F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  8/99
    i n t e r n e t u t g å v a n
    Från sådd till skafferi - Cecilia Bergström skriver om odling och matlagning

    Marinerad vitlök

    Det är lätt att odla vitlök själv. Har man trädgård eller täppa kan man köpa några vitlökar i butiken och sticka ner klyftorna, en i taget, i jorden, med spetsen uppåt. Man sätter dem på hösten. Sätt dem med någon decimeters mellanrum. Täck dem över vintern med halm eller löv, skörda innan de blommar och torka dem. De kan förvaras torrt och gärna svalt hela vintern. Har man ingen trädgård kan man odla i kruka. Sätt då ner en eller ett par köpe-klyftor i en kruka och vattna. Snabbt kommer det upp grön vitlöksblast, som man klipper av och använder som pålägg eller som ingrediens i sallad och annan matlagning.
    I mataffärer finns förutom vanlig vitlök också marinerad. Dessa är mycket dyra men faktiskt ganska enkla att göra själv:
    5-6 vitlökar

    2 msk okryddad vinäger

    1 msk färsk (eller 1 tsk torkad) oregano

    2 msk färsk (eller 2 tsk torkad) basilika

    1 1/2 tsk italiensk salladskrydda

    ca 2 dl olivolja
    Koka upp en liter vatten, lägg i vitlökarna delade i klyftor. Koka i tre minuter, spola sedan med kallt vatten och ta upp en i taget och skala. Det går mycket lätt.
    Lägg de skalade klyftorna i kallt vatten och koka upp dem, låt koka i cirka 1-2 minuter. De skall inte koka för länge, tuggmotstånd ska vara kvar men de ska inte vara hårda.
    När klyftorna kokat färdigt skall de åter spolas med kallt vatten, innan de läggs i en glasburk. Häll över vinäger och kryddor samt olja så det täcker. Vänd runt med en sked så allt blandas. Ställ burken svalt några dagar, rör om eller vänd burken då och då.
    Hållbart cirka en månad och gott till både kött och grönsaksrätter och som tilltugg till öl och små ungerska korvar.




    I l l u s t r a t i o na vM a r eT o o m i n g a s

    F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  8/99
    i n t e r n e t u t g å v a n