Skriv ut denna sida

Man tror inte att det är sant

Nils Lundgren 4 maj 2012

Vår far, 84 år, fick diagnosen cancer. Han bodde då hemma i sin lägenhet men skulle få hemsjukvård och hemtjänst. Vårt val av hemtjänst föll på Nytorgets kommunala hemtjänst. Redan efter ett par månader upptäckte vi att hemtjänsten på intet vis uppfyllde de uppgifter de var ålagda att utföra, skriver journalisten Mikael Sanner i en artikel som var tänkt att få publicerad i Dagens Nyheter, men DN tackade nej. Marita Sundell, strateg på äldreförvaltningen och avdelningschef Claes Lagergren, svarar på kritiken.

Mikael Sanner Journalist

Trots påpekande av oss barn blev det ingen bättring alls. De skyllde på att personalen bara inte hade signerat de sysslor de borde ha utfört. Detta var lögn – vi kunde själva konstatera att det mesta inte blivit utfört överhuvudtaget.

Vi kontaktade biståndshandläggaren som rådde oss att byta hemtjänstutförare. Denna gång föll vårt val på det privata hemtjänstföretaget OmsorgsCompagniet. Vi kunde dock ganska snart konstatera att denna utförare skötte sina åtaganden lika miserabelt som sin föregångare.

Någon tredje hemtjänst blev det aldrig. Efter att två utförare vanvårdat honom under ett knappt halvår avled vår far.

Det som ålåg hemtjänsten var städning av två rum och kök plus kontinuerlig tillsynsstädning. Det gjordes inte; urinstank på toaletten, handdukar i förskräckande skick. Nerkräkta lakan byttes inte ut. Medicinutdelning blev ibland helt fel och ibland uteblev den helt och hållet. Det ingick även i avtalet att de skulle tvätta kläder var tredje vecka. Nytorgets hemtjänst tvättade en enda gång under sina två månader, detta efter påpekande från oss anhöriga. OmsorgsCompagniet tvättade också en gång under sina tre månader men glömde olyckligtvis att hämta ner tvätten från tvättstugan. Utöver detta skulle OmsorgsCompagniet ansvara för att inhandla livsmedel, vilket ofta blev helt fel. I det stora hela riskerade vår far att leva i misär på grund av att hemtjänsten fuskade från många av sina åtaganden. Inte heller administrationen fungerade; det saknades kontaktperson, det fanns ingen genomförandeplan och vi fick inte någon information om omsorgsdagboken. Allt sådant som ska finnas med.

Man ska veta att dessa åtaganden från hemtjänsten inte är något som samhället bjuder de äldre på utan kostnad, de äldre som efter ett långt liv i arbete behöver extra omsorg. Nej, detta är tjänster som faktureras och ska betalas. Dessa utförare av hemtjänst tar betalt för alla sysslor de förbinder sig att utföra. Och om det nu slarvades väldigt mycket med de göromål som hemtjänsterna förbundit sig att utföra så var man desto noggrannare med att ta betalt – faktureringen var oklanderligt skött och räkningarna anlände punktligt.

Vi anhöriga var eniga om att missförhållande var oacceptabla. Vi kontaktade Claes Lagergren, avdelningschefen för äldreomsorgen inom Södermalms stadsdelsförvaltning, via mail för att få svar på frågan hur sådan misskötsel kunde förekomma. När Claes Lagergren och OmsorgsCompagniet haft två månader på sig att svara så påminde vi Claes om att vi ställt en fråga. Det svar vi så småningom fick visade att oredan var om möjligt ännu större än vi befarat. I sin förklaring hade OmsorgsCompagniet förväxlat patient! En hemtjänstutförare som har hand om äldre människors mathållning och medicinutdelning kan alltså inte hålla reda på sina patienter. Det är skrämmande. Av svaret framgick också att den bristande dokumentationen berodde på, enligt deras uppfattning, hög personalomsättning. Man kan ju tycka att dokumentationen borde vara extra viktig när personalomsättningen är hög – för OmsorgsCompagniet blev det istället en ursäkt för att förklara oredan.

Vi har fortfarande inte fått bekräftat att Claes Lagergren eller någon annan vidtagit någon konkret åtgärd för att förhindra framtida vanskötsel. Man kan nog utan överdrift påstå att vi mötte ett ganska svalt intresse från ansvariga myndigheter. Är det så överlag är det en ganska skrämmande framtid vi går till mötes.

Valfrihet är en fantastisk tillgång. Att ha ett nittiotal olika utförare av hemtjänst att välja bland är ju verkligen en fin tanke. Dock finns en liten hake. Biståndshandläggaren får inte uppge om någon utförare har bättre rykte än andra. De får heller inte uppge om någon utförare har anmärkningar på sig eller är prickade. De får inte ens upplysa om någon hemtjänstutförare gravt har misskött sig. Det innebär i praktiken att det inte finns någon valfrihet. Det kan liknas vid att handla skor i en skoaffär med förbundna ögon – du kan välja vilket par som helst men utan att ha en aning om vad du väljer.

Eftersom vi finner det angeläget att de äldre i Stockholm skall slippa en sådan behandling som vår pappa fick, så har vi också kontaktat Marita Sundell, strateg på äldreförvaltningen för att få hennes syn på våra frågeställningar.

I skrivande stund, efter fyra veckors väntan, har vi ännu inte fått något svar från henne.

Fortsättning lär följa!

Inga Sanner, Jörgen Sanner, Karin Sanner och Mikael Sanner

 

Svar från Marita Sundell, strateg på äldreförvaltningen och Raili Karlsson, avdelningschef 
           

Till Mikael Sanner och Inga Sanner

Hej, äldreförvaltningen har tagit del av de frågor ni ställt angående er fars tid med hemtjänst från OmsorgsCompagniet. Nedan finner ni våra svar.

