Skriv ut denna sida

Utnyttjandet av arbetslösa i FAS 3

Nils Lundgren 11 februari 2012

Anordnarna ges rätt till betalning för det arbete som FAS 3-deltagarna utför åt dem, 225 kr per person och dag. Kontrollen över hur FAS 3-pengarna till anordnarna används och var de slutligen hamnar verkar vara obefintlig.

Den högerinriktade och arbetarfientliga arbetsmarknadspolitiken har blivit ännu aggressivare sedan alliansregeringen tog över styret 2006. Samma teman går igen som en permanentad massarbetslöshet som hela tiden upprätthålls och utgör själva grunden i systemet. Två andra ingredienser som ingår och intensifierats är förnedringen och utnyttjandet av människor som blivit utgallrade på grund av den skapade hårda konkurrensen om jobben i Sverige.

De som pinat sig igenom FAS 1 och 2 i Jobb- och utvecklingsgarantin och hamnar i FAS 3 tvingas utföra gratisarbeten hos arbetsgivare eller ideella organisationer, till ett aktivitetsstöd på 65 procent av tidigare lön. De deltagare som i FAS 1 och 2 erhållit det lägsta stödet på 223 kronor per dag som utbetalas till dem som inte har rätt till arbetslöshetsersättning, går miste om detta stöd när de går in i FAS 3 och tvingas helt förlita sig till kommunalt försörjningsstöd. Samtidigt tvingas de utföra gratis arbete åt anordnarna.

Som om inte detta vore nog, så har anordnarna dessutom rätt till betalning för det arbete som FAS 3-deltagarna utför åt dem, 225 kr per person och dag. Det utgör verkligen pricken över i när det gäller att förnedra dessa människor. Kontrollen över hur FAS 3-pengarna till anordnarna används och var de slutligen hamnar verkar vara obefintlig. FAS 3 och de långtidsarbetslösa tycks ha blivit en ekonomisk mjölkko för oseriösa arbetsgivare och föreningar.

Kontrollen över de arbetslösa har däremot bara ökat genom åren trots att arbetslöshetsförsäkringen hackats sönder fullständigt, inledningsvis av Socialdemokraterna med samarbetspartier. På den tiden som Sverige hade en arbetarrörelse så fanns det en utförsäkringsgaranti mot utförsäkring ur a-kassan, vilken utgjorde en spärr mot den fattigdom som dagens människor, både vuxna och barn i Sverige hamnar i. Förr fanns även beredskapsarbeten som gick under parollen "Samhällsnyttigt arbete till marknadsmässig lön".

Mitt förslag är att lägga ner Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen -IAF, Jobb- och utvecklingsgarantin, samt delar av Arbetsförmedlingen och i stället omdirigera dessa medel till samhällsnyttiga beredskapsarbeten som kvalificerar till a-kassa. Dessa beredskapsarbeten skulle kunna innebära renhållning inom kommunala parker, att gå ut med rullstolsburna pensionärer från äldreboenden, hjälpa äldre som bor hemma med inköp av livsmedel eller skötsel av trädgården.
Krister Lilja -Sala
Jag bifogar ett inskannat pdf-dokument av den text som låg ute på SAC:s hemsida i september 2005 angående ILO-anmälan om tvångsarbete.En undersökning vad anmälan lett till väntar fortfarande på att göras. PDF finns att ladda ner i slutet under artikeln.

 Fas 3-kostnaderna skjuter i höjden: "Kostnaden för FAS 3 är 19 miljoner per månad i Stockholm men få deltagare får jobb. LO varnar för att Fas 3 tränger undan riktiga anställningar och kräver att systemet läggs ner."

ETC Stockholm: Reinfeldts alla misslyckanden

"Sedan Reinfeldt kom till makten har 40 000 ­personer förlorat jobbet.Andelen av befolkningen som jobbar är idag mindre än när Reinfeldt tog över. Dessutom lever fler på bidrag. Alltså, tvärt emot vad han lovade. 1,5 miljoner svenskar står utanför a-kassan och färre sjuka får ersättning. Därför skjuter socialbidragen i höjden. På två och ett halvt år har försörjningsstödet ökat med 30 procent. Bidragsberoendet ökar mest bland långtidsarbetslösa. 30 000 är fast i Fas 3. Systemet som av kritiker kallas ”modernt slaveri” leder få till arbete. Dessutom är det dyrt. Bidragen till arbetsgivarna som tar emot Fas 3:are kommer under 2012 att stiga till två miljarder kronor."

Fler åsikter och rörelser om FAS 3:

Fas 3 Partiet

Sedan november 2011 gått över till att verka genom att starta ett parti för de som är eller har varit i Jobb och Utvecklings Garantin.

"Ylva Johansson (S) hotade med lagstiftning, om regeringen inte stoppade Fas 3...Inget har hänt. Arbetsförmedlingen fortsätter som förut, om inte värre. De positiva förändringarna är marginella. Och Ylva Johansson (S) har svikit."

FASAN en samlad blogg om FAS 1 2 3

 

 

Arbetsförmedlingens svarta bok. Många vet att 400.000 svenskar åker till Thailand varje år, men hur mycket har du hört om de 200.000 arbetslösa som sitter fast i Åtgärdslandet? Detta slutna samhälle har inte skildrats särskilt utförligt tidigare, men nu finns det ultimata resereportaget äntligen tillgängligt för en svensk publik

Allt om Fas 3!

Boken är utgiven av Federativs Förlag och kan beställas genom Hallongrottans webbshop för endast 79 kr. Boken finns även hos Bokus och alla andra större nätbokhandlare.

Behov av sysselsättningsplats i FAS 3?

Typ av aktivitet: Övrigt

Är du intresserad av digitalisering, retuschering och registrering av gamla fotografier och behöver en sysselsättningsplats i jobb- och utvecklingsgarantin?
Svea Memoria har öppet för studiebesök varje tisdag kl 10.00. Besök dem på Storgatan 26 i Arbrå (samma hus som ICA) så berättar de mer.
För mer information om projektet, besök deras hemsida: www.sveamemoria.se

Kontaktperson:

Pernilla Sonevik, tel 070-3615505

Datum och tid:

2012-02-14 10:00

 

Riktiga jobb utlovas till arbetslösa

Kommunalrådet med ansvar för arbetsmarknadsfrågor i Malmö, Andreas Schönström, är kritisk och tycker att kommunen ska ta hand om de långtidsarbetslösa.