Skriv ut denna sida

Kulturministern och tårtan

Nils Lundgren 19 april 2012

Eliten visar sitt ansikte med rasistiskt spektakel, skriver Ulla Malmsten i debatt med Moderna Museets Lars Turesson. Har det någon betydelse att konstnären själv är svart och säger sig vara antirasist? Är det någon skillnad på att bilda sin uppfattning efter stillbilder där kulturministern står och ler eller på att se videon från installationen? frågar sig Tom Carlsson. Dessutom länk till Rodeos Johan Wirfält. Afrosvenskarnas riksförbund står fast i kravet på kulturministerns avgång

#tårtgate

Eliten visar sitt ansikte med rasistiskt spektakel
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

"Beklämmande att man har så dåligt omdöme att man inte förstår att man skändar och kränker svarta kvinnor med tårtspektaklet. Elitens rätt att kränka ,förnedra spotta på underklassen, konstens främsta syfte i dag.....
Den sjuka tårt installationen får symbolisera ett rasistiskt och segregerat Sverige, med en elitistisk konstvärd , som lever i en sektliknande värd, där majoriteten av befolkningen inte ges tillträde, där vad som är konst  bestäms av personer med övermännisko ideal.


Att samtidigt som rättegången i Oslo,skrattande stycka en svart kvinnokropp , visar vår överhets rätta ansikte, rasismen är inte SD.

Nästa instalation, kan det bli ett naket barn i marsipan, som ska skäras i stycken i protest mot "barn  ponografi"?
Eller är porrindustrin en allt för inflytelserik, ekonomisk makt för att locka  konstnärer på hugget,  slicka uppåt och sparka neråt....
Ty det är ingen slump att man ej väljer att "provocera" genom att kalasa på en naken, gravid "Viktoria" som giliotenaras i protest mot"monarkin"


Vi vet av erfarenhet var yttrande frihetens gräns går, vem och vilka som det är tillåtet att skända.

Att det är en "afrosvensk"  konstnär , som står bakom det rasistiska spektaklet, gör det inte mindre kränkande, det är  typiskt, det ska vara en  "äkta invandrare" som ska framför rasism,en äkta arbetare" går i täten för att sänka löner och försämra arbetsvillkor osv....vi kan det här spelet nu .
Kulturen är nu åter ,som på medeltiden överhetens maktmedel....de som inte passar eliten rensas bort...
Beklämande att se KRO :s förfall...minns "konstnärer för fred" " konsten åt folket"

Moderna museet svarar

Du har i ditt mail inte begärt någon kommentar från vår sida men jag vill ändå passa på att skicka med en liten förklaring av hur vi ser på detta.

Temat för KRO:s arrangemang World Art Day var kampen mot censur och för yttrandefrihet och konstnärer från när och fjärran deltog med viktiga iakttagelser. Moderna Museet sympatiserar djupt med detta tema. Att Moderna Museet tackade ja till att vara samarbetspartner för World Art Day är naturligt då Moderna Museet är en plats där frågor som yttrandefrihet, censur och konstens frihet ska diskuteras.
 
Moderna Museet förstår och respekterar att människor blir upprörda av bilderna och filmklippen från World Art Day, särskilt när de tas ur sitt sammanhang. KRO:s och Makode Lindes intention var att belysa och diskutera dagens rasism, inte att förstärka den. Moderna Museet tar självklart avstånd från alla former av rasism.
 
Moderna Museet vill även i framtiden vara den självklara platsen för diskussioner där konsten och konstnärer lyfter angelägna frågor i vårt samhälle.

Med vänlig hälsning
Lars Turesson

ÖPPET BREV
Till Lars Turesson "Modärna Museet"
Tack för ditt svar. Så här ser jag på saken
I Sverige sägs det vara  viktigt med konstens frihet och yttrande friheten ! Men bara när det passar! Bara för vissa privilegierade skikt i samhället och för de av  eliten utvalda  konstnärerna.
De flesta är ute stängda  från etablicemangets konst salonger. De som inte följer trend direktiven får inte tillträde eller så tigs de  ihjäl. Så det där med konstens frihet .......är villkorat


Röda rummet av August Strindberg är fortfarande den mest träffande beskrivningen av Svenskt samhällsliv och kultur liv. Tråkigt bara att boken skrevs år 1879.

Visst har samhället  utvecklats framåt  på 100 år, men  nu går det  bakåt med stora kliv.  Bakåt  till ett  samhälle med reaktionärt kolonialt rasistisgt tänkande ,bakåt till ett  segregerat samhälle där livsvilkåren snabbt försämras för breda lager, där klass  klyftor blir djupare år från år.

