upplever.

Nike och Röda Orkestern

Nike Markelius och Röda orkestern   

 

DN: ”Tonen i brevet är hotfull. Nu är jag kallad.”

På väg tillbaka efter en operation blir Nike Markelius, trummis och sångerska i punkbanden Tant Strul och Nike & Röda Orkestern, utförsäkrad och hamnar hos Arbetsförmedlingens ”kompletterande aktör”. På tröskeln till ”Fas 3” möts hon av hårdhandskar och klämkäcka coacher.

 

DN: Den absurda arbetslinjen

Nike Markelius berättelse i DN om sina möten med arbetsförmedling och jobbcoacher har väckt ett enormt gensvar. Här kommenterar hon de senaste veckornas debatt.

 

Här är några lästips för den fortsatta debatten:

Vi och Dom Sverige 2013 - FAS 3 är sannerligen en idé av rent ryska dimensioner...

"Det är en avskyvärd och cynisk människosyn, som Alliansen bygger den förda politiken på och jag menar verkligen att den är just det för när man låter alltfler långtidsarbetslösa straffas för att de är just det med en "placering" i FAS 3 som nunera döpts om till Sysselsättningsfasen (ett namnbyte, som bara det är ett rent hån ja en skymf mot de 33 766 personer som v 6 de facto har låsts in i Sveriges största vuxendagis)

Det är bortom allt sans och vett att på detta sätta skuffa undan ja gömma de människor, som har begått ett enda "fel" i dagens Vi och Dom Sverige. Men det är ett för den s k arbetslinjen ytterst allvarligt sådant - man har varit arbetslös allt för länge och det beror på att man inte sökt jobb tillräckligt aktivt eller på andra sätt varit företagsam nog för att man på så sätt inte ska vara arbetslös något mer...

Sverige är på många sätt på ett sluttande plan och när jag ser att FAS 3 förvarar långtidsarbetslösa i meningslös pysselsättning dagarna i ända så är det inte så konstigt att jag håller med det som framgår av Jan Berglings illustration ovan - FAS 3 är sannerligen en idé av rent ryska dimensioner. Men visst hoppet om en utfasning av FAS 3 finns där, för Sverige kan allt bra mycket bättre än att ha det så här eller hur Engström...?"

"Ni anar inte hur frustrerad jag blir!

Jag är i vår 25 år och har under mina 7 år i arbetslivet hunnit prova på ett flertal yrken och utbildningar. Nu har jag haft oturen att behöva uppsöka arbetsförmedlingen för att få rätt till stämplings-ersättning.
På er hemsida följer jag efter punkt och pricka era kolumner och fyller i så gott jag bara kan. När jag väl ska slutföra min inskrivning så får jag ett felmeddelande.

"Du får ha max 18 kompetenser."

I detta fallet har ni säkert en förklaring varför ni enbart tillåter 18 kompetenser men för mig är det helt obegripligt.

Jag ska alltså behöva ta bort information om kompetens jag har skaffat mig , slitit hårt för och som jag behöver visa för att få det jobb som jag förtjänar och är kvalificerad för.

Ni motverkar ju hela eran affärside!

När jag väl sen anländer på ert kontor så får jag alltid höra
"Men du ska ju inte vara arbetslös?" och sedan ett papper där det står "Åsa har erfarenhet och utbildning som gör att vi tror hon kommer självmant hitta ett arbete inom snar framtid"

Alltså har ni sagt ifrån er all typ av "ansvar" och vägledning för att hjälpa mig att hitta ett arbete.

Arbetsförmedlingen är enligt mig enbart en hjälp för de som inte har något erfarenhet, utbildning eller drivkraft till att arbeta i huvudtaget.

Med vänliga hälsningar
Åsa Frodelius"

 

VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU
"Citat från Sveriges Radio; Nyttan med Mindfulness


Att vara mindful är att vara medvetet närvarande, att leva uppmärksamt i nuet. Därmed följer att du snabbt upptäcker din kropps signaler på för hög stress och dina stresstankar så att du kan bryta den onda spiralen. Du blir bättre på att se klart på varje situation, att göra mer realistiska bedömningar och att hitta positiva utvägar. Mindfulness är också ett verktyg som hjälper dig att återhämta dig effektivt.

Dina värderingar, övertygelser och mål är grunderna för att välja och söka mening i livet. Mindfulness hjälper dig att:

• komma ner i varv och återhämta dig

• klargöra vad som verkligen betyder något för dig

• fylla ordinära vardagshändelser med positiv mening

• ompröva dina mål allteftersom livet ändras

• bidra till reflektion och utveckling av dina personliga styrkor"

sen en snappad kommentar till detta...

