Skriv ut denna sida

SYRIEN-LÖGNER, UTLÄNDSK INBLANDNING OCH BROTT MOT FOLKRÄTTEN.

VIDEO AV FRANS SMIDEK. Arr: Folket i Bild/Kulturfront Stockholmsavdelningen och Föreningen Syriensolidaritet 16 december 2012
SYRIEN-LÖGNER, UTLÄNDSK INBLANDNING OCH BROTT MOT FOLKRÄTTEN FRANS SMIDEK

MÖTESREFERAT AV JAN-ERIK ROMSON. Talare: Lars-Gunnar Liljestrand, fib-juristerna, om FN och folkrätten, Hans Öhrn, frilansjournalist från Stockholm, besökte Damaskus i maj 2012 och reflekterar över konflikten i Syrien. Anders Romelsjö, professor och medlem i Syriensolidaritet diskuterar massmedias roll och den utländska militära inblandningen.

”Syrien: lögner, utländsk inblandning och brott mot folkrätten” - rapport från Fib:s och Syriensolidaritets gemensamma möte 12.12.12

Mötet på Fib i Stockholm, med ungefär 45 deltagare(för många blev det ståplats), var det tredje försöket att ordna detta syrienmöte. Första försöket tilldrog sig på Socialistiskt Forum 1.12 då ABF uppmanade arrangören av seminariet ”att dra sig ur Socialistiskt Forum då vi, ABF Stockholm, inte vill ha något att göra med uppenbarligen öppna anhängare till den hänsynslösa diktaturregimen i Damaskus.”.Andra försöket stoppades av snöstormen.. 

De tre inledarna var:

Lars-Gunnar Liljestrand, Fib-juristerna som talade om Syrien, FN och folkrätten. Han informerade om FN:s våldsförbud mellan stater och de två undantagen och påpekade att Väst tolkar förbudet alltmer flexibelt och de försöker i praktiken vränga det till egen fördel.

Hans Öhrn, journalist, talade om läget i Syrienfrågan, kring sitt besök i Damaskus i våras och mediernas roll.

Anders Romelsjö, medlem i Syriensolidaritets styrelse talade om mediernas roll i Syrienfrågan, och det aktuella läget. Han påpekade att imperialismen är splittrad i sina strävanden att erövra världen. Tyskland, Frankrike, Sverige, m fl stödde inte USA mot Irak. Tyskland stödde ej Natos krig mot Libyen.

Hans påpekade även att det sista Väst vill se är ett starkt, fritt och oberoende Syrien och de drog därmed en lättnadens suck då Kofi Annan avgick som FN-observatör –denne vill just det som Väst inte ville!

Konfliktens start var fredliga demonstationer mot Assads nyliberala politik. När Assad gav efter för kraven och åtminstone tillfälligt skrinlade planerna på att helt privatisera ekonomin förvandlades han i Västs ögon till en gruvlig diktator. Eriksson är ett exempel på transnationella bolag som i sin landrapport för 2010 också uttrycker stor besvikelse över att Telecomsektorn i Syrien ännu inte har privatiserats.

Han kritiserade medierna i Väst och menade att de i stället för att ge saklig information har tagit på sig en roll som aktörer och villigt stöder de egna regeringarna och storbolagen.

Kring Libyenfrågan intervjuades nästan bara Kadhafis fiender och samma mönster ser vi då nu Syrien är aktuellt, Sveriges Radio intervjuar bara syrier, som politiskt finns på rebellsidan.

En stor del av mötet ägnades åt frågor och uttalanden från publiken.

Hashim föreslog att vi måste försöka göra valet 2014 till en fråga om krig eller fred, många instämde.

Seda från Turkiets Ungdomsunion berättade hur de hade arbetat inför de stora demonstrationerna i Turkiet med miljontals deltagare.

Det blev en lång och viktig diskussion i frågan om massrörelse contra insatser för att på olika sätt knyta till oss politiskt schyssta personer från etablissemanget. En del menade att tills vi blir tillräckligt starka bör bygget av massrörelse vara det enda som gäller, medan andra menade att att både/och är mest effektivt(bl a erfarenheter från Vietnamrörelsen visar på detta) – alternativet beskrevs som en falsk motsättning!

Jan-Erik Romson

Videon är inspelad onsdagen den 12 december kl:1800 i Folket i Bilds lokal på Bondegatan 69 på Södermalm i Stockholm. "Nu försöker vi för tredje gången att arrangera detta möte (första gången stoppade ABF mötet och andra gången var det ju snökaos)."

