F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  4/97
    i n t e r n e t u t g å v a n


    Ottos mat

    Mor sissas
    klänning och gläntans

    billiga kringlor


    textOtto von Friesen

    bildGittan Jönsson



    Gerlinde köpte sig en klänning på Antikmässan i Helsingborg för ett par somrar sedan. Det var vidd och tyngd i kjolen av glänsande mörkblått ylle. Överdelen var sydd i gyllene orange silke. Visst var klänningen sliten här och där, och visst fanns det några små malhål. Men Gerlinde föll pladask. När hon dansar sina bodapolskor i den, då är det fest. Tyngden i kjolen ökar centrifugalkraften och gör det lättare att svänga runt i polskornas meditativa turer. Ofta får hon frågor om sin vackra klänning. Men hon har inte kunnat säga så mycket mer om den än att den tillhört en dam i Genarp som gillade att dansa.

    Häromveckan tog vi därför bilen och åkte till Genarp. Antikhandlaren hade berättat vem han köpt klänningen av. Straxt söder om Genarps vackra kyrka ligger den fyrlängade gård där Ingrid tog emot med sonsonen på armen. Den här dagen avlastade hon sin svärdotter som väntade smått.

    Ingrid berättade att klänningen från början var hennes mormors, Sissa Jönsson från Börringe. Hon dog ung kring 1860 och hennes dotter Maria Persson i Gräntinge fick ärva klänningen. Så var det Ingrids tur. Hon gifte sig med granngårdens Stig. På 40-talet var det fart i SLU och på många fester dansade Ingrid schottis och vals i mormors klänning. Den var snörd framtill med silverkedja över de typiska skånska silverknapparna. Under hade hon vit blus med spetskrage och brosch, utanpå den typiska stickade korta tröjan.

    Eftersom ingen i den nya generationen var intresserad av att överta den gamla klänningen, sålde Ingrid den vidare och hoppades att den skulle hamna hos någon som uppskattade den. Och så blev det.

    Vi satt där och språkade i köket och Ingrid bjöd på nybryggt kaffe och kakor. Gerlinde tyckte särskilt om en sort, det var en slags mördegskransar med pärlsocker. Ingrid berättade att dem hade hon lärt på lanthushållsskolan i Åkersberg. De heter "Gläntans billiga kransar" och är lätta att göra.

    GLÄNTANS BILLIGA KRANSAR
      100 g smör
      100 g mjöl
      2 msk grädde

    Hacka ihop smör och mjöl, tillsätt grädden och nyp kvickt ihop degen. Ju fortare det går, desto bladigare och godare blir kakorna. Låt degen vila svalt en stund. Kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Ta ut rundlar med ett glas och ett hål i mitten med t. ex. fingerborg eller äpplepipa. Pensla med uppvispad äggvita, doppa rundlarna i pärlsocker. Grädda i 175 grader varm ugn c:a 10 minuter tills kakorna nätt och jämt börjar få färg.


    BILD: illustration av Gittan Jönsson



    F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  4/97
    i n t e r n e t u t g å v a n