Skriv ut denna sida

Människan och maskinen

Caroline Meyer Lagersparre, SR P1 30 januari 2013

Tio poddradiosamtal med Per Johansson och Eric Schüldt som kommer att försöka närma sig en av de allra största frågorna: Vad är en människa? Människan & maskinen är poddradio i 10 delar som handlar om den nyaste tekniken och den äldsta historien. Den första delen läggs ut på sverigesradio.se fredag 1 februari.

I tio olika samtal, utspridda på både kända och hemliga bibliotek runt om i Stockholm, ska en historia med tusenåriga anor berättas.

– För att förstå framtiden måste vi nämligen återupptäcka vårt glömda förflutna. Någonstans i våra liv, i vår vetenskapshistoria och i vår kulturhistoria finns en hemlighet gömd. I de här programmen kommer den hemligheten att undersökas, säger Eric Schüldt, programledare och producent.

Det sägs ibland att vår tids utveckling, med enorma tekniska och sociala förändringar, inte går att överblicka, eller ens förstå. Men allt handlar enligt Eric Schüldt om med vilken blick man ser på världen.

Människan & maskinen görs av radiojournalisten Eric Schüldt tillsammans med Per Johansson, doktor i humanekologi.


Om Eric Schüldt
Eric Schüldt är en svensk radioskapare och skribent bosatt i Stockholm. Efter att år 2006 ha lett programmet Riktig musik i P2 Sveriges Radio, kom han tillbaka året därpå med programmet Schüldt i P2, producerat av Filt. Ett radioprogram som fick stor uppmärksamhet och vann musikklassen i Prix Italia 2007. Med samma radioprogram utnämndes Schüldt till Årets rookie på Radiodagen. Eric Schüldt har även medverkat i Sveriges Radios radioprogram Flipper i P3, samt Kulturnytt och Nya Vågen i P1.


Om Per Johansson
Per Johansson har en bakgrund som idéhistoriker och forskare/lektor i humanekologi vid Lunds universitet, men lämnade akademin 2007 för att arbeta med de snabba omvärldsförändringarna. Han är medgrundare till IT- och samhällsprojektet "Infontology - fantasi och förverkligande", som sedan 2003 bevakar och analyserar den digitala världens påverkan på samhälle och kultur. Han har sedan dess arbetat med dessa frågor för utbildning, muséer, bibliotek, kulturliv, entreprenörskap och besöksnäring.

Caroline Meyer Lagersparre, SR P1