F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 11-12/97
g o d i s f ö r k r y d d s t a r k a
![]() | dra åt text Otto von Friesen bild Gittan Jönsson |
Bruna papperskassar med mandelpotatis står svalt i gången mot fäxet. Fäx betyder ladugård i Hälsingland och brukar i gamla gårdar ligga i anslutning till bostadsdelen. Korna bodde fint under vintern, de hade boaserade bås och skurgolv och trasmattor och spetsgardiner i fönstren. Så var det här i Salagården också.
I det svala skafferiskåpet ute i gången finns Grebbestads Hummeransjovis och ägg och gula lökar. Pilsnerburkar. I kylen smör och vispgrädde. Rustikt knäckebröd och rågkakor. Jag menar bara, fransoserna kan behålla sina pommes frites och sina baguetter. Åtminstone den här gången. Finns det förresten något godare än grov gröt av råg med rårörda lingon och ekomjölk?
Vi får besök av Kjell och Gun från Dalarna, de har med sig två rådjurssadlar som Gun putsar från hinnor. Köttet gnids med pressad citron, salt och nymald svartpeppar. Smör blandas med hackade kryddörter ur den medtagna buketten hemifrån; salvia, persilja, citronmeliss och timjan. Örtsmöret bres över sadlarna. De får steka i 200 grader varm ugn 40 minuter och sedan vila under folie 15 minuter medan klyftpotatisen i långpannan undertill flyttas upp och får färg i 225 grader. Svampstuvning blir sås, spädd med skyn från sadlarna och en skvätt rödvin.![]() 2 hela ägg 1/2 dl socker 2 dl rårörda lingon 3 dl ganska hårt vispad grädde |
![]() 20-25 stycken 3 dl stora havregryn 100 g smält smör 1 1/2 dl strösocker 1 ägg 1 msk vetemjöl 1 tsk bakpulver |
Klicka ut smeten på två smorda plåtar med en tesked, ta inte mer än vad som precis ryms i skeden. Lika stora ska klickarna vara och glest ska det vara mellan dem, de flyter ut när de gräddas gyllenbruna mitt i den 200 grader varma ugnen. En plåt i taget, det tar dryga 5 minuter. Låt flarnen svalna en halv minut innan de med en vass och böjlig kniv snabbt och bestämt liksom skärs loss från plåten och hängs över käpp, kvastskaft eller bakbordets kant så att de bockas dekorativt. Skulle de svalna för mycket och bli hårda innan du lyft av alla, så kan de mjukas upp i ugnen igen. Vänta därför med den andra plåten tills den första är klar. Havreflarnen blir frasigt sköra och är godast samma dag.
F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 11-12/97
i n t e r n e t u t g å v a n

