Skriv ut denna sida

Guds hus för muslimer och kristna

Sankt Konrads katolska församling 15 december 2012

Muslimernas förening ska i dagarna dra igång sitt insamlingsarbete för att finansiera bygget. Om allt går väl kan byggstart ske om ca 2 år. När sedan moskén står på plats är Guds Hus en plats för muslimer och kristna i Fissätra.

Guds Hus är ett interreligiöst projekt i Fisksätra där Svenska kyrkan, St Konrads katolska församling och Muslimernas förening i Nacka samverkar.

 Tanken är att skapa en mötesplats för kristna och muslimer, motverka främlingsskap och istället utveckla vänskap och respekt för varandra.

Lördag 15/12 invigde/välsignade den katolska biskopen Anders Arborelius de 14 tavlor som används vid påskens gudstjänster i katolska kyrkor. 

Guds Hus i Fisksätra ska bli ett hus för både kristna och muslimer. Ett av stegen på den vägen har varit att bygga om det nuvanarde kyrkorummet så det kan användas som hemkyrka för både katolska och lutherska församlingen i Nacka. Det "nya" kyrkorummet invigdes i februari i år. Nu pågår den symboliska smyckningen.


Nästa steg är att Muslimernas förening bygger en moské i anslutning till nuvarande kyrka. De två husen sammanbinds sen med ett glasparti som kommer att bilda ett gemensamt innertorg.

Muslimernas förening ska i dagarna dra igång sitt insamlingsarbete för att finansiera bygget. Om allt går väl kan byggstart ske om ca 2 år. När sedan moskén står på plats är Guds Hus en plats för muslimer och kristna i Fissätra.

Henrik Larsson
Projektledare Guds Hus i Fisksätra

Sankt Konrads katolska församling

Samtal i moskén
För dig som är intresserad av att samtala om kristendom och islam ur olika perspektiv. I dialogen lär vi oss av varandras erfarenheter.
Lokal: Moskén i Fisksätra, Mörtgatan 16.
Ledare: Henrik Larsson och Awad Olwan


Caféföreläsningar
Kunskap är ett viktigt verktyg när man ska samverka över kultur- och religionsgränser. På våra caféföreläsningar lär vi av inbjudna gäster och samtalar om religion, samhälle och möjliga framtidsvägar. 

Lokal: Moskén i Fisksätra, Mörtgatan 16.
Ledare: Henrik Larsson och Awad Olwan

 

I Guds hus finns konstverket Korsväg, målat av Nackakonstnären Charlotte Herczfeld.

Korsvägen är ett klassiskt motiv som förekommer i många katolska kyrkor och som gärna används vid andakter under framför allt fastan då man förbereder sig inför påsken. Advent är också en förberedelsetid med fasta och bön. En korsväg visar Jesu lidande från det att han döms av Pilatus, går utmed Via Dolorosa, korsfästs, och fram till gravläggningen – som en slags tidig tecknad serie som i sin nuvarande form har fjorton bilder som kallas stationer.

- Det är spännande att få vara en del av ett ekumeniskt samarbete där Svenska kyrkan och Katolska kyrkan samverkar i att utforma ett gemensamt gudstjänstrum, och att få måla en för Sverige så ovanlig bildserie, säger konstnären Charlotte Herczfeld. Jag valde ett traditionellt uttryck för tavlorna, eftersom den katolska församlingen består av människor från många olika länder där korsvägen är ett självklart inslag i det religiösa livet, och jag vill att alla ska kunna relatera till bilderna.

Charlottes korsväg är målad med torra pigment på konstnärssandpapper, och utförda i en stil som förenar impressionismens färg- och ljusbehandling med klassisk föreställande måleri.

Korsvägsandakten har sitt ursprung i antikens och medeltidens pilgrimsresor till det Heliga Landet och Jerusalem, där man följde Via Sacra (den heliga vägen) också kallad Via Dolorosa (smärtornas väg/lidandets väg). Så småningom uppstod bruket bland hemvändarna att iscensätta det de varit med om.

Bilder eller skulpturer sattes up, och man gick från station till station och bad vid var och en av dem, liksom man gjort i Jerusalem. De som inte kunde företa en pilgrimsresa fick på detta sätt en viss upplevelse av vad det kunde innebära att vara i Jerusalem vid påsktiden.

Mer om Korsvägens ursprung

Bruken kring korsvägsandakterna varierade kraftigt, liksom antalet stationer. En formalisering tog sin början efter år 1343, då Franciskanorden fick ett påvligt uppdrag att sköta administration och underhåll av de heliga platserna i Jerusalem.
Korsvägen i Guds Hus har ett särskilt förhållande till den katolska församlingen Sankt Konrad, som leds av bröder från Capucinorden, vilken är en gren av Franciskanerna.

Korsvägsbilderna flyttade så småningom in i kyrkorna, och sedan 1700-talet har i stort sett varje katolsk kyrka en Korsväg. Sverige var vid det här laget protestantiskt, så hos oss infördes aldrig bruket. De korsvägar som kan ses i Sverige finns för det mesta i katolska kyrkor som tillkommit sedan religionsfriheten infördes.

Hemsida: http://www.katolskakyrkannacka.se

Korsvägen: www.JESUKORS.wordpress.se

Lästips:

  1. Vi bygger ett Guds hus i Fisksätra - Svenska kyrkan - Nacka församling


    5 okt 2010 – Guds Hus-projektet syftar till att bland annat utröna om det är möjligt att förverkliga ett Guds Hus i Fisksätra. Ett gemensamt projekt mellan ...
  2. Besök i Fisksätra: Guds Hus ett projekt i rättan tid - Sveriges ...


    1 okt 2011 – Ungefär så kan man sammanfatta projektet ”Guds Hus”, som är under utveckling i Fisksätra, en liten förort med knappt 10 000 invånare i västra ...
  3. Guds hus en vision i Fisksätra | Kyrkans Tidning


    7 sep 2011 – Sanningen är den att det inte finns någon byggnad som heter Guds hus i Fisksätra. Det finns en social verksamhet som drivs av Nacka ...
  4. [DOC]

    Bidrag till Guds Hus - Nacka kommun



    27 mar 2012 – Det interreligiösa samarbetet i Guds Husprojektet i Fisksätra där Muslimernas förening, St Konrads katolska församling och Nacka församling ...
  5. Arab Nyheter » Nu går Fisksätra sakta men säkert mot sitt Gudshus


    Nu går Fisksätra sakta men säkert mot sitt Gudshus. ArabNyheter | 2012/01/16Ingen kommentar. Skrivet av Awad Olwan, imam i Fisksätra. Arbetet har redan ...
  6. I Guds hus får religionsdialogen plats - Seglora smedja


    9 dec 2011 – Det blev uppstarten till Guds hus, där muslimer och kristna kan leva sida vid sida. Tanken är att bygga om Fisksätra kyrka så att det passar alla ...
  7. Demokratbloggen: Kyrkomoskén i Fisksätra har – som väntat - stött ...


    30 jul 2011 – Det planerade ”fredsprojektet” Guds hus Fisksätra i Nacka har fått problem. I en artikel i lokaltidningen Mitt i Nacka den 26 juli framkom det att ...
  8. Vi bygger ihop kyrka och moské | Brännpunkt | SvD


    23 sep 2010 – Guds hus i Fisksätra är världs-unikt. Umayyadmoskén i Damaskus var kyrka och moské under samma tak, men det var på 600-talet. Ska detta ...
  9. Biskop Anders Arborelius inviger ny konst i Guds Hus i Fisksätra


    25 nov 2012 – 2012-11-21. Biskop Anders Arborelius inviger ny konst i Guds Hus i Fisksätra. Pressmeddelande. Sankt Konrads katolska församling ...
  10. Studiebesök hos Guds hus i Fisksätra! « Hjärta


    10 sep 2011 – Den 26 september klockan 18 åker vi på studiebesök till dem som arbetar för Guds hus i Fisksätra, Nacka.

Sankt Konrads katolska församling