Till den välvilliga sidan hos den arketypiska modern hör den närande aspekten, bröstet och köttbullarna och allt det där. Därför är det inte så konstigt att mor på sin lediga dag ställer sig och bakar en snabb och smarrig äpplakaka. Det går liksom på instinkt. Hos oss är den fortfarande varm när pojkarna kommer hem på eftermiddagen och inte hinner den svalna innan den blir uppäten.
Ett mottagande som detta med en doftande äpplakaka sjunker för evigt in i pojkarnas minne, ty den varma äpplakakan är en uppenbarelse av det som är livets innersta goda; att bli mottagen med värme och kärlek fast man i grunden är en förlorad son. Den Stora Moderns ÄPPLAKAKA
3 ägg
3 dl socker
100-150 g mjukt, eller smält och avsvalnat smör
4 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
5-6 syrliga urkärnade äpplen i klyftor
kanel och socker, gärna rörsocker

|
|