Skriv ut denna sida

Sänd "Roadmap to apartheid" i SVT

Nils Lundgren 19 april 2012
Roadmap to Apartheid trailer RoadmapToApartheid den 26 dec 2011

Kristoffer Hernbäck, Johanna Sjödin, Kerstin och Lars Forsberg

Kristoffer Hernbäck, ordförande för föreningen Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm, diskuterar med Johanna Sjödin, Kerstin och Lars Forsberg om publikens krav att SVT måste fås att sända filmen Roadmap to Apartheid. - Spontant tycker jag att det låter som en lysande idé. Filmen var både engagerande och pedagogisk och det skulle vara bra om SVT visade den, säger Kristoffer Hernbäck.

Filmarna Ana Nogueira och Eron Davidson undersöker i filmen om dagens Israel är en rasistisk stat jämförbar med apartheid i Sydafrika. Är dagens Israel en rasistisk apartheidstat jämförbar med Sydafrika då det begav sig? Allt fler hävdar det. Filmarna Ana Nogueira och Eron Davidson har föresatt sig att undersöka saken.

Genom intervjuer med såväl sydafrikaner som israeler och palestinier, både vanliga människor och experter, beskriver de målande skillnader och likheter mellan systemen. Publiken får följa livet för palestinier i Israel och de ockuperade områdena och själva bilda sig en uppfattning.

Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm visar filmen Roadmap to apartheid som en del i föreningens arbete med folkbildning och opinionsbildning kring ockupationen av Palestina och förtrycket av det palestinska folket. Även om ockupationen är välkänd och får stort utrymme i nyhetsrapporteringen så är det uppenbart att det ännu finns många människor kvar att nå för Palestinavännerna. De socialdemokratiska Palestinavännerna vill bidra till att fler får upp ögonen för förtrycket och engagerar sig i stödet till det palestinska folkets kamp. Men Palestinavännerna (S) har dock inte hunnit diskutera i föreningen om publikens förslag att SVT måste fås att sända Roadmap to Apartheid.

Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm är medlemmar i Palestinagrupperna i Sverige. Varför behövs då en egen förening?
Vår föreningen vill i första hand verka för att stärka stödet för det palestinska folkets kamp inom arbetarrörelsen. För att kunna göra det på ett bra sätt vill vi stå med en fot i arbetarrörelsen och en fot i Palestinarörelsen,  och därför är vi medlemmar i både Socialdemokraterna och Palestinagrupperna.

Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm, finns det fler Socialdemokratiska Palestinavänner på andra orter?
Inte såvitt vi känner till, men vi skulle gärna se att det bildades fler. Kan vi inspirera till det så blir ingen gladare än vi.

Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm, kommer att motionera till Socialdemokratiska Partiets kongress om att partiet ska sluta upp bakom BDS och kräva bojkott, avinvesteringar och sanktioner (BDS, boycott, desinvestment, sanctions). Med vilka argument??
Vi har skickat en partikongressmotion till Stockholms Arbetarekommuns årsmöte som äger rum 21-22 april. Vi föreslår i motionen att Socialdemokraterna ställer sig bakom det palestinska BDS-uppropet och verkar i enlighet med det. Vi gör det av det enkla skälet att de senaste 45 åren med all tydlighet har visat att diplomati aldrig kommer att få Israel av avsluta ockupationen. Det spelar ingen roll hur goda relationer vi har med Israel eller hur många förslag till fredsplaner som läggs fram; kan vi inte sätta kraft bakom orden så kommer ockupationen att bestå. Alla vi som inte accepterar förtrycket måste verka för att ockupationen och fördrivningen av palestinier kostar mer än det smakar för Israel och de israeler som stöder ockupationspolitiken.

