Skriv ut denna sida

UD borde inte hantera några pengar

Nils Resare - OmVärlden 6 februari 2013

Utrikesdepartementet har så dålig kontroll på sitt bistånd att de inte borde hantera några pengar. Det anser f.d. revisionsdirektör Mats Alentun som för första gången träder fram. Två gånger har han fått i uppdrag att granska UD:s bistånd, men båda gångerna har locket lagts på.

Granskare på Riksrevisionen träder fram:"Bedrövlig hantering av pengar på UD"

"UD som ansvarar för cirka tolv miljarder om året av Sveriges bistånd, har aldrig blivit ordentligt granskat. Ändå pekar mycket på att biståndsinsatserna inte håller måttet. En så kallad förstudie, som läckte ut från Riksrevisionen 2010, slog till exempel fast att UD hade sämre kontroll på sina projekt än vad Sida hade.

Revisionsdirektör Mats Alentun var en av dem som arbetade fram Riksrevisionens förstudie. För första gången träder han nu fram och berättar om bristerna i regeringens eget bistånd och hur hans två granskningsförsök har stoppats."

 

"...det argument som verkligen fick Mats Alentun att höja på ögonbrynen var att den nya riksrevisorn Gudrun Antemar tyckte att detta var en alltför politiskt känslig granskning. Hon påpekade också att 2010 var ett valår. Enligt Mats Alentun hade riksrevisorn fattat sitt beslut med hänsyn till tjänstemännen på utrikesdepartementet och till regeringen, just sådana maktcentra som Riksrevisionen är satta att granska"

 

 

Nils Resare - OmVärlden