Skriv ut denna sida

Högre utgifter för räntor på statsskulden

Nils Lundgren 23 november 2012

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändringar av statsbudgeten för hösten 2012. Beslutet innebär att anslagen ökar med cirka 7,4 miljarder kronor. Merparten av ökningen beror på att anslaget för räntor på statsskulden under utgiftsområde 26, som inte omfattas av budgetens utgiftstak, ökar med 6 miljarder kronor.

Ökningen beror i huvudsak på högre kursförluster vid byten av lån och högre valutakursförluster för skulden i utländsk valuta. En orsak till att kursförlusterna vid byten och återköp har ökat är att Riksgälden kontinuerliga ändrar i låneplanen. Dessutom bidrar dagens låga marknadsräntor till ökade ränteutgifter på kort sikt när Riksgälden köper tillbaka lån med högre kupongränta än gällande marknadsränta.

Riksdagens beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.
Utskottets förslag till beslut:
Bifall till propositionen avslag på motionen

Ärendet är avslutat. Debatterades: 21 november 2012. Beslutades: 22 november 2012

 

Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m.

Anslaget 1:1 Räntor på statsskulden

Propositionen

Regeringen föreslår att anslaget ökas med 6 miljarder kronor. Enligt budgetlagen får anslaget överskridas om det är nödvändigt för att fullgöra statens betalningsåtaganden. Regeringen hänvisar till att finansutskottet i samband med ändringsbudget hösten 2002 (bet. 2002/03:FiU11 s. 50) uttalat att ett överskridande förutsätter att regeringen överväger om det finns anledning att föreslå riksdagen ändringar av anslaget på ändringsbudget när utgifterna förväntas avvika väsentligt från anvisade medel.

Utgifterna för statsskuldsräntorna bedöms bli 6 miljarder kronor högre än beräknat. Ökningen beror i huvudsak på högre kursförluster vid byten av lån och högre valutakursförluster för skulden i utländsk valuta. Jämfört med bedömningen i budgetpropositionen för 2012 har kursförlusterna ökat med 12 miljarder kronor och valutakursförlusterna ökat med 4 miljarder kronor. En orsak till att kursförlusterna vid byten och återköp har ökat är Riksgäldskontorets kontinuerliga förändringar i låneplanen. Dessutom bidrar dagens låga marknadsräntor till ökade ränteutgifter på kort sikt när lån med högre kupongränta än rådande marknadsränta köps tillbaka, något som regeringen framhåller inte förutsågs i budgetpropositionen för 2012. Ökningen motverkas delvis av att överkurserna vid emission av nya lån nu väntas bli 9 miljarder kronor högre än tidigare beräknat och att utgifterna för lån i svenska kronor väntas bli 1 miljard kronor lägre än beräknat.

Finansutskottets ställningstagande

Enligt regeringens utgiftsprognos för 2012 i budgetpropositionen för 2013 bedöms utgifterna för räntor på statsskulden bli 27,7 miljarder kronor, vilket är 6 miljarder kronor mer än vad som anvisades i budgetpropositionen för 2012. Detta innebär att medelsbehovet är underskattat med ca 30 procent. Mot bakgrund av att avvikelsen för anslaget är väsentlig välkomnar utskottet att regeringen föreslår att riksdagen beslutar om ökningen i samband med ändringsbudgeten.

När regeringen i förra årets höständringsbudget föreslog att anslaget skulle ökas med 10,5 miljarder kronor, konstaterade utskottet i sitt betänkande (bet. 2011/12:FiU11) att regeringens beskrivning av orsaken till att anvisade medel inte skulle räcka borde ha varit tydligare och mer utförlig, inte minst mot bakgrund av att det handlade om en väsentlig avvikelse. Utskottet konstaterar att till skillnad från förra året beskriver regeringen i årets höständringsbudget de bakomliggande faktorerna till varför utgifterna förväntas avvika från det som riksdagen anvisat.

Finansutskottet tillstyrker regeringens förslag om att öka anslag 1:1 Räntor på statsskulden med 6 miljarder kronor.

Utskottets sammanställning av anslag och utgiftsområden i ändringsbudgeten

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner regeringens förslag till ändrade ramar för utgiftsområden. Riksdagen anvisar vidare ändrade anslag i enlighet med regeringens förslag.

Jämför reservation 2 (SD).