Finns motionen att få ta del av?  Hur ser Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm, på Göran Perssons relationer till Israel? * Jag tror att de flesta medlemmarna gillar Göran Persson, men tycker att hans syn på Israel är naiv. Den verkar grunda sig i arbetarrörelsens bild av Israel före ockupationen 1967, och den var varken sann då eller senare. Israel är en brutal ockupationsmakt och en rasistisk förtryckarstat. Förr eller senare inser säkert Göran Persson det också. I övrigt se ovan samt motion B19 i motionshäftet. (Finns också längre ner)

Hur många medlemmar har Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm? Är organisationer medlemmar i föreningen?
Föreningen bildades i september 2011. Vi har runt 25 medlemmar idag och har som mål att bli dubbelt så många innan året är slut. Vi har inga organisationer som medlemmar, utan är en vanlig s-förening.

FILMFÖRSLAG TILL SVT DOKUMENTÄR

E-POST ADRESS: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Motion B19
Arbeta för bojkott, avinvesteringar och sanktioner mot Israel. Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm
Konflikten i Israel/Palestina söker en lösning. Utvecklingen är knappast uppfriskande. Det internationella samfundet har år efter år försökt få Israels olika regeringar att byta fot och föra en folkrättsriktig politik för en fredlig lösning av konflikten. Det resultat vi kan skönja är snarast det motsatta. Fler olagliga bosättningar, mer folkrättsvidrigt agerande och mer nonchalans och aggressivitet gentemot det internationella samfundet. Mer förtryck och fattigdom. En allt svårare vardag för det palestinska folket.


Mer uppgivenhet och mindre hopp om framtiden. Israel är i nuläget en våldsbenägen, maktfullkomlig stat som ockuperar Palestina, förtrycker palestinierna och förnekar dem deras civila och politiska rättigheter. Även palestinier boende i Israel fråntas grundläggande demokratiska rättigheter och utsätts för bland annat tvångsförflyttningar
och förstörelse av boplatser och egendomar. Israel är en fara för det palestinska folket och freden i Mellanöstern och därmed också för freden i världen. Israels egenmäktiga agerande urholkar FN:s integritet och omöjliggör vår gemensamma strävan efter fred. En strävan som alltid är socialdemokratins.


Efter lång tid av närmast fåfänga försök att få Israel att följa FN:s resolutioner och internationell rätt är det nu dags för det civila samhället att trappa upp aktionerna. Det behövs ett folkligt tryck, med ekonomiska grunder, för att visa Israel att det nu får vara nog.

Vi, som världsmedborgare och Socialdemokraterna som en viktig folkrörelse måste hjälpa Israel på farten. Israel måste upphöra med sin aggressiva krigs-,  diskriminerings och ockupationspolitik som i längden också hotar staten Israels existens. De hittills testade metoderna har varit verkningslösa och förtrycket består. Diplomatin har havererat, in på scen måste massrörelserna stiga. Sedan några år tillbaka har en bred front av palestinska och internationella organisationer formats, en front som stödjer en ickevåldstrategi av bojkott, avinvesteringar och sanktioner (BDS, boycott, desinvestment, sanctions) gentemot Israel. BDS-rörelsen riktar sig mot ockupationen, inte mot enskilda individer i det israeliska samhället. Israeler som tar avstånd från ockupationen och diskrimineringen av palestinier ska inte vara föremål
för bojkott eller sanktioner.

BDS-kampanjen startade med 170 palestinska organisationer och stöds idag av en växande internationell rörelse, där bland annat sex norska fackföreningar, irländska och skotska LO samt Sydafrikas landsorganisation ingår. Flera israeliska antiockupationsgrupper, har också anslutit sig till BDS-kampanjen liksom hundratals andra organisationer.

