Skriv ut denna sida

Stöd filmen "Världens säkraste kärnkraftverk"

Maj Wechselmann 13 november 2012

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. vill ha hjälp med att samla in pengar till annonsering av filmen "Världens säkraste kärnkraftverk". Premiär i hela Sverige den 11 januari. Under stormen Sandy stängdes 3 kärnkraftverk av däribland Indian Point som ligger mindre än 4 mil från Manhattan i New York. Kärnkraftverken förser 30% av New Yorks invånare med ström. För kärnkraftverket, Oyster Creek,längre ner på kusten, 5 mil från Atlantic City, utfärdades det en nr 2 graders varning på en fyragradig skala.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Trailer ”Världens säkraste kärnkraftverk”

PREMIÄREN ÄGER RUM PÅ BIOGRAFERNA:

Zita Stockholm

Haga Göteborg

Spegeln Malmö

Västerås Electra

Uppsala Fyris

Luleå Kronan

Visby Roxy

Kino Lund

Capitol Varberg

Växjö Folkets Bio/Palladium

Örebro Folkets bio

Regina Östersund

Under stormen Sandy stängdes 3 kärnkraftverk av däribland Indian Point som ligger mindre än 4 mil från Manhattan i New York. Kärnkraftverken  förser 30% av New Yorks invånare med ström. För kärnkraftverket, Oyster Creek,längre ner på kusten, 5 mil från Atlantic City, utfärdades det en nr 2 graders varning på en fyragradig skala.

“Ingen var i fara och orkanen Sandy demonstrerar ännu en gång den robusta konstruktionen av våra kärnkraftverk, som kan motstå extrem översvämning och orkanvindar, som överstiger allt som vi hittills känt”, sade Marvin Fertel, ordförande för lobbygruppen: The Nuclear Energy Institute.

MEN: tre forskare på Schorenstein Center, Stanford Universitet gick ut i Washington Post var djupt oroade (Phillip Lipscy, Kenji Kushida, and Trevor Incerti), De hade just färdigställt en global studie över sårbarheten för kärnkraftverk som ligger vid havet, de hävdade att ett stort antal amerikanska kärnkraftverk inte är förberedda för höga vågor. ”USA är näst värst efter Japan, det är landet med det största antal otillräckligt förberedda kärnkraftverk.”, skrev de. Vad var det egentligen som fick kärnkraftverken att stänga?

Indian Point nära New York var tvingat att stänga reaktor 3 måndag 29/10. på grund av höga vattennivåer i Hudsonfloden, El-operatören Entergy Coorporation ansåg inte att det var någon fara, medan kritiker bedömde situationen som mycket allvarligare, verket stängdes av.

Orkanen fick mängder av lera och gräs att samlas i Delaware floden, detta ställde till problem för Salem Kärnkraftsverk (5 mil från Atlantic City som har 30 miljoner besökare om året). Operatören, PSEG, sade i ett pressmeddelande att fyra av pumparna i kylvattensystemet hade slagits ut efter att lera hade kommit in i kylvattensystemet och att man hade varit tvingad att nödstoppa reaktor 1.

I kärnkraftverket Nine Mile Point vid Ontariosjön stängdes reaktor 1 av automatiskt , när de elektriska ledningarna slogs ut på grund av stormen. Eftersom kylningsystemet inte fungerade normalt, ventilerade verket radioaktiv ånga upp i atmosfären, sade kraftverkets talesman, Scott Burnell.

USAs äldsta kärnkraftverk Oyster Creek vid Forked River i New Jersey översvämmades av 3 meter vatten. Ledningen för verket utställde en andra gradens varning på en fyrgradig skala. Verket var avställt (men bränslet måste ändå kylas), Verket kunde det inte själv generera ström, någon extern ström kunde det inte få, då ledningarna var trasiga på grund av stormen, men det klarade sig på reservgeneratorer.

Forskarna på Schorenstein Center på Stanford Universitet påpekar att Marvin Fertel, ordförande för lobbygruppen för kärnkraftindustrin, inte har rätt när han påstår att ”Sandy” är värsta orkanen i mannaminne: 1938 uppmättes vågor dubbelt så höga som under Sandy vid New Englands kust. Vågor av denna storlek skulle ha orsakat katastrof i samtliga amerikanska kärnkraftverk vid havet, anser forskarna.

OTÄCK. ”Jag är tagen”, ”hemsk”. Det var några av reaktionerna efter att Maj Wechselmanns film Världens säkraste kärnkraftverk hade visats på Folkets Hus i Hovmantorp i lördags. Efteråt kunde publiken tala med filmaren själv….

Smålandsposten

 

Filmen ”Världens säkraste kärnkraftverk” ”en av Maj Wechselmanns bästa – och ett skakande dokument.
Ljusnan

 

Lyckat seminarium i Skellefteå om kärnkraften | Naturskyddsföreningen i Norrbottens län 

Maj Wechselmann