Skriv ut denna sida

Register över romer uttryck för strukturell diskriminering

Socialdemokrater för tro och solidaritet 23 september 2013

Polisen för enligt Dagens Nyheters avslöjanden register över alla romer i Sverige. Att föra register på biologisk grund är inte bara ett lagbrott, utan etiskt oförsvarbart och för tankarna till de mest obehagliga delarna av en förgången tid. Att ett sådant register kan finnas i en svensk myndighet är djupt problematiskt.

-Vi reagerar självfallet mycket starkt på uppgifterna om polisens registrering av romer i Sverige. Många års ansträngningar för att motverka fördomar mot romer kastas i ett enda slag omkull. Det här är ett tecken på en strukturell diskriminering som vi måste bekämpa på alla vis. Polisledningen måste ta sitt ansvar i frågan om registret. Regeringen måste ta sitt ansvar i frågan om antiziganism, rasism och diskriminering - i myndigheten såväl som i samhället i stort. Statsminister Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Svantesson, som ytterst ansvarig för diskrimineringsfrågor, har här att bevisa sig inför den romska delen av befolkningen och för oss alla. I den moderatstyrda regeringens bagage finns redan bl.a. utvisningar av romer på oskälig grund. Detta ger helt enkelt ytterligare svärta till en redan mörk bild. Det måste få ett slut nu, säger Peter Weiderud, ordförande för Socialdemokrater för Tro och solidaritet.

Socialdemokrater för tro och solidaritet glöder för fred, frihet och rättvisa. Vi vårdar solidariteten och slåss mot orättvisorna, gärna tillsammans med dig. Vi vill bygga en hållbar värld där alla behövs, alla får plats och alla har samma rätt och värde.
Tro och solidaritet. Det är vi.

Socialdemokrater för tro och solidaritet