F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  5/97
    i n t e r n e t u t g å v a n


    Ottos mat

    Friesisk
    frihetsgryta


    textOtto von Friesen

    bildGittan Jönsson



    Harro Paul Harring var en nu bortglömd friesisk republikan och frihetskämpe som har jämförts med Heinrich Heine. Andlig broder i Sverige kunde väl vara Vilhelm Moberg. Harro Harring föddes 1898 som bondson på godset Ibenshof utanför Husum i det då danska Schleswig. Tidigt faderlös försörjde han redan som 15-åring sin mor som tulltjänsteman. 19 år gammal drog han till Köpenhamn och lärde sig teckna och måla. Som så många andra intellektuella i sin generation blev Harro Harring politiskt radikal, 1800-talet jäste av frihetens möjligheter. Som målare, författare och dramaturg använde han kulturen som vapen, men drog även blankt under frihetsstriderna runt om i Europa, i Grekland, Polen och Savoyen.
    Under en femårig vistelse i USA fick han erkännande som målare och skriftställare, men återvände till hembygden i Europa revolutionens år 1848. Harring agiterade för ett fritt Skandinavien, måhända i insikt om vad ett Stortyskland kunde föra med sig. Schleswig hotades av tysk annektering, vilket också blev fallet 1866. När han talade till folket på Bredstedts torg 1848, möttes han av folkets jubel, men i fortsättningen fick han ringa gehör för sina idéer. De ansågs utopiska. Utan framgång deltog han i utgivningen av en frisinnad tidning i Rendsburg. Harring reste till London, där han engagerade sig i den "Europeiskt-Demokratiska Centralkommittén". En sista gång försökte han återvända, men arresterades i Hamburg. Tack vare den amerikanske konsulns ingripande släpptes han, Harring var sedan tiden i USA även amerikansk medborgare.
    Harro Harring gjorde även ett försök att sprida sina idéer i Norge, men arresterades i Christiania 29 maj 1850 och utvisades dagen därpå. Det norska Stortinget motsatte sig utvisningen i efterhand, men unionskungen Oscar I uttryckte med en rysning av fasa för republikanen Harring sitt gillande av åtgärden: "Smittade av en orolig tidsandas överspända frihetslära, hafva några illasinnade eller vilseledda personer på åtskilliga ställen i landet föranledt oordningar, hvilka påkallat de offentliga myndigheters allvarliga inskridande. Jag beklagar denna nödvändighet, men jag hoppas att den vunna erfarenheten i förening med nordmännens känsla och aktning för lagen, nu skall vara tillräcklig att förebygga förnyandet af dylika sorgliga, den allmänna säkerheten och lugnet förstörande, uppträden. Tiden är ödesdiger. Måtte himlen förskona brödrarikena för skakningar, hvilka så lätt tillintetgöra nationers lycka och välfärd."
    Harro Paul Harring var nu över de femtio och ville helst av allt återvända hem till Danmark. Men trots att han lovade att avhålla sig från politiska aktiviteter, förvägrades han inresa och fick tillbringa resten av sitt liv i exil på ön Jersey i engelska kanalen. Den 15 maj 1870 tog han sitt liv.

    HARRO HARRINGS GRYTA

    Som en apoteos till frihetshjälten och republikanen Harro Harring, har jag komponerat denna gryta med lammkött och friesiskt Jever-öl, som nu finns på systemet. Den har fördelen att den, förutom att den smakar förträffligt, till största delen lagar sig själv. Det innebär ledig tid till samtal om den framtid som behöver oss alla i tanke och gärning.

    BILD: teckning av Gittan Jönsson



    Sex portioner

    2 kg lammbog med ben, skuren i lämpliga, från fett putsade bitar
    3 palsternackor, skalade och slantade
    1 morot, likaledes skalad och slantad
    6 schalotten- eller andra smålökar, skalade och klyftade
    6 svarta och 6 vita pepparkorn, grovt krossade
    1 lagerblad
    1 tsk timjan
    1 rågad tsk havssalt
    1 flaska Jever pilsner (förmodligen går annan pilsner nästan lika bra)


    Varva alla ingredienser trångt i en gryta, häll på pilsnern. Lock på och in i 150 grader varm ugn, längst ner. Kasta ett öga på klockan, räkna med att grytan ska stå i den goa värmen 3 timmar. Borsta under tiden potatis och ångkoka dem, då blir de godast. Det tar ungefär en halvtimma att få dem mjuka, om de inte är för stora. Ångkokningsinsatser finns att få lite varstans. Ska det vara extra festligt, skalar du den kokta potatisen och pressar den. Det är märkligt vilken skillnad det gör. En klick god osötad senap till är gott.





    F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  5/97
    i n t e r n e t u t g å v a n