Fråga 1. Angående att OmsorgsCompagniet i samtal med er troligen förväxlat er far med en annan hemtjänstkund: ”Vi kräver att få veta vad det var som gjorde att man gav ett sådant totalt ansvarslöst svar i en så viktig fråga.”
Marita svarar: Äldreförvaltningen hänvisar till det svar som OmsorgsCompagniet själva gav Claes Lagergren, avdelningschef, och Marita Danowsky, kvalitetsutvecklare, från Södermalms stadsdelsförvaltning. Händelsen skedde under en period med stor personalomsättning och byte av enhetschef. Äldreförvaltningen har utrett frågan och något nytt har inte tillkommit.      

Fråga 2. ”Vi undrar också vilka förändringar det är som företaget genomför, förutom att en ny chef har tillkommit och att det lugnat ner sig på jobbet för dem?”
Marita svarar: Stadsdelsförvaltningen påtalade bristerna för verksamheten och plan för förbättringsåtgärder krävdes. Vid den senaste verksamhetsuppföljningen, 2012-02-28, som genomfördes av kvalitetsutvecklare Marita Danowsky, hade samtliga förbättringspunkter åtgärdats och fungerar idag väl. Den sociala dokumentationen fungerade mycket bra. Daganteckningar förs för alla kunder som har hemtjänst. Genomförandeplaner finns och kontaktmannaskapet fungerar. Information ges enligt företaget om Omsorgsdagboken. Enligt Marita Danowsky fungerar verksamheten väl, det finns inget att anmärka på.
Vilka brister var det som stadsdelsförvaltningen påtalade?

Fråga 3.” Är det legitimt att göra om samma misstag med en annan kund bara för att det blir kaotiskt på jobbet med stora personalomsättningar? Vad ger utförarna för typ av garantier att det inte ska upprepas?”
Marita svarar: Nej, det är ett misstag som begåtts och äldreförvaltningen förutsätter att varje hemtjänstföretag har rutiner som förhindrar att fel information ges. Detta kontrolleras också vid de regelbundna uppföljningarna som äldreförvaltningen gör.  När äldreförvaltningen får en signal att något inte fungerar inom ett företag tas genast kontakt med företaget. Äldreförvaltningen är avtalsförvaltare och följer kontinuerligt upp hur avtal följs. När det gäller de individuella uppföljningarna ansvarar respektive stadsdelsförvaltning för det.  

För att ytterligare förstärka verksamhetsuppföljningarna har en inspektionsenhet bildats inom Äldreförvaltningen. Nya medarbetare/inspektörer har rekryterats och metoderna för inspektion och verksamhetsgranskningar utvecklas ständigt.

Fråga 4.” Hur jobbar företaget utifrån sina ekonomiska förutsättningar inom de givna ekonomiska ramarna (för det fattas mycket i nuläget har vi kunnat se)?”  
Marita svarar:Ersättningen till utförare av hemtjänst har från och med 2012-01-01 höjts med 5 % på årsbasis och det är respektive företags ansvar att organisera sin verksamhet utifrån den ersättning som Kommunfullmäktige beslutat.

Fråga 5. ”På vilket sätt framhåller du som strateg de problem som verkar ligga i själva strukturen inom äldreomsorgen och hemtjänsten? ”Var lobbyar du och på vilket sätt?” ”Hur ser du på problemen?”
Marita svarar:  I mitt arbete som strateg inom äldreförvaltningen ingår bland annat att upphandla hemtjänst. Det innebär att genom det förfrågningsunderlag som ligger till grund för upphandlingen ställa rättmätiga krav på de företag som söker godkännande för att utföra hemtjänst. Just nu arbetar vi med revidering av gällande förfrågningsunderlag för upphandling av hemtjänst. De flesta av de förändringar vi föreslår har sin grund i erfarenheter från verksamheten. Ökade krav på kompetens för både ledning och personal är några av förändringarna. Ökade krav på systematiskt kvalitetsarbete och tydlig struktur i verksamheten krävs.  Ytterst handlar kraven om att säkra god kvalitet för stadens hemtjänstkunder.

Stockholms stad arbetar för en äldreomsorg där självbestämmande och valfrihet är bärande begrepp. Det stöd och den hjälp som ges ska inriktas på att den äldre får leva ett värdigt liv, känna trygghet och uppleva välbefinnande. De värden ligger till grund för mitt arbete.  

Med vänlig hälsning
 

Raili Karlsson             Marita Sundell
Avdelningschef            Strateg

 

Svar den 7 maj 2012 av Claes Lagergren

Hej,

 

Tack för ditt mejl som inkom till Södermalms stadsdelsförvaltning den 4 maj 2012 (Dnr 562-2012-1.2.3.). Jag har tagit del av artikeln och beklagar att artikelförfattaren uppfattar Södermalms stadsdelsförvaltnings intresse som ”ganska svalt”. Vi tar alla synpunkter och klagomål på stort allvar. När det finns misstankar om allvarliga missförhållanden hanteras det regelmässigt som en anmälan enligt Lex Sarah (se http://www.socialstyrelsen.se/lexsarah ).

I övrigt ber jag att få hänvisa till skriftlig dokumentation i ärendet som är tillgänglig och diariefört under diarienummer 1192-2011-1.2.3.

Med vänliga hälsningar,

Claes Lagergren, avdelningschef
SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING
AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG
Box 4270, 102 66 Stockholm
Telefon: 508 12 080 / 076-1212 080
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.stockholm.se