F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  10/97
    i n t e r n e t u t g å v a n

    Ottos mat

    moderligt
    mellanmål


    textOtto von Friesen

    bildGittan Jönsson


    Till den välvilliga sidan hos den arketypiska modern hör den närande aspekten, bröstet och köttbullarna och allt det där. Därför är det inte så konstigt att mor på sin lediga dag ställer sig och bakar en snabb och smarrig äpplakaka. Det går liksom på instinkt. Hos oss är den fortfarande varm när pojkarna kommer hem på eftermiddagen och inte hinner den svalna innan den blir uppäten.
    Ett mottagande som detta med en doftande äpplakaka sjunker för evigt in i pojkarnas minne, ty den varma äpplakakan är en uppenbarelse av det som är livets innersta goda; att bli mottagen med värme och kärlek fast man i grunden är en förlorad son.

    Den Stora Moderns
    ÄPPLAKAKA
    3 ägg
    3 dl socker
    100-150 g mjukt, eller smält och avsvalnat smör
    4 dl mjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    5-6 syrliga urkärnade äpplen i klyftor
    kanel och socker, gärna rörsocker


    BILD: Illustration av Gittan Jönsson

    Rör ägg och socker till en pösig äggtoddy. Blanda ner det mjuka smöret. Mor brukar låta det smälta i den eldfasta form från Höganäs av vitt porslin 30 x 40 cm som kakan gräddas i. Hon skjuter in den i ugnen medan den håller på att bli varm. På så sätt blir formen smord samtidigt. Men det gäller att inte glömma bort formen så att smöret bränns. Sen måste det få svalna innan det rörs ner i äggtoddyn.
    Vänd till sist lugnt och varligt ner hoprört mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i den smorda formen. Tryck ner tätt med äppleklyftor i smeten. Strö kanel och socker över. Grädda 30-40 minuter långt ner i 175 grader varm ugn. Känn efter med provnål att kakan är färdigbakad, inget kladd ska fastna på provstickan från Gnosjö.


    F O L K E T  I  B I L D / K U L T U R F R O N T  10/97
    i n t e r n e t u t g å v a n