Skriv ut denna sida

Gunnar Olofsson: John Kerrys flygande cirkus

Gunnar Olofsson 28 november 2014

Screen_Shot_2014-10-23_at_10.29.44.pngEn amerikansk utrikesminister på besök i Mellanöstern för att mäkla fred i Israel/Palestinakonflikten. För vilken gång i ordningen?

Men medan John Kerrys flygande cirkus träffar utvalda palestinska och israeliska ledare i Jordanien pågår ockupationen, på andra sidan Jordanfloden, precis som vanligt. Med fortsatta landstölder, utbyggnad av nya koloniala bostäder bara för israeliska judar, förstörelse av olivlundar och vattenkällor, fängslande och tortyr av barn som protesterar mot ockupationen - och ytterligare några ihjälskjutna palestinier. 

Den israeliska ledningen blåser åter - för vilken gång i ordningen? – skiten ur en amerikansk utrikesminister, förklarar att man naturligtvis gärna och helhjärtat vill ha fred och försoning, men inte just nu, inte just här. Målet är förstås att först eliminera den palestinska staten från jordens yta innan den ens etablerats, göra sig av med eller förvandla palestinierna till tjänstehjon i den israeliska ekonomin och lägga beslag på alla heliga platser - heliga för tre världsreligioner! - för egna religiösa syften. På agendan står bland annat att riva de muslimska helgedomarna, al-Aqsamoskén och Klippdomen, och bygga upp det judiska tempel som förstördes av romarna år 70 e.Kr. Först därefter, sedan alla mål uppnåtts, och den palestinska identiteten och kulturen utrotats, är man villig att på allvar diskutera någon fred.

Idag återstår runt 8% av det historiska Palestina där palestinierna har någon som helst kontroll. 92% av marken, 90% av vattenkällorna, alla gränsövergångar och alla viktiga naturresurser kontrolleras av judiska nybyggare, helt i strid med internationell rätt och oräkneliga beslut i FN och olika domstolar. Varje år plockar den israeliska regimen ut runt 12 miljarder dollar (90 miljarder kronor) ur ockupationen – oräknat de 3,1 miljarder dollar (23 miljarder kronor) som sponsras av amerikanska skattebetalare direkt till det militära förtrycket och ytterligare miljarder som tas hem genom vapenhandel med länder som Sverige.

När två palestinier attackerar en synagoga i Jerusalem, och dödar flera närvarande, ser USA till att få till ett fördömande i FN:s Säkerhetsråd, som enhälligt förklarar händelsen som "en avskyvärd terroristattack". När Israel genomför sin senaste massaker – med det patetiska kodnamnet "Skyddande egg" - i Gaza är det däremot tyst. Attacken i Gaza kommer att i slutändan kosta minst 2.170 palestinier, varav 519 barn, livet och lämna omkring 10.900 människor med olika skador – varav runt 3.000 med men för livet. Över 80% av offren är civila. Omkring 180 moskéer skadas, och 71 förstörs helt – ofta med rester av troende och bedjande människor i ruinerna. Allt utan fördömande av något säkerhetsråd eller några media eller politiker i våra länder.

Enligt en medialt nedtystad rapport av Amnesty International - "Families under the rubble" - har Israel använt orimligt och oproportionerligt våld i Gaza. Speciellt pekar man på attacker där stora bostadshus raserats av stridsflyg som utraderat hela familjer och släkter i ett och samma anfall. Anfallen har kommit utan föregående varning och överraskat de drabbade mitt under vardagsaktiviteter som matlagning, hushållsbestyr och barnens lek eller TV-tittande. Khalil Abed Hassan Ammar, som förlorade tre barn i en sådan attack, berättar: "Klockan var kvart i sju på kvällen, barnen lekte i sovrummet när vi träffades av två missiler...Deras röster tystnade och jag insåg att de måste vara döda...Jag kunde bara känna igen mitt äldsta barn Ibrahim, han bar skorna jag köpt åt honom två dagar tidigare...det var inte hela kroppen, den var i bitar...". Föräldrar till 516 andra barn har i nuläget liknande upplevelser. Vad tänker de månne om israelisk demokrati och fredsvilja?

John Kerrys flygande cirkus drar vidare och varhelst den gör ett nedslag leder dess konflikthantering till mer lidande, död och förintelse – i Irak, Libyen och Syrien. Kanske snart Mali. Och alltså i Palestina – där man likt tidigare i Sydafrika håller en apartheidregim under armarna och liksom i fallet Nelson Mandela kallar de palestinska ledarna för terrorister och fryser ut den palestinska demokratin. Kerry har lämnat Mellanöstern och flugit vidare. Kvar är ockupationen, murarna och stängslen, militären, de fanatiska och beväpnade bosättarna, de över 5.000 fängslade politiska fångarna, ett utarmat och isolerat Gaza som drar sig fram i halvsvält i väntan på nästa krig.

Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)