Skriv ut denna sida

Terminen avslutas med "Jojk - Juoigan"

Doc Lounge 28 november 2014

unnamed.jpg

 

Doc Lounge Stockholm och Folkets Bio samarbetar och premiärvisar Maj Lis Skaltjes "Jojk - Juoigan" på Biograf Zita.Kvällen inleds i Brunkebergstunneln, där vi skapar en fusion mellan modern jojk och urban arkitektur. Efter filmvisningen fortsätter kvällen med ett samtal om samisk kultur mellan Maj Lis Skaltje, bloggaren Marica Blind och rapparen/jojkaren Maxida Märak.

Den samiska kulturen är främmande för många av oss, likaså jojken, nu tillägnar vi en helkväll åt samiska kulturuttryck. Kvällen inleds i Brunkebergstunneln kl 17.30 i Brunkebergstunneln. kl 18 Visas Jojk på Zita. Efter visningen möter vi regissören Maj Lis Skaltje, bloggaren Marica Blind och Maxida Märak i ett samtal. Kvällen fortsätter sedan på Teater Brunnsgatan 4 med en utställning av " I samernas rike 002" av konstnären och kuratorn Anna Linder, samt överraskningar och vin.  

Mer om filmen: 
Jojken har en obruten tradition sedan tusentals år. Det är folkets musik, en musik för renskötare och fiskare. Men den är inte oomtvistad. Jojken har varit belagd med dödsstraff eftersom den betraktades som trolldomsmusik. Vad är orsaken till att musiken genom åren överlevt både kristna missionärer och myndigheter? Via jojkens historia får vi en berättelse om samerna, i en film med personligt tilltal och fantastiska bilder och musik.

Brunkebergstunneln, David Bagaresgata 15
Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37
Brunnsgatan 4, (T-bana Östermalmstorg)

Doc Lounge