Skriv ut denna sida

UD anlitar ex-militärer för miljoner

Nils Lundgren 11 maj 2012

Sveriges insatser i konfliktzoner har blivit mer beroende av privata säkerhetsföretag. Utrikesdepartementets kostnader har trefaldigats på två år, bland annat anlitas Vesper Group som bildats av ex-militärer.


För att UD:s och Sidas personal ska kunna verka i Afghanistan, Irak och Pakistan anlitas det svenska säkerhetsföretaget Vesper Group, som bildats av ex-militärer. Kostnaderna har skjutit i höjden, från 6,5 miljoner kronor 2009 till drygt 17 miljoner 2011. Svante Liljegren, chef för UD:s säkerhetsenhet, uppger att en ändrad hotbild lett till ökat skyddsbehov till exempel vid kontoret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan.
Många internationella insatser i konfliktzoner är i dag beroende av privata säkerhetsföretag. Företagen använder sig gärna av före detta elitsoldater och har hög kompetens. Men de har på sina håll dåligt rykte.
Amerikanska Blackwater blev ökänt sedan dess personal öppnade eld på ett torg i Bagdad 2007 och dödade 17 civila.
- Eftersom kontrollen av företagen är bristfällig så finns det en större öppning för att de kommer undan med sådant beteende, säger Joakim Berndtsson vid Institutionen för globala studier i Göteborg, som forskat om säkerhetsföretagen.
Berndtsson anser att det inte går att enbart förlita sig på företagens egna uppföranderegler och efterlyser en internationell tvingande reglering av branschen. Vesper profilerar sig som ett svenskt alternativ med tydlig uppförandekod som bygger på FN-principer om när våld får användas. Företagets vd Mikael Svensson betonar att hans personal inte har några särskilda ”våldsbefogenheter” utan endast nödvärnsrätten att förhålla sig till.
UD anlitar Vesperpersonal som ”säkerhetskoordinatörer” som fått titeln förste ambassadsekreterare i Kabul, Bagdad och Islamabad. De ansvarar till exempel för att göra hotbedömningar, samla in underrättelseinformation och rekrytera extra skyddstjänster som vakter för bostäder. I Afghanistan finns även en livvaktsstyrka.
UD uppger att Vesper levererat hög kvalitet och betonar att företagets arbete, skyddsuppträdande och urval vid anställning styrs av UD. Dessutom genomförs tillsynsbesök. UD undersöker dock möjligheterna för ett ”statligt alternativ” till privata säkerhetsföretag. (TT)

Joakim Berndtsson arbetar tillsammans med Maria Stern för närvarande med ett forskningsprojekt som heter Säkerhet till salu: uppfattningar om hot bland privata säkerhetsföretag. Vid sidan av detta projekt arbetar han även med användandet av privata säkerhetsföretag i internationella operationer, med särskilt fokus på utmaningar mot internationella insatser. Studien kartlägger också attityder till den privata säkerhetssektorn bland svenska officerare.

Forskningsområden Privatisering av krig och säkerhet, säkerhetsstudier, statsbyggnad, civil-militära förhållanden, krigens förändrade natur, FN:s fredsoperationer.

Avhandlingen från 2009 fokuserade på användandet av privata säkerhetsföretag i Irak: The Privatisation of Security and State Control of Force: Changes, Challenge and the Case of Iraq.

 

Vesper News

May 3 2012
We are currently looking for a Security Administrator for work at a diplomatic mission in Kabul, Afghanistan. The task is suitable for an enthusiastic, responsible and organized team player. Administrative capabilities and ability to work independently will be emphasized as well as any experience from international missions. The work includes responsibility for transport logistics and continuous development of processes in this area.

April 21 2012

We are currently looking for experienced close protection operators for work in hostile environments to join our deployed teams.

 

CHEFSINGENJÖREN: Vesper Group hette tidigare Scandinavian Special Projects. Det vore en smula intressant att få lite statistik på hur stor omsättningen av personal har varit i SSP. Hur många av de som slutat har gått över till Vesper? Bevisligen så har dom dragit nytta av sina kontakter med FM för att få köpa upp anläggningar billigt.

CHEFSINGENJÖREN:Det svenska politiker måste vara medvetna om är att när man drar in på de statliga resurserna så kommer privata bolag att erbjuda sina tjänster. Alla dessa bolag är till skillnad från t.ex. Försvarsmakten och Polisen ute efter att tjäna pengar. Mest pengar tjänar man om man tänjer på regler och gränser. Tyvärr så används internationellt bolag som Blackwater inte bara för att dom är billigare, utan även för att dom delvis kan agera utanför de internationella lagarna. I bl.a. Pakistan arbetar Blackwater i nära samarbete med CIA för att hämta in underrättelseinformation som sedan används för att hitta lämpliga personer att slå ut med UCAV.

Försvarsmakten har tidigare fått lägga ner bl.a. den militära sjuktransporten och sjöräddningen med helikoptrar eftersom vi konkurrerar med civil verksamhet. När får vi lägga ner helt för att civila bolag vill ta över helt i Afghanistan och Adenviken? Vilka specialutbildade militärer är egentligen dessa bolag ute efter? Vi gamla flygvapenofficerare kanske ska köpa loss t.ex. F10 med de fina JAS hangarerna och några JAS39A/B för att sedan erbjuda våra tjänster internationellt?