Skriv ut denna sida

Ska krigsmakten rekrytera Afghanistansoldater i skolorna?

Knut Lindelof 2 mars 2012

joakim-medin.jpg

Är det verkligen rätt att krigsmaken ska få tillträde till skolor för att rekrytera soldater till ett nu tioårigt utsiktslöst krig som skördar allt fler offer och är allt mer impopulärt? Är det en god idé att rekrytera nya Afghanistankämpar bland lättpåverkade skolungdomar? Behöver vi fler 'svenska hjältar'? Nej! Inte från mina klasser tack, säger läraren Joakim Medin.

I en insändare i Enköpingsposten skrev han (lärare på Westerlundska gymnasiet) den 2 september 2011:

”Dags för Garnisonens dag i Enköping. Vuxna, barn och myndiga skolungdomar ska dit och jag skakar sorgset på huvudet. Inte nödvändigtvis åt själva idén. Garnisonens fortlevnad i en tid utan värnpliktiga är viktig, inte minst för Enköpings ekonomi. Det förstår även Uppsalabor som jag. De nya yrkessoldaterna kommer ”märkas i såväl föreningslivet som på restauranger och i butiker”, som Försvarsmakten själv menar. Men den militära temaveckan har också andra, betydligt mindre harmlösa syften, än ekonomiska. I både Försvarsmaktens pressmeddelande och i EP skriver man ut (det enda) exemplet Afghanistan som destination för de nya soldaterna. ”Försvarsmakten satsar på att nå skolungdomarna” skriver EP på onsdagen, med en stor bild från kriget i Afghanistan under. Är det dit vi vill skicka den militära temaveckans yngre besökare? Många får möjligheten, meddelar Försvarsmakten stolt. Men detta är ett nu tioårigt, utsiktslöst krig som skördar allt fler offer. Det är allt mer impopulärt. En bred opinion är emot det, och dess miljö av blod, död och stress. Fler länder drar tillbaka sina trupper, förespråkar dialog och inser att en militär närvaro helt förhindrar sådan. Förutom Sverige och Försvarsmakten. Är det en god idé att rekrytera nya Afghanistankämpar bland lättpåverkade skolungdomar? Behöver vi fler 'svenska hjältar'? Inte från mina klasser, tack.”

I början av september 2011 anordnade alltså Ledningsregementet i Enköping "Garnisonens dag" för skola och allmänhet med tydligt mål att rekrytera ungdomar för utlandsuppdrag i Afghanistan. Några dagar efter insändaren blev Joakim inkallad till sin rektor och upplystes om att flera höga officerare klagat både för rektor och kommunens förvaltningschef på att Joakim som lärare tagit på mig en "politisk mössa". En lärare ska vara neutral, basta!

Joakim mejlväxlade om saken med en av officerarna, men insåg det meningslösa och skrev istället en debattartikel till Aftonbladet. Försvarsmakten svarade undflyende och Joakim fick in en slutreplik. Tidningen Flamman följde upp med en fråga till informationsdirektör Erik Lagersten, som menade att det inte alls rörde sig om rekrytering av ungdomar (vilket uppenbart strider mot deras eget pressmeddelande), utan bara om saklig "information". Han tillfogade klädsamt att det vore dem främmande att försöka påverka ungdomars fria val. Sedan sjönk frågan som en sten i mediafloden.

Krigsmaktens rekryterar alltså utan bekymmer ungdomar i gymnaiseskolor till soldater i det folkrättsvidriga Afghanistankriget.

- Jag har flera exempel på den rekrytering med ”orientalistisk” propaganda, som det faktiskt handlar om och är jag verkligen en "odemokratisk" lärare som Försvarsmaktens informationsdirektör påstår, frågar sig en upprörd Joakim Medin?

Knut Lindelöf

......

Bilaga: Dokument som visar att det knappast kan röra sig om något annat än just rekrytering av soldater.