F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  2/97
    g o d i s f ö r k r y d d s t a r k a


    Ottos mat


    En vit Månad










    textOtto von Friesen

    bildGittan Jönsson



    Det blir lätt för mycket av det goda. Vid spisen tar jag mig ofta ett glas sherry, känner jag mig litet olustig i magen kan det hända att det blir en malörtabesk istället. Till maten dricker vi ofta ett par glas gott rödvin eller svalt vitt vin. Med ett glas vatten vid sidan.

    Hur som helst ökar volymerna, man tål ju mer allteftersom, liksom. Så småningom börjar det kännas en smula olustigt. Att det alltid ska vara något med alkohol att dricka, att man så ofta ser fram emot det värmande småruset. Därför tar vi oss en vit månad på det nya året. Det är bra för karaktären, figuren och portmonnän. Dessutom är det gott med Ramlösa till maten.

    Här följer nu ett alldeles utmärkt recept på finska pinnar, vilket inte betyder små glas med nybryggd Koskenkorva, utan fastmer garanterat alkoholfria men läckert spröda mördegskakor som barnen gärna hjälper till att baka med sina flinka fingrar en ruggig lördags- eller söndagseftermiddag.


    GUDRUNS FINSKA PINNAR

    1,5 dl strösocker
    300 g rumsvarmt smör
    7 dl vetemjöl
    (1 riven bittermandel)
    1 uppvispat ägg
    1 näve finhackad mandel
    1 näve pärlsocker


    Rör socker och smör pösigt. Blanda ner mjölet och eventuellt en riven bittermandel som ger mandelsmak åt kakorna. Låt mördegen vila. Dela den sen i bitar och rulla ut dem till smala, knappt fingertjocka längder, kakorna blir godast då.

    Pensla längderna med uppvispat ägg, knip av dem i 5 cm långa bitar. Doppa dem i en blandning av finhackad mandel och pärlsocker och lägg dem på smord eller klädd plåt. Grädda de finska pinnarna mitt i 175 grader varm ugn c:a 10 minuter, tills de börjar bli lite bruna i kanterna.


    Teckning: Katt på diskbänk




    F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  2/97
    i n t e r n e t u t g å v a n