Skriv ut denna sida

Snälla operabalett, göd inte apartheid!

Gunnar Olofsson Operaälskare och aktiv i Palestinarörelsen 25 maj 2012

Dansare 3XBoléro, Tel Aviv 2012

I dagarna åker Göteborgsoperans Balett på turné till Tel Aviv, Israel. Balettchefen  Adolphe Binder säger: ”Att turnera är att andas. Vi kommer tillbaka med nya intryck samtidigt som vi ökar kännedomen om oss och det som är unikt med just oss”. Men snälla baletten: det land ni kommer till är inte något trevligt kulturland, där alla kan få nya intryck och andas fritt.

Dansare 3XBoléro, Tel Aviv 2012

Foto: Joakim Roos

Det är ett segregerat samhälle där människor behandlas olika beroende på etnisk och religiös tillhörighet – en apartheidstat av samma typ som det vita Sydafrika. Segregationen finns inom alla områden – boende, utbildning, infrastruktur. Endast bänkarna med texten ”Bara för…” saknas.

För hälften av befolkningen, palestinierna på de ockuperade områdena, är Israel dessutom en militärdiktatur, där man hindras i sin vardag av murar, avspärrningar och militära checkpoints, där människor använder timmar i väntan på att få passera, och ibland föder barn eller rent av dör utan att ha fått komma fram. Ett land där människor hela tiden berövas mer av sitt land och trakasseras av beväpnade judiska bosättare som sågar ner olivträden, förstör egendom och förorenar brunnarna.

I Israels fängelser sitter uppemot 5.000 palestinska fångar, de flesta för att ha protesterat mot ockupationen. 190 av fångarna är barn, oftast dömda för att ha kastat sten mot israeliska soldater och militärfordon. Barnen hämtas mitt i natten, och förs till en polisstation i någon olaglig judisk bosättning, där de misshandlas med sparkar och slag och får huvudena nedstoppade i toaletter. I en summarisk rättegång tvingas de skriva på ”erkännanden” på hebreiska, ett språk de inte förstår, och interneras på anstalter, tillsammans
med kriminella vuxna, inne i Israel – där de inte kan få besök av sina anhöriga.

Palestinierna på Västbanken och i Gaza har inte en chans i världen att besöka Tel Aviv för att bese någon av den svenska balettens föreställningar. Hur bra de än är. Till det behövs speciella tillstånd – som man aldrig får. De flesta har inte ens möjlighet att besöka Jerusalem. Jag betvivlar starkt att den israeliska operaledningen kommer att arrangera någon föreställning som kan ses av alla palestinier. Eller ge baletten några nya intryck från den verklighet som faktiskt råder.

Över 200 organisationer inom det palestinska civilsamhället har i ett gemensamt upprop vädjat till oss i våra länder att inte samarbeta med den israeliska regimen så länge man inte ändrar sin politik, upphör med ockupationen av arabiskt land, behandlar alla sina medborgare lika och ser till att de som fördrivits får återvända. Snälla balett, gör inte palestinierna så illa att ni då ändå åker och festar loss med förtryckarna. Tänk om, och stanna hemma! Göd inte apartheid!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Operaälskare och aktiv i Palestinarörelsen

Gunnar Olofsson Operaälskare och aktiv i Palestinarörelsen