Skriv ut denna sida

Edward Snowden hyllad i Stockholm som Right Livelihod-pristagare -trots Carl Bildt

Anders Romelsjö 2 december 2014

Screen_Shot_2014-12-04_at_10.36.13.png

Igår mottog Edward Snowden Right Livelihood-priset via storbildsskärm från Ryssland vid en ceremoni i Riksdagshuset. Detta presenterades som en rejäl programpunkt på TV-Aktuellt igår. Delar av Snowdens tacktal sändes, och det framgick att Snowden på intet sätt ångrade vad han gjort. Han såg sig som en medlem i en kollektiv rörelse för ökad demokrati.

Under programpunkter intervjuades Said Mahmoudi, professorn i internationell rätt vid Stockholms universitet. Han hade vid kontakt varnat Snowden för att komma till Sverige på grund av faran för att bli utlämnad till USA.

Professor Mahmoudi berättade om USA:s mycket starka påtryckningar t.ex. 2001 och förra året som fick Sverige att utlämna personer till länder där de utsattes för tortyr, som väntat. Han påminde om hur USA tvingade bland annat Frankrike och Italien att hindra flygplanet med Bolivias president Eva Morales att landa i dessa länder vid dess färd från Ryssland. USA, tvingade, givetvis mot all internationell rätt, som så ofta, flygplanet att landa i Österrike där det genomsökte då man trodde att Snowden fanns på planet. I USA hotas Snowden av åtal för spioneri och dödsstraff. Kom inte och säg att USA är ett land som står för demokrati – detta är bara ett exempel bland många på motsatsen.

SvD skriver idag
”I sitt tal tackade han journalister och aktivister som stöttat honom. -Allt vi har offrat har varit värt det och jag skulle göra om det igen. – Detta handlar om våra liv och den värld vi vill skapa för nästa generation, sade årets mest kontroversielle pristagare och påpekade att massövervakning inte stoppat en enda terroristattack; vilket varit USA:s motivering till att spionera på allt och alla.”

Snowden fick dela priset med The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger som genom kvalitetsjournalistik och spektakulära avslöjanden har gjort sig känd som en av världens främsta publicister och där många av Snowdens avslöjanden publicerats via Glenn Greenwald. DN skrev ”Efter två veckor av publiceringar tog staten kontakt. De skickade en hög regeringstjänsteman som sa att det var nog nu. Jag svarade att vi bara hade börjat. Det slutade med att säkerhetsagenter gick in på Guardians redaktion och tvingade medarbetare att förstöra hårddiskar med hemligt material. Mitt mest bisarra ögonblick som publicist. Staten kom till vår redaktion, till vår källare. De ordnade borrar, en vinkelslip och instruerade oss i hur vi skulle förstöra våra datorer. Ett fruktansvärt misstag som kommer att slå tillbaka mot regeringen, tänkte jag. Han fick rätt. Rusbridger hade redan säkrat publiceringen genom att samarbeta med bland andra New York Times, som lyder under mer generösa pressfrihetslagar än tidningarna i Storbritannien.

Över huvud taget präglas Guardians publiceringar om NSA, Wikileaks och avlyssningsskandalen – där reportrar från Rupert Murdochs medieimperium satt i system att avlyssna telefoner tillhörande kändisar och politiker – av ett massivt tryck från mäktiga intressen att avstå publicering.
Ja, vem har trott att våra ledande politiker och ledande personligheter i allmänhet är försvarare för yttrandefrihet och demokrati? Se på Obama och Bildt.

Massmedia och även jag har tidigare skrivit mycket om NSA:s och FRA:s massövervakning av medborgare, statschefer, offentliga institutioner och industrier. Om det nära samarbete mellan FRA och NSA, om FRA:s aktiva hackning i strid mot lagen, om politikers slingranden och hemlighetsmakeriet. Vi har förmedlat information om att värre typer av övervakning och datamanipulationer är på väg eller har nyligen införts. Flera gånger har vi argumenterat för att Nobels fredspris borde ges till Snowden, Assange och Manning – yttrandefrihetens och demokratins hjältar.
Detta ämne behandlas också i kapitlen om ideologi och militären i boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig.

Right Livelihood-priset delas sedan 1985 ut vid en årlig ceremoni i Sveriges riksdag. Målsättningen är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför”.

Att Snowden fick priset väckte tidigare starka reaktioner inom svenska UD enligt SvT. Utrikesminister Carl Bildt portar Right Livelihood Foundation från UD:s lokaler där pristagaren brukat ske. Detta väckte förståelig ilska inom stiftelsen

Right Livelihoodpriset kallas för det alternativa Nobelpriset och har genom åren delats ut till organisationer och enskilda personer som kämpar för mänskliga rättigheter och för att finna lösningar på samtidens stora utmaningar.

Redan i våras fick Carl Bildt kritik för att Snowden inte var välkommen på en internationell internetkonferens i Stockholm. Då bekräftade UD att hans namn strukits från inbjudningslistan, men hävdade att det inte hade politiska orsaker.

Snowden själv kallar priset ”en upprättelse, inte bara för mig, utan alla som kom före mig”. (DN 26/9).

* Ja, Carl Bildt har verkligen fört en utrikespolitik i USA:s intresse: Stödet till USA/NATO:s orättfärdiga angrepsskriget i Afghanistan, stödet till rebellerna i Syrien, till NATO-bombningarna som förstört Libyen, avståendet från den breda manifestationen i FN för kärnvapennedrustning.
När ska ledande massmedia ¨våga kritisera förre utrikesministern?

För ett år sedan demonstrerade över 2000 människor i Stockholm mot statsbesöket av president Obama – den store övervakaren i världen och en man som med största sannolikhet har betydligt fler liv på sitt samvete än ISIS. Vi minns statsministerns servilitet, och också avsaknaden av protester från socialdemokraternas ledning.
Låt oss fortsätta kampen mot övervakning av medborgarna och mot imperialismen!

Denna artikel har även publicerats på bloggen http://jinge.se.

Anders Romelsjö

Relaterade artiklar (efter tagg)