Skriv ut denna sida

Kirunatopia I skuggan av framtiden

Nils Lundgren 2 oktober 2012

Under titeln I skuggan av framtiden visas verk som elva konstnärer har skapat för konstprojektet Kirunatopia. För första gången presenteras dem på det nybyggda Bildmuseet i Umeå. 

 

Utställning
20/6 till 28/10 2012
Bildmuseet, Umeå Universitet
Språk: Svenska
Fri entré.
+46 90-786 50 00

 

Projekt Kirunatopia

Femton mil ovan polcirkeln har Goethe-Institut startat konstprojektet Kirunatopia. Istället för att fokusera på storstäder och metropoler, som många andra konstprojekt gjort på sistone, har man valt raka motsatsen. Tio internationella konstnärer har bjudits in att göra research i den norrländska gruvstaden Kiruna. En stad i extrem förändring.

Mer om Kirunatopia

Hela projektet kan du följa på bloggen Kirunatopia.

 

Deltagande konstnärer

Lara Almarcegui (Rotterdam)
Agneta Andersson (Kiruna)
Lina Issa (Amsterdam)
Geir Tore Holm und Søssa Jørgensen (Oslo)
Dave Hullfish Bailey (Los Angeles)
Ingela Johansson (Stockholm)
Britta Marakatt-Labba (Övre Soppero)
Boris Sieverts (Köln)
Ingo Vetter (Bremen)
Florian Zeyfang (Berlin)
och Liselotte Wajstedt (Stockholm)

Ramprogram

7/10, kl 14
Varumärke Kiruna.
Prof. Lasse Brunnström, HDK Göteborgs universitet

9/10, kl 18.30
Föreläsning i anslutning till utställningen.

14/10, kl 14
Att bygga mönsterstaden 2.0.
Ett samtal om makt och visioner med Malin Rönnblom och Linda Sandberg, UCGS Umeå universitet

21/10, kl 14
Film: Kiruna - Rymdvägen (2012, 58 min)
Introduktion av konstnären Liselotte Wajstedt

23/10, kl. 18.30
Konstnärssamtal i anslutning till utställningen.


I utställningen Kirunatopia/I Skuggan av framtiden visas bland andra de verk som konstnärer runt om i landet skänkte i solidaritet med gruvarbetarna vid Stora gruvstrejken 1969-1970. Den 11 december 1969 höll Sara Lidman ett improviserat tal om mänsklig värdighet på det första Stormötet i Kiruna Sporthall. Hon kom till mötet som reporter för nystartade TV2 för att rapportera om den stora strejk som pågick i Kiruna, Malmberget och Svappavaara. Iscensättningen av Sara Lidmans tal av Cecilia Nilsson syftar till att ge Gruvarbetarnas strejkkonst samling en bakgrundskontext i strejken och de landsomfattande insamlingarna, som fungerar som ett slags installationstal. Sara var god vän med Berta Hansson och Siri Derkert, några av de konstnärer som finns representerade i samlingen. Iscensättning 1 är skapat av konstnären Ingela Johansson inom ramen för Kirunatopia / I Skuggan av framtiden.

Projektet Kirunatopia är initierat och producerat av Goethe-institutet i Sverige, i samarbete med kulturnämnden i Kiruna kommun, Umeå Universitet och Konsthall C, Stockholm. Tack till Sara Lidmansällskapet, Dramaten. Med stöd från Sveriges Bildkonstnärsfond.