F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 8/99
i n t e r n e t u t g å v a n

I mataffärer finns förutom vanlig vitlök också marinerad. Dessa är mycket dyra men faktiskt ganska enkla att göra själv:5-6 vitlökar![]() 2 msk okryddad vinäger ![]() 1 msk färsk (eller 1 tsk torkad) oregano ![]() 2 msk färsk (eller 2 tsk torkad) basilika ![]() 1 1/2 tsk italiensk salladskrydda ![]() ca 2 dl olivolja |
Lägg de skalade klyftorna i kallt vatten och koka upp dem, låt koka i cirka 1-2 minuter. De skall inte koka för länge, tuggmotstånd ska vara kvar men de ska inte vara hårda.
När klyftorna kokat färdigt skall de åter spolas med kallt vatten, innan de läggs i en glasburk. Häll över vinäger och kryddor samt olja så det täcker. Vänd runt med en sked så allt blandas. Ställ burken svalt några dagar, rör om eller vänd burken då och då.
Hållbart cirka en månad och gott till både kött och grönsaksrätter och som tilltugg till öl och små ungerska korvar.
F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 8/99
i n t e r n e t u t g å v a n

