Skriv ut denna sida

Talibanrörelsens konferens i Paris

Afghanistansolidaritet/Lars-Gunnar Liljestrand 27 december 2012

Utrikesminister Laurent Fabius.”Den här konferensen är inte ett förhandlingsmöte utan ramen för en dialog mellan alla parter inom det afghanska samhället och det handlar om Afghanistans framtid 2020. Det är faktiskt så att Frankrike anser att det hör till afghanerna och inga andra att leda försoningsprocessen med stöd av FN” .

Afghanistans Islamika Emirat (Talibanrörelsen) 24 december: Uttalande efter konferensen i Paris.

Om en framtida konstitution:” …civila och politiska rättigheter för all medborgare i Afghanistan skall definieras i konstitutionen. Rättigheter skall tillerkännas alla etniska grupper utan undantag…Islamska Emiratet anser en sådan konstitution nödvändig och att den grundas på islams ädla principer, det nationella intresset, historiska erfarenheter och social rättvisa. Konstitutionen skall säkra mänskliga rättigheter och nationella värderingar samt garantera landets suveränitet och rättigheter för alla sina medborgare …den skall även säkra en politisk makt balans och ge alla afghanska partier möjlighet att delta i den kommande regeringen. Vi uttalar tydligt att konstitutionens principer skall skrivas av afghanska rättslärda i en fri atmosfär och sedan presenteras för nationen för godkännande. Den nuvarande afghanska konstitutionen är illegitim då den är skriven under beskydd av B-52 bombplan.”

 

Om valen 2014: ”Vi anser inte att valen 2014 tjänar till att lösa Afghanistans kris eftersom dessa val planerades under en invasion och kommer att äga rum under ockupation…(valen 2004 och 2009) löste inga problem för landet. De bringade istället skam över de västliga uppbackarna av valet och över marionettregimen. Valfusk förekom överallt, valurnor försvann, valresultatet fördröjdes och parlamentet kunde inte öppnas på flera månader.

 

”Om Islamska Emiratet: ”…Amerika har med hjälp av över fyrtio länder invaderat vårt land. Islamska Emiratet har utkämpat ett heligt krig mot ockupationen i mer än elva år och har gjort stora offer för landets oberoende och för försvaret av landets religion och heder. .. Det har upprepade gånger uttalats i budskap från Amir ul Mumineen att vi inte söker att monopolisera makten. Vi önskar en för hela Afghanistan inkluderande regering.

 

”Afghanistans suveränitet:” Det är en realitet i dagens värld att en stat inte kan vara säker och uppleva fred utan ett kraftfullt försvar. Därför är det nödvändigt att Afghanistan bygger upp ett starkt flygvapen tillsammans med starka markstyrkor för att säkta nationen. Vi understryker att oberoende är nyckeln eftersom denna styrka, när vi är under ockupation, kommer att användas mot det egna folket och tjäna andras syften.

 

”Hur kan verklig fred uppnås?:” Ockupationen måste upphöra det är det första steget då det är önskan hos hela nationen och då ockupationen är orsaken till alla andra tragedier som landet genomlever. Ockupanterna och deras allierade måste inse att ingen främmande makt kan förtrycka folket och inte heller kan landets elände få ett slut om det finns oansvariga och olagliga överenskommelser…Islamska kvinnor har rätt att välja make, äga egendom, arvsrätt och rätt till utbildning och arbete. ..Amerika och alla dess allierade till dem under olika namn måste tillmötesgå kravet från afghanerna och från sina egna nationer att dra tillbaka alla trupper och sluta dödandet och förtryckandet av hjälplösa afghaner…Steget som tagits av Frankrike vad gäller detta krav är värt respekt. Alla de övriga borde följa i Frankrikes fotspår och lyssna på önskemålen och intresset hos sina egna befolkningar.”

 

Hela uttalandet finns på: http://shahamat-english.com/index.php?option=com_content&view=article&id=20294:text-of-speech-enunciated-by-islamic-emirate-of-afghanistan-at-research-conference-in-france&catid=4:statements&Itemid=4

 

Representanter för den afghanska regeringen, landets oppositionspartier och den militanta Talibanrörelsen har samlats i Paris för att mejsla ut en gemensam kompromiss för att stoppa den blodiga konflikten i det krigshärjade landet, sa den franske utrikesministern. ”Den här  konferensen är inte ett förhandlingsmöte utan ramen för en dialog mellan alla parter inom det afghanska samhället och det handlar om Afghanistans framtid 2020” sade utrikesministern. ”Det är faktiskt så att Frankrike anser att det hör till afghanerna och inga andra att leda försoningsprocessen med stöd av FN” . Xinhua News 20 december.

LADDA UPP HELA AFGHANISTANSOLIDARITETS NYHETSBREV SOM PDF LÄNGRE NER

Afghanistansolidaritet/Lars-Gunnar Liljestrand