Det är åter ok !med klassförakt !

Rasismen ses allt oftare som  rumsren !
Öppet kan de privilegierade åter hunsa  folk av lägre samhälls ställning.Slicka uppåt och sparka neråt är tidens melodi. Vad som är rätt och fel, avgörs av experter.
För överheten går utvecklingen framåt, tillbaks till 30: talet tillbaks till 1800.talet . Så visst, er  rasistiska tårta , ert öppna förakt, er totala brist på respekt ligger i tiden.


"Konsten ska  provocera" säger man, ja det beror  på vem som provocerar vem?
Minns ni rapparen Ken Ring?

Han som sjöng att han skulle storma slottet och våldta "prinsessan Madelene" en låt som skulle vara en  protest mot "monarkin". Ken Ring hamnade ut i kylan, ett enat etablisimang tog avstånd, hans musik slutade spelas i radio och  om jag inte minns fel, blev han gripen av polis?

med vänlig hälsning

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.tipsar om fler inlägg om Makode Lindes konstverk:

Könsstympning 1

Johan Wirfält Rodeo   

Makode Linde har mördat guldfiskar på Fredsgatan 12 och ställt ut porträtt av en mustachlös Hitler i Berlin. Att han nu gjort en performance som får folk att anklaga kulturministern för rasism och kräva hennes avgång borde alltså inte förvåna. 

Se även videon där konstnären själv medverkar i konstverket.

Har det någon betydelse att konstnären själv är svart och säger sig vara antirasist? Är det någon skillnad på att bilda sin uppfattning efter stillbilder där kulturministern står och ler eller på att se videon från installationen? Många intressanta frågor att ställa och många ryggmärgsreflexer, även från folk man respekterar.

Könsstympning 2

Vi såg programmet Skönhetsbubblan om skönhetsoperationer på SvT igår och konstaterade att lagen som förbjuder könsstympning också är tillämpbar på t.ex. operationer av blygdläppar, penisförlängning etc. men tillämpas bara på svartskallar. Dvs. ”vi” gör det av fri vilja, ”de” är förtryckta, på samma sätt som nunnor bär dok av övertygelse, men muslimska kvinnor för att de måste!, skriver Tom Carlsson.

Afrosvenskarnas riksförbund står fast i kravet på kulturministerns avgång

På mötet beskrev kulturministern händelserna på Moderna museet den 15 april. Hon berättade att hon beklagade att det inträffade kan ha kränkt vissa människor. Hon menar också att hon upplevt att hon blivit ”kidnappad” in i situationen. Afrosvenskarna överräckte en hemställan till kulturministern med konkreta förslag på vad som kan göras på det kulturpolitiska sakområdet för att belysa afrosvenskars utsatthet för rasism och stärka medvetenheten om de historiska brott som lett fram till dagens rasism mot afrikaner. Den afrosvenska delegationen överlämnade också utbildningsmaterialet Slaveri då och nu som getts ut av Delegationen för mänskliga rättigheter och belyser Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln samt skriften ”Konventionssamling om mänskliga rättigheter” som getts ut av svenska regeringen. Afrosvenskarnas uppfattning är att kulturdepartementets och hela regeringens arbete bör vägledas av andan som ges uttryck för i FN: konventioner där respekt för allas människor lika värdighet är en hörnsten.

Afrosvenskarna välkomnade mötet men finner på det hela taget att inget nytt kommit fram som förklarar det skedda. Bilderna från Moderna museet talar sitt tydliga språk och vittnar om en minister med mycket svag känsla för vad rasism är och hur det påverkar människor. Den uppfattningen har mötet inte förändrat. Förbundet har av den anledningen inget förtroende för Lena Adelsohn-Liljeroth att fortsätta leda den svenska kulturpolitiken.

Genom hela processen har Afrosvenskarna haft ett stort internationellt stöd där flera hört av sig direkt till statsministern med uppmaning om att han bör agera i frågan. Zakaria Zouhir menar att ”statsministern har varit märkligt frånvarande som ännu inte ens uttalat sig i frågan. Ansvaret vilar på honom att fälla det slutliga utlåtandet om Adelsohn-Liljeroth ska vara kvar.

 

Kontaktperson

Zakaria Zouhir

Ordförande Afrosvenskarna i Stocholm

Tel: 070-7709553

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Pressrelease: 2012-04-19

__________________________________________________________________________________________
Längre finns PDF Afrosvenskarna i Stockholms hemställan till kulturminister Lena Adelsohn april, 2012