Skriv ut denna sida

SKYNDA TILL NATIONALMUSEUM!

Margareta Zetterström 16 januari 2013

Det_moderna_livet_Nationalmuseum

När jag i mellandagarna såg utställningen ”Det moderna livet” på Nationalmuseum hände något sällsamt. Bland all den franska 1800-talskonsten upptäckte jag en livs levande konstnär med en lika levande modell framför sig. Det var en ung man i djup koncentration lutad över en stort upplagd oljemålning med motiv från själva utställningssalen. I förgrunden ett bord med olika småskulpturer och så, där bakom, en ung kvinna iklädd röd tröja. Bredvid henne på golvet en klädhängare med en mörk jacka som markerade en annan levande modell. När tjejen i den röda tröjan väl var avporträtterad skulle således en annan modell komma till städes.

Förundrad vandrade min blick från målningen till modellen och tillbaka igen. Ja, hon var sig verkligen lik! Kanske med något högre färg om kinderna än i verkligheten. Men likafullt hon! Och trots att konstnären uppenbart eftersträvade samma tekniska precision som 1800-talsmästarna i salen rådde inget tvivel om att kvinnan på duken var en produkt av 2000-talet. En modern ung kvinna betraktad och avmålad av en modern konstnär som inte tycktes ha fattat vidden av sitt tilltag.

Visste han då inte att en konstnär av idag skall ägna sig åt så kallad konceptkonst, framställa videofilmer och göra sinnrikt uträknade installationer och massmediala utspel. Men realistiskt oljemåleri efter levande modell? Det anses ju i dagens Sverige vara rena stenåldern, något mossigt och förlegat, någonting man därför måste åka utomlands för att studera.

Så skynda er till Nationalmuseum innan de, den 3 februari, stänger för fyra års renovering! Har ni tur står han fortfarande kvar där, den unge konstnären i sin blå- och vitrandiga målarskjorta och med paletten i högsta hugg.

Margareta Zetterström

Extern länk: Det moderna livet – franskt 1800-tal på Nationalmuseum

Margareta Zetterström