Skriv ut denna sida

Debatt: Stödjer Grön ungdom även kurdiska flyktingar?

Lennart Asp 25 september 2015

Vi, kurder och kurdvänner på Facebook och många tusen med oss deltog i den stora demonstrationen på Medborgarplatsen för att visa vår solidaritet för flyktingarna som kommer till Europa. I regnet på Medborgarplatsen  den 6 september var de många olikfärgade paraplyerna tätare än ensambleföreställningen "Paraplyerna i Cherbourg" som just nu spealas på Stadsteatern i Kulturhuset. 

 

Men på Medborgarplatsen gemensamma ensembleföreställning mumlades det under några paraplyer lite irriterande över några väl förskönande tal om Europa och även några rop riktade mot scenen kunde höras. Erik Helmersson i DN den 13 september avfärdar det hela med att det var han kallar för "skrikvänstern" som förstörde manifestationen.  

Felicia Mulinari beskriver i ETC den 13 september en helt annan bild. Hon skriver att hon reagerade på "Lövens tal, i vilken han berättar sagan om Europa, som efter andra världskriget bildade en allians för att aldrig mer låta våldet, nationalismen och gränserna segra igen" och började att skrika "hycklare" åt talarna. 

Mulinari har rätt i att "den koloniala amnesin flödar på demonstrationerna mot Fort Europa". Men det är märkligt att både hon och Helmersson helt tycks ha missat att inga personer från kurdiska organisationer tilläts att tala. Detta trots att det är bilden på den drunknade kurdiske treårige pojken Alan från Kobane som varit ett epicentrum för denna känslostorm av solidaritet med flyktingarna hos så många européer.  

Det var nog  inte heller många i publikhavet som noterade att några kurder taktfast skanderade "Erdogan, fascist, mördare!" och undrade om det kan ha varit riktat mot någon på scenen.  Det var nog inte heller många som kände till att kritiska inlägg från kurder till eventets sida på Facebook blockerades dagen innan? Och det var nog ännu färre i publiken som hade tid att samma dag läsa en artikel i webbtidningen Aktuellt Fokus där Ferit Farqini citerade arrangörens, Grön Ungdoms språkrör för Stockholmsregionen Semanur Taskins, inlägg på Facebook från den 7 juni 2015:

"Vilken gloriifiering av ett parti(läs: prokurdiska HDP) som endast funnits något år. Hur ska ett parti som titulerar terroristorganisationens ledare för "Ledare Öcalan" och vill frige honom bringa fred? Vad har Erdogan gjort? Han har inte dödat 30.000 människor eller civila för att nå sina politiska mål"

Som språkrör borde Taskin känna till att inga människoliv hade behövt spillas om inte  kurderna som andra minoriteter drabbats av en oförsonlig statsterrorism som besvarats med motvåld, senast från PKK. Vad är det för konstigt med att kurderna hävdar sina mänskliga, kulturella och politiska rättigheter som palestinerna gör? Och vad är det för konstigt att benämna en ledare för PKK, Abdullah Öcalan,  för "Ledare Öcalan", precis som att Yassir Arafat var ledare för PLO?

Nu har vi ett prokurdiskt parti, HDP, som AKP ville ta bort den parlamentariska  immuniteten från därför att de hävdar allas mänskliga, kulturella och politiska rättigheter i Turkiet. När Erdogan för att bli enväldig president dessutom ensidigt har avbrutit fredsprocessen med PKK vad återstår då annat för kurderna i Turkiet annat än att besvara turkiska statens övervåld med motvåld, som vi tyvärr har sett i Cizre som var på väg att bli ett nytt "Kobane"?

Trots arrangörens diskriminering av kurdiska organisationer på demonstrationen och Semanur Taskins kränkande inlägg på Facebook vill undertecknade kurdiska Facebookgrupper gärna tro att Grön Ungdom i Stockholm även stödjer kurdiska flyktingar och vill ha demokrati i Turkiet - även för kurder!  

Lennart Asp admin i Kurder för ett Fritt Kurdistan med stöd av Kurdiska Generationen i Sverige, Generationen för Kurdistans självständighet, Kurdiska Ateister, Kurdiska Gruppen för en enklare vardag, Rapporteringen om händelseutvecklingen i Kurdistan mellan Peshmerga/YPG och ISIS

Lennart Asp

Relaterade artiklar (efter tagg)