BDS-kampanjen strävar efter Israels tillbakadragande från alla områden ockuperade 1967, att erkänna Israel-palestiniernas rätt till fullständiga mänskliga rättigheter och erkänna de palestinska flyktingarnas rätt att återvända till sina hem och egendomar. Samtliga krav helt i enlighet med sedan länge fastlagd socialdemokratisk politik.
Vi tror att bojkott är ett av få kvarvarande verktyg, sedan den politiska och diplomatiska vägen prövats och misslyckats. Israel har visat sig vara mycket känslig mot internationell bojkott och sanktioner. Bland de senaste exemplen finns den israeliska upprördheten över de norska pensionsfondernas avveckling av investeringar i företag inblandade i aktiviteter i de ockuperade områdena. Rädslan för att Israel ska bli ”en internationell paria” är en möjlighet för att tvinga fram en fredlig lösning på konflikten.


Makten går dit pengarna finns. En bojkott är också ett sätt att få den israeliska befolkningen att kräva en ny politik från sina folkvalda politiker. Vi kan dra paralleller till den framgångsrika kampanjen mot den Sydafrikanska apartheidregimen. Det var inte förrän en bred internationell bojkottskampanj kom till stånd som man kunde sätta press på den rasistiska regimen. På många sätt liknar situationen i Israel situationen i Sydafrika under apartheid. Människor tillerkänns olika rättigheter utifrån ursprung,
rörelsefriheten är kraftigt begränsad för vissa folkgrupper, regimen ignorerar det internationella samfundets krav, den ekonomiska ofriheten är stor bland palestinska grupper. På många sätt är uppdelningen än mer påtaglig i Palestina med sin mur och med sina flyktingläger. Med sina isolerade konstbevattnade lyxiga bosättningar mitt på palestinsk mark.

En ny internationell bojkottsrörelse riktad mot Israels folkrättvidriga politik är signalen Israel behöver för att pröva en ny riktning. En riktning som leder till fred och samförstånd, för ett fritt Palestina. Vi föreslår representantskapets årsmöte besluta
1. att Stockholms Arbetarekommun ställer sig bakom det palestinska ickevåldsuppropet om BDS
2. att Stockholms Arbetarekommun aktivt arbetar för en bojkott av Israel enligt BDS-kampanjens principer
3. att Stockholms Arbetarekommun försvarar folkrätten och bojkottar israeliska produkter
4. att motionen tillsänds partikongressen som Stockholms Arbetarekommuns egen med att-satserna 1-3 riktade som krav mot Socialdemokraterna
Läs mer om BDS-kampanjen på www.bdsmovement.net eller på www.palestinagrupperna.se.
Motionen antogs som föreningens egen på medlemsmöte 2011-11-30.

* Göran Persson, fd. statsminister och partiordförande för Socialdemokraterna, har i ett anförande förklarat sig ha en personlig relation till staten Israel och dess historia för Socialdemokratiska Israelvänner: "SIV Socialdemokratiska Israelvänner bildades i januari 2011. Israel har i 60 år existerat som demokratisk stat. Under de första årtiondena efter självständigheten 1948 regerades landet av demokratiska socialister. Världens sympatier var starka för den judiska staten. I och med sexda- garskriget 1967 förändrades bilden av Israel. Landet hade mot sin vilja blivit en ockupations- makt. Under sjuttiotalet fick både Sverige och Israel borgerliga regeringar. Relationen mellan våra länder svalnade för att under Göran Perssons tid åter stärkas.

Socialdemokratiska Israelvänner vill gärna fortsätta i den positiva andan. Samtidigt känner vi sorg över att den israeliska socialdemokratin och fredsrörelsen försvagats. Högernationalister på frammarsch väcker samma avsky oavsett om det sker i Israel eller Sverige. Vi är Israelvänner, men inte okritiska. Vi vänder oss emot ockupation och bosättningar. Vi accepterar inte säker- hetsbarriärens placering på palestinskt land. Vi stödjer en tvåstatslösning, ett demokratiskt och självständigt Palestina i fred med Israel."

 

Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm finns på Facebook

AiP / S-förening vill se S i Israelbojkott

Nystartad S-föreningen se S i Israelbojkott | Stockholms Fria