F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 9/73 r e t r o s p e k t i v u t g å v a n
HUR IB KOM TILL
Under andra världskriget var den svenska underrättelsetjänsten helt militär och hette FST/Sek B, dvs Försvarsstabens sektion B. Denna organisation samarbetade intimt med den tyska underrättelsetjänsten, som under kriget leddes av amiral Konrad Canaris.
Den var främst riktad mot västmakterna. Men för östfrontens räkning hade en man vid namn Gehlen lyckats bygga upp en mer eller mindre fristående organisation, FHO, Fremdenheer Ost, som endast arbetade mot Sovjetunionen och dess allierade.
Chefen för hela den svenska FST/Sek B hette Adlercreutz.
Reportage Peter Bratt och Jan Guillou • foto Ove Holmqvist, Anders Petersen SAFTRA m fl
Men samarbetet mellan Gehlen och Sverige upphörde inte i och med det tyska nederlaget i kriget. Efter kriget tillfångatogs nämligen Gehlen av amerikanerna. Men de insåg snart att Gehlen var alltför värdefull för att behandlas som krigsförbrytare. I stället såg USA till att Gehlen fick ansvaret för att bygga upp en ny, väst-tysk, underrättelsetjänst. Den fick namnet Organisation Gehlen och blev världsomspännande, även om det huvudsakliga arbetet inriktade sig mot öst.
SAMARBETET MED GEHLEN FORTSATTE
I Sverige bytte den militära underrättelsetjänsten namn efter kriget och kom att kallas T-kontoret. De höll till på samma ställe där Försvarsstabens säkerhetsavdelning idag har sina lokaler, dvs i Armémuseums östra flygel. T-kontoret var strikt hemligt, men finns faktiskt omnämnt en gång i en offentlig handling, nämligen i Försvarsstabens säkerhetsavdelnings rapport i förhören med Stig Wennerström. T-kontoret återupptog de gamla kontakterna med Gehlen från Hitlertiden. fast nu med dennes nya väst-tyska organisation. Detta kom att innebära vida kontakter med USA:s CIA och senare även med det brittiska MI 6 och det franska SDECE. Så småningom utökades kontakterna också till Israels Shin Beth. Organisation Gehlen bytte namn för några år sedan och heter nu BND, eller Bundesnachrichtendienst. Deras högkvarter ligger i Pullach, i närheten av München. Dessa organisationer ägnar sig alltså samtliga åt underrättelsetjänst och skall inte förväxlas med organisationer som har hand om kontraspionage och "den inre säkerheten" i respektive land. För det ändamålet har vi i Sverige SÄPO. Motsvarigheterna till SÄPO är FBI i USA, VFS (Verfassungsschutz) i Västtyskland och MI 5 i England. Men också det svenska SÄPO hade mycket intima kontakter med nazisterna under kriget. 1948 inträffade både den s k Pragkuppen och Berlinblockaden. Motsättningarna mellan Öst och Väst skärptes. Det kalla kriget började.
VÄNDPUNKT UNDER TAGE ERLANDER
Sveriges regering beslöt då att vid sidan av T-kontoret och SÄPO upprätta en hemlig säkerhetsorganisation vars huvuduppgifter var att infiltrera och skaffa upplysningar om det kommunistiska partiet, liksom om fackföreningar där kommunisterna hade majoritet eller var särskilt starka. Verksamheten kom att bedrivas under täckmantel av olika bolag, från 1958 främst av Collector AB ("collector" är latin och betyder "en som samlar in"). Fram till 1964 hade Collector sina lokaler på Lidingö. Denna verksamhet som alltså byggdes upp under Tage Erlanders tid, präglades av en stark antikommunism. Agenterna rekryterades i huvudsak bland leden av trogna socialdemokrater. Ofta var de gamla fackföreningsmän (spår av detta finns kvar än i dag - jmf texten om exempelvis Ivan Franzén och Ingvar Paues). Regeringen kände naturligtvis till verksamheten. men kännedom fanns också i det socialdemokratiska partiets ledning och administration. Chef för denna hemliga inrikes spionorganisation (som alltså fungerade inte som en underrättelsetjänst inriktad på utrikes spionage utan snarare som en sorts super-SÄPO), var från 1958 en reservkapten från I 15, som på grund av en skottskada inte kunde fortsätta sin militära karriär. Han hette Carl Gustaf Birger Elmér och är idag 53 år.
NYE CHEFEN REDAN UTSEDD
T-kontoret och Collector arbetade vid sidan av varandra fram till 1964. Då avpolleterades chefen för T-kontoret, (i det här sammanhanget kan vi gott utelämna hans namn) på grund av ekonomiska manipulationer (han fick i stället en personlig tjänst av regeringen, vid Militärhögskolans militärhistoriska avdelning). Samma år slogs T-kontoret och Collector ihop till en enda organisation. Den nya organisationen hette IB, dvs Informationsbyrån. Chef blev Birger Elmér. IB kom därefter att syssla både med underrättelsetjänst och "inre säkerhet", dvs jakt på "vänsterelement" inom fackföreningar, folkrörelser och politiska organisationer.
Hur reportaget kom till
F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 9/73 r e t r o s p e k t i v u t g å v a n