Skriv ut denna sida

"Vi är som apelsiner"

Bella Lawson Kultursekreterare/Region Västerbotten 8 september 2012

Projektet Eleza/ Kulturens bildningsverksamhet (i samarbete med Film i Västerbotten) bjuder in till premiärvisning av filmen "Vi är som apelsiner", baserad på Sveriges första gymnasiebok som behandlar Europas och Afrikas gemensamma historia. Datum och tid: förhandsvisning den 13 september kl. 15 eller galapremiär den 17 september kl 19 (mingel börjar kl. 18.30). Plats: SF Bio, Filmstaden i Umeå.  

Umeå filmen “Vi är som apelsiner” premiärvisas i Sverige på SF Bio, Filmstaden Umeå måndagen den 17 september klockan 19.00.

Den 25 maj 2012 premiärvisades ”Vi är som apelsiner” som enda svensk film för europeiska ungdomshuvudstaden Braga, Portugal. Filmen fick ett varmt mottagande och rönte stort internationellt intresse från exempelvis filmorganisationen Africa Venir, som tillhandahåller filmfestivaler i Afrika som Luxor Filmfestival i Egypten, International Images Film Festival for Women i Namibia och Berlin Filmfestival i Tyskland.

Nu får filmen sin svenska premiär i samarbete med SF Bio, Filmstaden Umeå där en förhandsvisning sker den 13 september kl 15.00 och sedan en galapremiär måndagen den 17 september kl 19.00. På båda dessa visningar är media varmt välkomna. Med scener från historiska händelser så som drottning Kristinas koppling till svensk slavhandel, Sveriges rasbiologiska institut samt den fiktiva slavauktionen på en nation tillhörande Lund universitet 2011 är filmen unik i att behandla Sveriges historia och relationen till rasism ur ett bredare perspektiv. Filmen är gjord i Umeå med lokala skådespelare i samarbete med operasångare från Folkoperan i Stockholm.

VI ÄR SOM APELSINER
En film av Muzicadelic Entertainment & Clash Film
i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet och Film i Västerbotten
Välkommen till exklusiv förhandsvisning av ”Vi är som apelsiner”
i samarbete med SF Bio, Filmstaden Umeå.
För cast och personal är visningen gratis. Alla är välkomna att ta med två gäster var, som då betalar 80 kr/person.
Datum: 13 september 2012. Tid: Kl 15.00
Biljetter: Säljs via Mikael Haines, telefon 070-277 92 95

Denna inbjudan gäller även till efterfesten. PDF längre ner finns att ladda hem.
Datum: 17 september 2012 • Tid: Kl 19.00, mingel från kl 18.30
Klädsel: Kostym
Endast förköp 100 kr/person:
Biljetter säljs via Mikael Haines, telefon 070-277 92 95

 

”Vi är som apelsiner” är en del av projektet Eleza, ett projekt som värnar om afrosvenska ungdomars möjlighet att påverka den svenska utvecklingen. Den är baserad på Sveriges första gymnasiebok ”Afrosvensk i det nya Sverige”, som dels behandlar Europas och Afrikas gemensamma historia dels innehåller berättelser där ungdomar med afrikansk bakgrund

beskriver sina liv i Sverige . Sveriges första hiphop-opera ”Folkoperan Remixed” är också baserad på boken. Filmens titel kommer från en text av författarna i boken.

Mångfaldsprojektet Eleza drivs med stöd av Allmänna Arvsfonden med Kulturens Bildningsverksamhet som är projektets ägare. Filmen har också erhållit medel från Film i Västerbotten. Kulturens är Sveriges nyaste studieförbund, partipolitiskt och religiöst obundet.

Filmen är en del av lanseringen av 20- procentregeln - en metod som verkar för att svenskt kulturliv ska bli mer representativ i både uttryck och målgrupp utifrån befolkningens mångfald. Kulturens Bildningsverksamhet menar att 20-procentsregeln kan användas som metod och verktyg för att berika svenskt kulturliv. Kulturens vision är att svensk kultur fullt ut inkluderar och integrerar den mångkulturella befolkningen. Alla röster behövs. Kulturens planerar en storsatsning inom området, mer information om detta kommer att ges under kvällen måndagen den 17 september.

Bella Lawson Kultursekreterare/Region Västerbotten

Relaterade artiklar (efter tagg)