Skriv ut denna sida

Privata apotek , valfriheten och EU:s politik

Masood Punjabi 3 juli 2012

Privatisering av den offentliga sektorn är en stöld! anser Masood Punjabi

Varje dag hörs ordet valfrihet? Om man frågar får man genast svaret att "valfriheten behövs" Valfriheten är ett vackert ord, men används oftast när regeringen vill privatisera någon offentlig verksamhet eller något offentligtföretag. Marknaden tar över ännu ett av våra statliga företag. Så fungerar valfriheten i praktiken. Och vad denna marknad har gjort Sverige och världen är inte någon hemlighet. Vi har redan sett hur illa de privata företagen behandlar de offentligt ägda företagen som de tagit över. Listan med företag som övertagits består redan i dag av post, järnväg, sjukvård, skolor. bostäder och nu finns även våra bibliotek med på listan.

Ingen har klagat

Den borgerliga alliansen avreglerade apotek verksamheten bara för valfrihetens skull. Men vem ville ha privata apotek? Jag har bott många år i Nacka och har aldrig hört någon klaga på att hon eller han inte kunde köpa medicin för att det inte fanns något apotek i närheten. Det har funkat bra och fungerade väldigt bra och de var väl utspridda över stad och glesbygd. Man fick bra information och rådgivning från de anställda som jobbade på apoteket. De var utbildade och hade tid att prata med patienter. Att man sålde bort ett väl fungerade offentligt företag var inte alls en bra idé, tycker svenska folket.

Höga priser

Det är ju den så kallade marknaden som har tagit över vårt apotek. Det pratades om att stora tyska och brittiska företag ville etablera sina apotekskedjor i Sverige. De har säkerligen etablerat sig i stora städer, där finns många kunder, men vad som kommer att hända med glesbygden vet ingen. Privatiseringsförespråkarna säger att vi har fått flera apotek efter avregleringen.

Det sägs att man har öppnat närmare 317 nya apotek. Frågan är hur många apotek hamnat i glesbyggd. Inte många! Här bevisar marknaden ännu en gång att den är ute efter att tjäna stora pengar och inte för att ge service till allmänheten. De privata apoteken lurar sina kunder med för höga priser på medicinen. Servicen har blivit sämre i de privata apoteken och detta drabbar redan drabbade människor dvs. sjuka. Jag som är permanent beroende av mediciner handlar alltid hos statliga apotek. Det ska du göra också!

– Regeringen bryter sönder världens bäst fungerande apotekssystem! Det säger Carina Jansson, ordförande för Farmaceutförbundet, som organiserar majoriteten av  apoteksanställda.

Varnar

Farmaceutförbundet varnar för allvarliga konsekvenser när apoteksmonopolet avskaffas. Tillgängligheten och kompetensen hos personalen riskerar att försämras och medicinerna bli dyrare.

Regeringen påstår att konkurrensen skall hålla nere priserna på medicin. Det kanske fungerar i en storstad, men på landsbygden kommer det knappast att finnas någon konkurrens. Det blir som med matpriserna, som i regel är dyrare på landet. Hon såg också risker för de apoteksanställda. – När vinstintresset styr kommer företagen att anställa så billig arbetskraft som möjligt, anser Carina Jansson. Försämras personalens kompetens drabbar det också konsumenterna.

Felmedicinering

Idag måste varje apotek ha minst en farmaceut anställd. Men det finns inga regler som säger att till exempel en apotekstekniker, som framförallt arbetar med kund rådgivning, måste anställas. En viktig del av reformen är att matvarubutiker tillåts sälja icke receptbelagda mediciner. Vilket kan få förödande konsekvenser, enligt Carina Jansson. – Personalen i matbutikerna varken kan eller får ge råd om mediciner. Det finns risk för ökad felmedicinering, som kan innebära att konsumenterna får söka sjukvård istället för att bli friskare.

Vilseledande

Den borgerliga alliansen säger att med en privatisering av den offentliga sektorn ökar valfriheten. Detta är bara en vacker paroll f ör att trösta de som vill bevara den nuvarande fungerade offentliga sektorn. Allt prat om valfrihet har blivit en vilseledande paroll .Dagens valfrihet missgynnar de äldre, de arbetslösa, de lågavlönade och glesbygdsbor.

EU:s politik:

Den sittande regeringen tror att den har lyckats att lura svenska folket att det inte går att ändra dagens rådande ordning. De vill att vi ska tror dem på deras ord och vara glad över vår egen situation. Jag tycker att man inte bara kan blunda inför dagens gigantiska problem som man har i Sverige. Många av dessa problem som vi har i Sverige började när politikerna införde EU:s nyliberalistiska politik. Privatiseringen av den offentliga sektorn gör många av oss fattiga, arbetslösa och maktlösa och denna process måste stoppas. Jag tycker att facket och arbetarrörelsens partier borde organisera ett kraftigt motstånd mot privatisering av den offentliga sektorn.

Och detta är inte mycket begärt. Privatisering av den offentliga sektorn är en stöld!

Masood Punjabi

Masood Punjabi