Skriv ut denna sida

Pensionärer är våra mammor och pappor

Masood Punjabi 12 oktober 2012

Några dagar efter det att regeringen presenterat sitt förslag på 50 kronor i skattesänkning åt pensionärerna lägger det borgerliga styret i Solna nu ned den sista biblioteksfilialen i kommunen. Kommunens store ledande man Per Granfalk anför följande argument för en nedläggning:" De är bara värmestugor åt pensionärerna. De kan gå på kondis istället."

Detta är alltså borgerlig kultur politik. Den visar på ett kompakt förakt för bildning, för biblioteks personal och för pensionärerna.

En kopp kaffe och en bulle på ett kondis idag kostar i Stockholm vanligtvis mellan 50 och 60 kr. För det mesta mer. Alltså en kopp kaffe i månaden är vad regeringen bjuder på. Tack så in i helvetes mycket!

Dess rader är skrivna av en arg och en medveten Hans Arvidsson. Jag tycker att det är en naturlig reaktion av Hans Arvidsson. Biblioteken byggde man för att alla medborgare ska ha tillgång till allsidig kunskap och information, inte tjäna pengar på det. Allt som inte ger vinst ska läggas ner. Så tänker dagens politiker i Svea rike.

Sverige har pengar: Politikerna glömmer att dessa gamla människor har byggt upp det här landet. Det är ju precis dessa människor som har betalt dagens unga politikers barnbidrag, sjukvård och utbildningar.

Jag tycker att alla pensionärer borde få en mänsklig behandling av politikerna. Deras pension borde höjas och inte sänka skatt för de som redan badar i pengar. Våra pensionärer ska inte behöva gå till socialen för att kunna överleva.

Vi i Sverige har pengar till en väll fungerade välfärden. Men så tycker inte dagens makthavare. De föredrar att sänka skatter för de som redan har god ekonomi.  En stor del av alla dessa pengar som användas för skattesänkningar borde användas för att skapa jobb åt de arbetslösa, bygga bostäder och höja alla slags ersättningar dvs. a-kassa, barn bidrag, sjuk ersättning och … Och detta i sin tur kommer att göra hela samhället friskare och mera öppnare. Men detta vill inte de  borgerliga ha. Dessa politiker har aldrig gjort någon nytta för arbetarklassen.

Dagens borgerliga politiker har blivit arroganta. Förlåt om det låter  hårt. Men jag är arg och besviken. Sverige var ett underbart land med många goda sidor. Men nu är det landet passé.

Det är dags att vakna och försvara egna rättigheter. Historien kommer aldrig att förlåta dig och mig annars. Det är ju EU:s omänskliga politik som har gjort  oss alla fattiga. De politikerna och kapitalisterna själva har det bra. Alla andra kan dra åt helvete. Detta ser vi nästan varje dag.  Så kan inte ett samhälle funka. De kommer bara med försämringar efter försämringar.

Varför händer detta: Men frågan är varför händer detta? Jag tycker att det är brist på politik. Jag menar med rättvisepolitik och det är rättvis politik som behövs nu. Det är en jättestor bristvara nu för tiden. När maktlöshet har blivit en ny folksjukdom. När rika har blivit stenrika och fattiga har blivit fattigare. Då tycker jag att facket och de andra som företräder arbetarklassen borde ha tagit eget ansvar och agerat kraftigt. Men........?

Har facket makt? Oftast hör man på vår arbetsplats att facket inte har någon makt och inte kan påverka något. Detta resonemang köper jag inte. Man vill eller man vill inte, det är ett faktum att facket är
 den enda motvikt som kan stopp denna utvecklig (läs: avveckling) som drabbar våra svaga i samhället dvs. barn, ungdomar, pensionärer, arbetslösa, våra äldre medborgare och ensamstående mammor.

Jag och många andra tycker att det är bara facket som kan ändra denna dagordning som är fastställd av maktens elit och några spekulanter som kallas marknad. Om facket mobilisera de egna medlemmar och skapar opinion för rättvisefrågor då finns ingen makt som kan stå emot detta.

Några uppmuntrande ord: Jag slutar min lilla artikel om pensionärernas vardag i dagens Sverige med stimulerande ord från Jenny Bengtsson (S). Ord som gäller för oss alla! De låter så här:
"Förra året stod jag i talarstolen på mitt fackförbunds kongress och höll huvudanförande för frågan om sex timmars arbetsdag. Jag sade ". ..för, kamrater, om vi inte driver frågan, om vi inte tar striden - Vem ska göra det?". Nu är det oss det handlar om. För kamrater - om vi inte tar striden för arbetsrätten, arbetsmarknaden: vem ska då göra det?
Varför är detta så viktigt?
– För att politiken börjar på arbetsplatserna. Och som av en händelse råkar också vara just precis där som valet vinns 2014."

Masood Punjabi

Masood Punjabi