Skriv ut denna sida

Stoppa skitlivet

Journalistförbundet 28 november 2013

Bra med förslag mot otrygga jobb. Boken ”Stoppa skitlivet” (Arena Idé) ger olika förslag på hur otryggheten för unga på dagens arbetsmarknad kan förändras. Bland annat ska inhyrd bemanning inte få användas för att täcka ett permanent behov av arbetskraft.

 

− I mediebranschen hyrs bemanningsanställda ofta in på långa perioder. Inhyrningen har blivit ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd och visstidsanställdas rätt till förtur till lediga tjänster.  Det måste få ett stopp, säger Ulrica Widsell, vice ordförande för Journalistförbundet och ordförande för förbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda.

− Flera mediekoncerner har gått ett steg längre och startat egna interna bemanningsföretag. I praktiken fungerar de som interna vikariepooler. För journalisterna innebär det sämre villkor och större otrygghet, säger Ulrica Widsell.

Ett annat förslag som boken ”Stoppa skitlivet” tar upp är att kollektivavtalen ska ge samma villkor till bemanningsanställda och personer i andra former av osäkra anlitandeformer. De ska ha minst samma villkor som tillsvidareanställda.

− Varför ska en bemanningsanställd eller vikarie vara mer otrygg och ha sämre villkor än den tillsvidareanställda kollegan vid platsen bredvid? För mig är det en självklarhet att anställda oavsett anställningsform ska ha rätt till samma villkor, säger Ulrica Widsell.

Ulrica Widsell och Johan Lif, ombudsman på Journalistförbundet, intervjuade under 2012 ett 20-tal av förbundets bemanningsanställda medlemmar som gav sin bild av vardagen som inhyrd journalist. De berättar bland annat om kringgående av LAS, utlasning och en ständig tillgänglighet.

Läs de bemanningsanställda medlemmarnas berättelser

Läs om boken ”Stoppa skitlivet” 

Journalistförbundet