"Det låter bra ...vid första anblicken, men missbrukas också ofta.. tänk efter vad ex det innebär att: ex "• ompröva dina mål allteftersom livet ändras"... sänka ribban allt eftersom tillvaron hårdnar.. acceptera sämre vård o lite ont...pengarna i vården räcker ju inte till... acceptera mera barn på dagis o mindre personal...det är ju svåra tider nu... splittra familjen..och sök jobb där det finns.. du får tänka positivt o vara glad att du får jobb... Jobba gratis i ex fas 3.. o var tacksam för att nån vill ta emot dig o sysselsätta dig (att du har bra utbildning o lång arbetslivserfarenhet tjänar inget till att vara bitter över)...tiderna förändras..o det är ju kris i Europa... så... gläd dig istället åt att "det går så bra för Sverige.. (Ingen reagerar på dessa motsägelser)

Å så detta evinnerliga tjat om att "tänka positivt" "Bara att gilla läget" osv... Ja vist är det bra o rätt..när saker o ting är rätt o fungerar... men det är rent "åt helv..."att tänka positivt..när o om det som är totalt "åt skogen fel"...Det passiviserar oss i stället för att stimulera oss att göra något åt saken.. å här finns mycket av "vår svenska flathet" att återfinna, enl, mitt sätt att se på saken."

 

Saxat ur DI. Skriven av Anonym:
Arbetslösheten är 22%
Det är inte kolumnen med öppet arbetslösa och någon kolumn till hos arbetsförmedlingen som är den riktiga arbetslösheten. Den riktiga arbetslösheten är 22%. Den består av 700 000 inskrivna vid arbetsförmedlingen + 100 000 ofrivilliga arbetskraftutvandrare till Norge + 100 000 studerande som söker jobb + minst 200 000 som inte finns registrerade någonstans. Detta ger en total arbetslöshet på 1,1 miljoner. Det är omkring 3,8 miljoner som jobbar. Konstgjorda jobb är borträknade och även de som enbart jobbar några timmar per vecka. Den totala arbetskraften som kan anses vara den som borde ha jobb är 3,8+1,1= 4,9 miljoner. Arbetslösheten blir då 1,1/4,9= 22,4%. Alla politska partier undviker alltid att argumenterna kring korrekta arbetslöshetssiffror. Skälet till detta beror på att de har skräck för att de ska få frågan hur de ska få arbetslösheten till att sjunka. Så av taktiska skäl anser samtliga politiska partier i Sverige riksdag alltid att arbetslösheten är max 400 000 personer när den egentligen är 1,1 miljoner. Det som man kan fråga sig är varför politiker överhuvudtaget har en lön när de ändå bara skapar upp en verklighetsbild som ändå inte finns?

Svar till Anonym: 22 % arbetslöshet:

Stämmer mycket bra. Den verkliga arbetslösheten är långt högre än vad som sägs.

Vi har 5.646.417 invånare mellan 20 och 65 år. Vi har knappt 4 miljoner som arbetar. Då räknar vi även med de som är 65+ och 20- i den siffran.

Ändå har vi alltså över 1,6 miljoner personer i arbetsför ålder som inte arbetar. Vi har samtidigt knappt 400.000 som är arbetslösa enligt vår statistik.

Frågan är då vad 1,2 miljoner (lågt räknat!) personer gör? Vilka argument kan tänkas finnas för att man väljer att dölja att en väldigt stor andel arbetsföra inte syns i statistiken? Dra bort 400.000 förtidspensionärer så har du fortfarande 800.000 personer som skvalpar omkring.

Irene Ragnarsdottir:
"I England har en kvinna överklagat sin situation i Englands motsvarighet till FAS 3, till EU domstolen... Englands s.k. "work-for-your-benefit", som av EU domstolen förklarats vara olagligt."

"Graduate Cait Reilly succeeds in legal challenge to programme under which she was required to work unpaid at discount store."

"Är det ens möjligt att få ett ekonomirelaterat arbete med betalningsanmärkningar? Prognosen är nog inte så god där heller är jag rädd.

Hur kommer det sig att man pratar så lite om detta? Svenskarna har aldrig tidigare i svensk historia haft så stora skulder som idag. Och svenskarnas skulder hos kronofogden har heller aldrig varit större än nu. 371.000 personer där jag är en av dem. Och jag är knappast den enda arbetslösa kunden de har.

Det är tragikomiskt att tänka på att min f.d. anordnare fick 90.000:- av staten under den tid jag var fas 3 slav hos dem. Ganska så exakt den summa jag hade i obetalda skulder hos CSN vid samma tidpunkt. Hade det inte varit smartare att pynta in dessa pengar till fogden istället för pingstvännerna? Ja, jag kan ju tycka det. Faktum är att detta stör mig så fruktansvärt att jag inte kan tänka på det. Min utgångspunkt för att hitta en anställning på dagens tuffa arbetsmarknad hade definitivt varit bättre med mitt upplägg."

 

Kan du ställa upp på en intervju? DN söker nu dig som är arbetslös och vill prata om det. Hör av dig till DN

 

 

 

 

 

Nike Markelius skapar debatt om FAS 3