Skriv ut denna sida

Den fastspända flickan

Foto: Privat-Text: Caroline Meyer Lagersparre, P1 23 december 2012

17 år gammal prostituerar Nora sig när hon är intagen på ett behandlingshem utan att personalen ingriper. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna; polischefen Göran Lindberg. P1 Dokumentären Den fastspända flickan sänds i två delar 13 januari och 20 januari kl. 15.03 i P1.

Journalisten Daniel Velasco har under tre års tid följt Nora som varit tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende.

Efter våldtäkten hamnar Nora på sjukhus och avslöjar allt om prostitutionshärvan, våldtäktsmannen, kopplare och en rad sexköpare. Polisen inleder förundersökningar, men de läggs snabbt ner.
– När vi började inspelningarna var våldtäktsmannen fortfarande på fri fot. Det blev en chock för oss när han plötsligt greps och vi fick reda på att det var den tidigare polischefen och så kallade feministen Göran Lindberg. Den här historien, om vad som hände innan Lindberg greps, har inte kunnat berättas förrän nu, säger Daniel Velasco.

I dokumentärseriens första del avslöjas vilka förödande konsekvenser ett vårdhem som inte fungerar får för en flicka med självskadebeteende och hur polis och åklagare lättvindigt lägger ner förundersökningar om sexbrott mot en ung flicka, trots att det finns bevis.

Dokumentären Den fastspända flickan sänds i två delar 13 januari och 20 januari kl. 15.03 i P1.

Fotnot: Nora heter egentligen något annat.

Om Daniel Velasco
Daniel Velasco har jobbat på Sveriges Radio sedan 1999 och är sedan 2004 undersökande reporter på Ekot. Daniel Velasco har gjort flera uppmärksammade dokumentärer och är flerfaldigt prisbelönt.

 

 

Foto: Privat-Text: Caroline Meyer Lagersparre, P1