Arr: Folket i Bild/Kulturfront och Föreningen Syriensolidaritet

Ett upprop väl värt att skriva under och sprida: http://www.peaceinsyria.org/

Läs det under "Mission Statement" och skriv på under "Your Support"
Hälsningar
Pål Karlsson-Folket i Bild/Kultufront Växjö.

Bakgrund:

Det Syrienmöte, arrangerat gemensamt av FiBs Stockholmsavdelning och Syriensolidaritet, som skulle hållits på Socialistiskt Forum lördagen den 1 december stoppades av ABF efter en artikel i Aftonbladet av Fredrik Malm (fp).

Inställt möte: Onsdagen den 5 december kl 18:00.

På grund av snökaoset tvingas vi att ställa in dagens möte 5/12; flera talare kan inte ta sig fram. Vi planerar att hålla mötet nästa vecka, vi återkommer om dag, dock samma plats: FiBs lokal på Bondegatan 69 och samma klockslag; kl 18:00.

Välkomna!

Det inställda mötet på Socialistiskt Forum hade följande programpunkter:
- Lars-Gunnar Liljestrand, fib-juristerna, talar om FN och folkrätten.
- Kenneth Lundgren, Folket i Bild och Hans Öhrn, frilansjournalist från Stockholm,
besökte Damaskus i maj 2012 och reflekterar över konflikten i Syrien.
- Anders Romelsjö, professor och medlem i Syriensolidaritet diskuterar
massmedias roll och den utländska militära inblandningen.

Fredrik Malms angrepp på Syriensolidaritet

ABF:s motivering att stoppa mötet

Replik: Syriensolidaritet är ingen stöd- organisation för Assad

Ett kritiskt inlägg av Stefan Lindgren

Ett annat av signaturen Björnbrum (Björn Nilsson)

Anders Romelsjös kommentar

Knut Lindelöfs kommentar

Anders Romelsjös replik till Aftonbladet och senare uppgifter i blogginlägget "Yttrandefriheten i fråga

I föregående blogginlägghar jag kommenterat en artikel 30/11 av Folkpartiets utrikespolitiske talesman Fredrik Malm om ett inprogrammerat möte på Socialistiskt Forum 1/12. Han riktade kritik mot att mötet skulle få äga rum. ABF:s ansvarige Göran Eriksson ställde då genast in mötet. Jag hade igår ett bra samtal med Göran Eriksson (se längre ned). I sitt inlägg framförde Fredrik Malm också helt felaktiga uppgifter om föreningen Syriensolidaritet som arrangerade mötet tillsammans med Folket i Bild-Kulturfronts Stockholmsavdelning.

Malm skrev bland annat Syriensolidaritet är ett rent och skärt stödnätverk för Syriens diktator Bashar al-Assad och hans regim. På hemsidan länkas till en rad artiklar som öppet försvarar Assadregimen och som hävdar att inbördeskriget i Syrien mer eller mindre är en massmedial bluff i västvärlden. Förutom att försvara regimen i Syrien hävdas bland annat att ”flyktingströmmen till Turkiet är bara en mediemanipulering.”

 

 

 

 

 

 

Vägrad replik?

Igår kl 11 sände föreningen Syriensolidaritet följande replik till Aftonbladet som ej publicerats 22 timmar senare. Kanske beror det på att debattred. är stängd lördag-söndag. Vi sökte AB:s debattred kl 11 igår och nu kl 9.30, men ingen fanns där, och har idag påmint via mail. Om repliken publiceras rapporteras det genast på denna blogg.

”I Aftonbladet 30/11 kritiserar Fredrik Malm ABF för att under Socialistiskt Forum tillåta ett seminarium under rubriken ”Syrien: Lögner, utländsk inblandning och brott mot folkrätten” arrangerat av Syriensolidaritet och FIB-Kulturfronts Stockholmsavdelning. ABF ställde sedan in mötet utan diskussionen med arrangörerna. Malm påstår att mötet ska vara ett hyllningsmöte till Bashar al-Assad. Han ger en helt felaktig bild av Syriensolidaritets ståndpunkter och av artiklar på Syriensolidaritets hemsida. (www.syriensolidaritet.se).

