F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  7/97
    g o d i s f ö r k r y d d s t a r k a


    Ottos mat

    Välkomstmiddag med
    Brassegryta
    och möra
    grillspett

    textOtto von Friesen

    bildGittan Jönsson



    Lördagsmorgon. Ossian och jag skulle segla över till Nordhavnen i Helsingör för att köpa pilsner. Då ringde Gerlinde och Lina och sa att de tänkte komma hem från huvudstaden redan till kvällen. Inte mycken tid till matlagning, men en liten välkomstmiddag tänkte jag mig kunna ordna. Tog en sväng till Konsum, sökte i kyldisken efter något att grilla. Där låg grytbitar av nöt, färdigskurna. Bra, tänkte jag, tills jag fick se lappen med jämförpriset per kilo, 155 kronor. Intill låg små kalvstekar för 79 kr/kg, benfria. Jag högg en kalvstek om dryga kilot, ett tråg färska champinjoner, en blåsvart aubergine och så for jag hem, skar kalvsteken i kuber lagom till grillspett, vispade ihop en marinad på:

    1 dl rödvin
    1 dl olivolja
    1 hackad schalottenlök
    1 rågad tsk Sambal Oelek (rödpepparpasta)
    1 tsk salt
    1 tsk timjan

    Så ner med köttet i skålen, vände allt. La tallrik över och funderade två sekunder på om jag skulle ställa köttet på golvet i det svala skafferiet, men lät det stå kvar i det sommarvarma köket.


    NORDOSTLIG BRIS

    En nordostlig frånlandsbris fyllde seglen. Späckhuggaren sträckte på sig, sköt fart. Mitt i Öresund mellan Helsingborg och Helsingör kom en by och pressade lä reling ner i det förbiforsande, blågröna vattnet. Jag släppte ner storens skotpunkt på ledvagnen och vinden släppte en del av taget i seglet. Ossian tog hem på akterstaget så att masten krummade och buken i toppen på storen försvann, så vinschade han ut bomuthalet och buken i nedre delen planades ut. Storen var nu slät som en vinge. Solen sken och vi forsade fram i 7 knop, 1 knop fick vi till skänks av den nordgående strömmen.


    KRONBORGS SLOTT

    Kronborgs gulgrå renässansfasader blev tydligare i sina detaljer och snart var vi inne under land och puttrade med hjälpmotorn in i Nordhamnens stillhet. Längst in vid marinan hittade vi en ledig plats vid bryggan. Ossian fick tombackarna påfyllda i affären och en extrajobbande yngling hjälpte till att kärra ut pilsnern till båten.
    Så tog vi oss en skiva Solsickebröd i sittbrunnen; mörkt, skivat fullkornsbröd med hela solrosfrön. Första mackan med currysill, sen brie. Jag provade en flaska av Carlsbergs nya öl, Carl. Lite mörkare, rundare, med hemtrevlig smak av gångna tider. Uppe på bryggan pågick öltrafiken, glatt leende svenska seglare kånkade ut tunga backar till sina båtar.


    FRISK SLÖR

    Vi slörade hem till Råå och var tvungna att gippa undan för en av de fula Mercandiafärjorna. Biren in i bilen och hemma lagom klockan 6. Medan Ossian tände grillen och Lina trädde spetten med kalvkött, halva svampar och kvarterade aubergineskivor, välte jag ihop en Brassegryta. Vi kallar den så för att den är brasilianskt färggrann med sina gula majskorn, sina röda bönor och gröna haricot verts och för att den känns sydamerikanskt okonventionell och mättande.

    BRASSEGRYTA

    2 burkar kidneybönor, 1 utan spad eller 0,5 kilo hemmakokta
    1 burk majs
    1 burk haricot verts eller 1 paket frysta
    1 burk hela tomater eller 4 färska
    1 tsk vitlökspulver eller 1 stor klyfta pressad
    1 tsk chilipulver
    1 tsk salt

    Brassegrytan är en märkligt god historia som vi fann på i ett snävt läge en gång för längesen. Den kan bättras på med ett par tre klyftade gula lökar frästa i olivolja innan konservburkarna välts ner i pannan. Men det är alls inte nödvändigt. Eftersom det är mycket spad i kidneybönburkarna, häller jag bort den ena burkens spad, liksom förstås vattnet i burken med haricot verts. Juicen i burken med hela tomater kan man också vänta med ett slag för att se hur såsig grytan blir. Däremot ska hela majsburken vara med.
    Låt Brassegrytan puttra ihop en stund och vänd försiktigt så att inte de gröna bönorna blir alltför söndermosade. Smaka av med lite mer salt, om det behövs. Vegetarianer kan äta den här grytan som den är, i båten, husvagnen eller var man nu befinner sig. Då kan den räcka till fyra personer, med lite bröd att suga upp såsen med. Ska grytan göra sällskap med något grillat räcker den till fem hungriga.
    Jag grillade nu de första 6 av spetten och strödde litet extra timjan i sista minuten. Köttet var mört och smakade både kalv och kryddor. Jag tror att enzymerna kunde arbeta effektivt under de åtta timmarna i rödvinsmarinaden, tack vare rumstemperaturen. Det blir fler möra grillspett i sommar, var så säker.


    BILD: illustration av Gittan Jönsson



    F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  7/97
    i n t e r n e t u t g å v a n