Skriv ut denna sida

Typo - ny programserie om typsnitt i P1

Nils Lundgren 27 september 2012

Med start 6 oktober kl. 08.50 sänder P1 Typo - om de inflytelserika typsnitten, en programserie om typografi i 10 delar  av Simon Moser.

”Hur fan har de tänkt?” är Per Torbergers första reaktion. Han sitter i soffan och tittar på TV när han får syn på Rädda Barnens reklam, skrivet i typsnittet Gil Sans. För de flesta är Gil Sans bara ett typsnitt i mängden. Men när Rädda Barnen använder det så är de ovetandes om att mannen bakom typsnittet, Eric Gill, öppet erkänt sexuella relationer med barn. Ett ytterst olyckligt val av typsnitt för en organisation som Rädda Barnen, som samma dag tvingas gå ut med ett pressmeddelande om att de byter ut sitt typsnitt.

Lördag 6 oktober kl. 08.50 är det premiär för en ny serie om typografi i P1. I tio program berättas historierna bakom tio kända typsnitt: Times new roman, Courier, Bodoni, Comic sans, Baskerville, Helvetica, Futura, Gotham, Gils Sans, Old English. Serien Typo fördjupar sig i ett känt typsnitt per program.

- Inga typsnitt är neutrala, alla typsnitt bär på ett arv. Idag har 86 % av Sveriges befolkning tillgång till en dator i hemmet. Varje dag gör vi aktiva val av typsnitt, men vad de flesta inte vet är att bakom typsnittet döljs rafflande historier. Typo berättar om typsnittens historia och betydelse. För en del är valet av typsnitt på liv och död, säger Typos producent Simon Moser.

I programmet medverkar bland annat typsnittstecknaren Stefan Hattenbach, Carolina Laudon, och flera copywriters och grafiska designers bland annat Stefania Malmsten.

Om Simon Moser
Simon Moser är producent och programledare för Typo i P1. Han har tidigare arbetat som programledare och producent för med en rad produktioner och dokumentärer för Sveriges radio, UR och SVT. Bland annat Frispel, Flipper, Övernaturligt, Det kunde vart vi och Radiolabbet.


För mer information vänligen kontakta:
Simon Moser, producent
0709-615421