Malms beskrivning stämmer inte alls. Syriensolidaritet är ingen stödorganisation för Assad.Syriensolidaritets viktigaste paroller är:
* Ett fritt, enat och självständigt Syrien
* Upphäv sanktionerna mot Syrien
* Inget svenskt stöd till krig mot Syrien
Syriensolidaritet stöder FN:s fredsplan, trots alla svårigheter.

Vi återger nedan föreningen Syriensolidaritets uppfattning, som finns i det nya studiehäftet ”Vad händer i Syrien?”

”Inför hotet att Sveriges regering, med stöd av en majoritet av oppositionen i riksdagen, skulle dra in Sverige i ännu ett orättfärdigt angreppskrig under USA:s och Natos ledning startade Föreningen Syriensolidaritet.
Vi menar att det bara finns en väg ut ur krisen i Syrien och det är vapenstillestånd och en förhandlingsprocess, som inte blir lätt. Syrien är en sekulär stat, kanske Mellanösterns enda vid det här laget, ett land med flera religiösa samfund och etniska grupper som måste samsas om makten. Det säger sig självt att motsättningar mellan stora folkgrupper inte kan lösas med militära medel, vilket skulle kunna medföra den ena gruppens övergrepp eller folkmord på den andra eller den andra på den tredje.

Ett maktövertagande i Syrien av de fundamentalistiska grupper som idag driver upproret med utländskt militärt och ekonomiskt stöd skulle med all sannolikhet betyda slutet på den sekulära staten och början på ett allmänt religionskrig. Är det just detta USA och Israel önskar uppnå? En viktig arabstat i totalt kaos, vilket kanske skulle underlätta det militära angrepp på Iran.

I veckan berättade massmedia att al-Qaida värvar rebeller i Sverige medan DN igår berättade att 20 rebeller från Tripolis, Libyen dödades i Syrien. USA-stödda rebeller från extrema politiska organisationer utgör av allt att döma en central del av rebellerna.” (Slut på repliken till AB).

Man kan tillägga att Och föreningen Syriensolidaritet inte förnekar kriget i Syrien, tvärtom. Lika litet förnekar Syriensolidaritet flyktingströmmar till Turkiet.

Föreningen Syriensolidaritet är en religiöst, etniskt och partipolitiskt oberoende ideell förening. Som medlem arbetar du för solidaritet med det syriska folket och dess rätt att demokratiskt utforma sin framtid fritt från militära påtryckningar från USA/Nato och dess allierade i enlighet med det generella aggressionsförbudet i artikel 2(4) av FN-stadgan.

Föreningen Syriensolidaritet säljer nu en broschyr ”Vad händer i Syrien” för 20 kr. Kan beställas frånDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Den behandlar i denna första version historia, USA:s agenda, FN-stadgan, FN:s insatser, massakrer, den utländska inblandningen, massmediarapporteringe, de internationella organisatioernas agerande, oppositionens olika delar, ställningstaganden av den svenska regeringen och de politiska partierna. Läs den och bilda Dig en egen uppfattning!.

Yttrandefriheten i fara?
1. ABF stoppar utan diskussion vårt program
2. Man tillåter möte av nätverket Syrien-Sverige som stödjer USA-stödda rebeller och al-Qaida-folk och som vill ha mer utländsk intervention.
3. AB vägrar ta in replik från Syriensolidaritet, åtminstone hittills.

Bra samtal med Göran Eriksson, ABF.

Göran Eriksson, den ansvarige på ABF bl.a. för Socialistiskt Forum, sa igår vid ett lugnt och sakligt kort samtal med journalisten Hans Öhrn och Anders Romelsjö omkring kl 13 sa att han ville ordna en debatt mellan Syriensolidaritet och Nätverket Sverige-Syrien. Han hade då redan talat med Per Björklund en föredragshållare vid detta möte och denne ställer upp. Han förnekar yttre påverkan i beslutet att stoppa mötet. Han bad om ursäkt för det sätt som det skedde på, men han ångrade inte beslutet att stoppa mötet. Han fick broschyren ”Vad händer i Syrien?” och mitt kritiska blogginlägg om det hela, skulle läsa den och sedan återkomma till mig. Anders Romelsjö


Kommentar finns också på landets mest besökta politiska blogg: Anders Svenssons SP-blogg.

Syriensolidaritets flygblad finns att ladda upp längre ner.

VIDEO AV FRANS SMIDEK. Arr: Folket i Bild/Kulturfront Stockholmsavdelningen och Föreningen Syriensolidaritet