Skriv ut denna sida

Säg upp samarbetsavtalet med Israel!

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 5 december 2012

Det borde stå klart för den svenska regeringen och EU att man nu på allvar måste ta itu med den israeliska regimen. EU har sedan lång tid ett samarbetsavtal med Israel som bland annat ger Israel frihandel på den europeiska marknaden, och nära samarbete inom idrott, kultur och vetenskap. Detta måste nu omprövas.

Efter invalet av Palestina i FN:s Generalförsamling och den misslyckade militära offensiven i Gaza – en helt onödig aggression som kostade 167 palestinier (97% av dem civila) livet och skadade och gjorde många fler hemlösa – har den israeliska regimen valt att ta ut sin hämnd på palestinierna genom nya arresteringar, angrepp på fiskebåtar och klartecken för nya illegala bosättningar på Västbanken.

Politiker som Dr. Mahmoud Ahmed Abdul-Rahman al-Ramahy och Basem Ahmed al-Za´areer, sekreterare respektive medlem i det palestinska parlamentet, och Jamal Musa Abul-Jadayel, tidigare borgmästare i al-Sammou´, har tillsammans med flera kollegor arresterats och satts i så kallat ”administrativt förvar” utan rättegång eller dom. Utanför Gazas kust har fiskebåtar attackerats, och gjorts odugliga, och besättningar har förhörts under vapenhot och tvingats hoppa i vattnet.

På Västbanken har regimen givit klartecken för ytterligare omkring 3.000 nya bostäder – något som skulle dela Västbanken i två delar och effektivt förhindra bildandet av någon som helst sammanhållen och fungerande palestinsk stat. Och som svar på kritik från EU av bosättningspolitiken har man annonserat planer på ytterligare omkring 1.600 bostäder i östra Jerusalem!

Det borde stå klart för den svenska regeringen och EU att man nu på allvar måste ta itu med den israeliska regimen. EU har sedan lång tid ett samarbetsavtal med Israel som bland annat ger Israel frihandel på den europeiska marknaden, och nära samarbete inom idrott, kultur och vetenskap. Detta måste nu omprövas.

Enligt Israels associationsavtal med EU vilar samarbetet på ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer” (artikel 2). Agerandet från Israel går emot och utmanar varje del av detta samarbete. En politik baserad på etniskt förtryck av en folkgrupp, ockupation och kolonisation av andra länders territorium, olagliga arresteringar och fängslanden utan rättegång och dom kan rimligtvis aldrig vara förenligt med EU:s värdegrund. Därför måste avtalet
annulleras på obestämd tid, samarbetet upphöra och Israel portas från vetenskapliga konferenser, Eurovisionsschlagern i Malmö i vår – och bör berövas värdskapet för fotbolls-EM för U21-lag nästa år.

Det är dags för våra politiker, och ansvariga inom vetenskap, idrott och kultur, att agera. Den dag den israeliska regimen bestämt sig för att följa FN:s resolutioner, avsluta ockupationen och respektera en tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser, kan ett förnyat samarbete diskuteras. Fram till dess måste det – liksom i fallet med den tidigare apartheidregimen i Sydafrika – vara bojkott och sanktioner som gäller.

Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

All heder åt ICA Nära Kärrtorp! Så snart Jens Andersson nämnde att Sodastream har fabriker i illegala israeliska bosättningar lovade Birgitta att de skulle sluta sälja deras patroner. Hon bad till och med om en lista över israeliska varor, så att de kan hjälpa till med bojkotten!


 

Stjärnor i protest mot EM i Israel
www.aftonbladet.se
Det råder en konflikt mellan Israel och palestinierna. Nu vill 62 fotbollsstjärnor – bland annat Chelseas Eden Hazard och Arsenal Abou Diaby – att U21–EM

 Checkpoint

If Joseph and Mary set off to Bethlehem from Nazareth today, they would cross 11 Israeli checkpoints, a security check, and a 30 foot wall.

Bethlehem, Palestina cirka 1898.

Bethlehem, Palestina cirka 1898.

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna