Skriv ut denna sida

Ge Mordechai Vanunu asyl!

Gunnar Olofsson 10 december 2012

Den nuvarande alliansregeringen har haft, och har, möjlighet att göra om, och göra rätt. 2005 avslog den dåvarande socialdemokratiska regeringen Mordechai Vanunus ansökan med motiveringen att den inte korrekt uppfyllt alla formella regler. 

 

 

Mordechai Vanunu är den kärntekniker som avslöjade Israels hemliga kärnvapenprogram. Vanunu arbetade själv i flera år med projektet i kärnreaktorn Dimona tills han drabbades av samvetskval och, efter lång betänketid, beslöt sig för att offentliggöra det hela. I samband med avslöjandet hade han lämnat Israel men söktes i Rom upp av agenter från den israeliska säkerhetstjänsten Mossad, drogades och fördes tillbaka till Israel.

 

Han dömdes 1986 till 18 års fängelse och avtjänade 11 av dessa i isoleringscell. 2004 frigavs han men har sedan inte fått lämna Israel. Idag lever han totalt övervakad, ålagd rörelse- och reserestriktioner och får inte tala med utlänningar. Vid flera tillfällen efter frigivandet har han åter fängslats, under kortare eller längre tid, för att ha brutit mot någon av dessa regler.

 

Israel, som förklarat sig villigt att anfalla Iran för att stoppa landets kärnteknologiska utveckling, har idag självt ett fullt utvecklat kärnvapenprogram med ungefär 200 nukleära stridsspetsar. Ingenting av detta är nu särskilt hemligt, och Mordechai Vanunus idag över 25 år gamla kunskaper helt ointressanta – vilket gör att Israels behandling av Vanunu inte har någon vettig funktion utöver att fortsätta att straffa och förödmjuka honom, och hindra andra att följa hans exempel.

 

 

Mordechai Vanunu, som konverterat från judendom till kristendom, har upprepade gånger försökt få politisk asyl i olika västländer, bland annat Sverige. 2005 avslog den dåvarande socialdemokratiska regeringen hans ansökan med motiveringen att den inte korrekt uppfyllt alla formella regler.

 

 

Den nuvarande alliansregeringen har haft, och har, möjlighet att göra om, och göra rätt. Mordechai Vanunu har 1987 emottagit det alternativa nobelpriset, Right Livelihood Reward, och blivit nominerad för Nobels fredspris – något han dock avböjt med hänvisning till att Israels president, Shimon Peres, som Vanunu betraktar som en av huvudaktörerna bakom Israels atomvapenprogram, tidigare fått priset. Mordechai Vanunu, nu 58 år gammal, vill mer än någonting annat lämna Israel och börja om på nytt. Ge honom politisk asyl!

 

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson