Skriv ut denna sida

Till svenska media, regering och riksdag VAD ÄR NATO?

Ola Friholt Ordförande i Fredsrörelsen på Orust 25 januari 2015

Screen_Shot_2015-01-25_at_15.45.37.png

Med anledning av de borgerliga partiernas ständiga tal om Sveriges försämrade säkerhetsläge och det därav uppkomna behovet av medlemskap i Nato, ber Fredsrörelsen på Orust att få framföra följande hittills oftast förtigna information.

 

Hotet påstås komma från Ryssland, på grund av dess ökade militära aktivitet. Detta är en förvrängning av hotbilden. Nato flyttar ständigt fram sina militära baser runt Rysslands gränser. Baser finns  på Grönland, i Nordnorge, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Kosovo, Grekland, Turkiet, Centralasien, Afghanistan, Sydkorea och på öar i Stilla havet, utöver dem som finns i Kanada, Alaska och givetvis USA i övrigt.

Enbart i Tyskland finns 70 baser! Totalt i världen har Nato/USA 700 baser.

Styrkeförhållandena är tolv mot ett i Natos favör. England och Frankrike är tillsammans starkare än Ryssland. Om Sverige går med och ökar Natos enorma och hotfulla slagkraft får vi på köpet ytterligare Natobaser, även med kärnvapen och andra avancerade vapen som drönare.

Vår militärbudget ökar till 2% av BNP, alltså 72 miljarder, mot nuvarande 1,1 % eller 40 miljarder.

Nato är en militärallians, med endast militär konfliktlösning på programmet. Metoden är ultimativa krav och militärt anfall om dessa avvisas. Det är långt till respekt, förhandling och ömsesidig förståelse.

 

Den som tvivlar på uppgifterna kan läsa SIPRIS årsrapporter.

Stocken, Orust, den 22 januari 2015

För Fredsrörelsen på Orust

Ola Friholt

Ordförande

Ola Friholt Ordförande i Fredsrörelsen på Orust

Relaterade artiklar (efter tagg)