Skriv ut denna sida

Insändare: "Till Margot Wallström: Ta tillfället!"

Björn Backengård 4 februari 2015

bild96.jpg

"Under fyra dagar i slutet av januari pågick i Moskva inledande fredssamtal mellan Syriens regering och personer som på olika sätt kan räknas till oppositionen. En fortsättning planeras senare i år, och Sverige kan bidra." Skriver Björn Backengård.

Samtalen fördes på en förberedande nivå, och mer resultatinriktade samtal blir nästa steg. Personer som tillhör oppositionen, men som inte deltog, hörde av sig och anmälde intresse för att senare deltaga. Vissa från oppositionen representerade inte annat än någon liten utländsk grupp, men det faktum att det pågår samtal om fred i Syrien måste betonas.

Den del av oppositionen som betalas av Saudiarabien och Qatar och stöds av Nato-landet Turkiet – med USA i bakgrunden – är inte intresserad av fred. Deras uppgift att militärt försöka störta regeringen kvarstår. ISIS och al Qaeda är ungefär samma sak, och personer har gått från den ena organisationen till den andra. ISIS har i Syrien lyckats öka det område som den kontrollerar, trots omfattande amerikanska flygangrepp som sägs vara riktade mot ISIS. Slutsatsen blir att flygangreppen dels är skådespel och att USA i själva verket utnyttjar ISIS, dels ska fastställa som faktum att USA:s flyg nu regelbundet finns på syriskt område.

I sammanhanget bör påminnas om att vid presidentvalet i juni vann Bashar al Assad en överväldigande seger. Valet granskades av observatörer från 32 länder, och en grupp amerikaner betecknade valet som framgångsrikt, fritt och öppet.

Situationen i Syrien är komplicerad, destruktiv och farlig. De fredssamtal, som har inletts och får en fortsättning, är en motvikt till kriget, och de behöver allt möjligt stöd. Här är nu ett gyllene tillfälle för vår nya utrikesminister Margot Wallström att börja styra in Sverige på en ny bana för fredsarbete. Samma dag som samtalen avslutades sade nämligen Rysslands ständige representant i FN, Vitaly Churkin, så här:

"Vi är alltid öppna för samarbete på grundval av FN-stadgans principer med alla som vill hjälpa till att starta processen för fredsuppgörelse.

...

Vi kommer att välkomna de insatser som kan vidtas av andra länder, också, om de syftar till att skapa optimala förutsättningar för omfattande dialog, i den form i vilken syrierna når alla avtal på egen hand."

http://www.sana.sy/en/?p=26862

Margot Wallström, kontakta Churkin och säg att Sverige vill hjälpa till!

Björn Backengård

Relaterade artiklar (efter tagg)