Skriv ut denna sida

Maidan ett år – idel förlorare utom USA-imperialismen och fascismen

Anders Romelsjö 24 november 2014

Screen_Shot_2014-11-24_at_18.55.45.png

Ett år har gått sedan protester började på Maidan i Kiev. Dags för en kort summering. Idel förlorare: Demokratin, ekonomin, befolkningens levnadsstandard, befolkningen i östra Ukraina, nationellta oberoendet, Ryssland, fredsmöjligheterna, samarbetet Väst-Ryssland, FN (som mestadels tiger), miljön (Ukraina har pressats på olje-fracking).

SvD skriver idag ”Uppgifterna (från SÄPO-chefen) att så många som trettio svenskar med högerextrema sympatier rest till Ukraina är ny”
DN:s chefredaktör Wolodarski skriver idag i sin signerade ledare ”Lögner och hot har blivit vardagsmat när Putin och hans utsända tar till orda”. Begrunda gärna detta i läsningen av artikeln.

Vilka har vunnit? -  USA:s ledande skikt, dvs. USA-imperialismen, fascismen.

I höstas avböjde den demokratiskt valde presidenten Janukovitjs och hans regering ett ekonomiskt förslag från EU. Rysslands förslag var 25 gånger större än EU:s bud och innebar bland annat att Ryssland erbjöd sig att betala Ukrainas statsskuld på motsvarande 15 miljarder dollar. Därtill erbjöds gasleveranser till rabatterat pris.
*Vilken ansvarsfull politisk ledare skulle avvisa ett 25 gånger bättre ekonomiskt bud?
Sedan länge är Ryssland Ukrainas dominerande handelspartner, och Ukrainas industri är anpassad till detta i betydande grad.

New York Times skrev 12/12 2013 att ”I månader har IMF vägrat att de Ukraina ett lån på närmare 15 miljarder dollar som Ukraina behöver i mars 2014 för att betala sina skulder. IMF kräver att Ukraina ska acceptera hårda villkor som ökade priser på gas och budgetnedskärningar. Dessa villkor kan också medföra politiska protester och oro.”

Från USA och EU kom nu en hetskampanj som misstänkliggjorde Ryssland och dess bud.

Därefter skedde en av USA och EU i ord accepterad överenskommelse mellan Ukrainas regering och den västuppbackade oppositionen, följd av en fascistinfluerad statskupp följande dag. En statskupp med flera kända medlemmar i högerextrema eller fascistiska organisationer, snabbt accepterat av västs politiska ledare och dominerande massmedia.

Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldet på Majdan skulle utredas.

Ja, DN hade rätt - det var ”för bra för att vara sant”. En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister och Yarosh, en av högersektorns ledare förklarade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet och presidentens residens. President Janukovitj försvann, rädd för att bli arresterad eller dödas sedan hans bil hade beskjutits.

Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. Man kan ifrågasätta hur fria de var. Utanför dörrarna stod beväpnade människor. Självförsvarshundraden, som hållit centrala Kiev i sitt grepp i månader påstod snabbt att de kontrollerar hela huvudstaden. Ny riksåklagaren kom från fascistpartiet Svoboda, liksom vice talmannen. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats.

En summering av händelser.

1. Janukovitj valdes till president 2010 i ett val med närmare 70 % valdeltagande. OSSE prisade valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati”.
2. USA har sedan flera år satsat 5 miljarder dollar (vice utrikesminister Nuland) för att få ökat inflytande i Ukraina och gav öppet stöd år fascistpartiets ledare före statskuppen.

3. Rysslands utlovade ekonomiska stöd till Ukraina december 2013 var 25 gånger större än EU:s bud.
4. Protesterna på Maidan mot korruption, oligarkernas makt, vanstyre är förståeliga, men baserades delvis på desinformation. Dominerade av fredliga demonstranter men med ökande inslag av beväpnade högerextremister.
5. 20/2 ingick en överenskommelse mellan demokratiskt vald president och opposition med stöd av USA, EU. Överenskommelsen hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremister, och gett bättre utvecklingsmöjligheter med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud. Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.”
6. Det var för bra för att vara sant. Överenskommelsen accepterades inte av högerextremisterna bland alla demokratiskt sinnade på Maidan. Följande dag skedde en statskupp, där presidenten flydde, hotad till livet. Statskuppen stöddes genast av USA & EU, som därmed svek demokratin, liksom dominerande massmedia. Snabbt kom CIA-chefen till Kiev.
6. I den nya regeringen har fascistpartiet Svoboda 4 ministerposter, bl.a. som vice premiärminister och mer extrema Högersektorn har också män på ledande poster.
7. Statskuppen och Svoboda har hyllats av bland andra naziststämplade ”Svenskarnas parti”.

8. Sedan Sovjetunionens sammanbrott har en inringning skett av Ryssland.
NATO tillkom som en militärallians mot Sovjetunionen och dess allierade och kunde ha upplösts då Sovjetunionen föll ihop. USA lovade att inte expandera NATO:s gränser österut. Men NATO:s ansvarsområde har kraftigt ökat och NATO framstår som en krigsorganisation. En kolossal försvagning har skett av Rysslands geopolitiska situation. Flera före tidigare allierade är nu medlemmar i NATO: Albanien, Bulgarien, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Rumänien. NATO-medlemmarna Estland, Litauen och Lettland ingick i Sovjetunionen medan Kroatien och Slovenien var delrepubliker i goda grannen Jugoslavien.

9. Ryssland har starka skäl att se Ukraina, och särskilt Krim, som en del av sin intressesfär, då Ukraina varit en del av Ryssland/Sovjetunionen i 200 år fram till 1991.
10. Folkomröstningen på Krim skedde i strid med FN-stadgan, liksom den långvariga inblandningen av USA i Ukrainas inre angelägenheter.
Folkomröstningen är enligt min mening mindre odemokratisk än statskuppen. Det finns stora likheter men också skillnader med den blodiga tillkomsten av Kosovo. Mot bakgrund av detta och den militära uppladdningen mot Ryssland bör ett acceptabelt val med mer än 96 % stöd för anslutning av Krim till Ryssland godkännas.
11. Sanktionerna mot Ryssland är i strid med FN-stadgan, och till nackdel för europeiska stater och företag.
12. Olika uppfattningar finns inom USA-EU-blocket. Europa är mer beroende av Ryssland i det korta perspektivet än tvärtom. Tyskland importerar 24 procent av all naturgas som Ryssland producerar och uppemot hälften av all den naturgas som Tyskland förbrukar kommer från Ryssland.
13. Ukrainas regering bemöter separatiststrävanden och strider i östra Ukraina med onödigt våld i stället för förhandlingar. Kiev har använt klusterbombar och för dem strider nazistinfluerade grupper som Azov-bataljonen. Premiärminister Jatsenjuk har sagt att separatisterna är ”icke-människor”. 14. Valdeltagandet var lågt i Ukraina, särskilt i de östra delarna.
14. Efter valet i Ukraina finns 29 kända fascister (långt till höger om SD som regel)i Ukrainas parlament med 410 platser. Däribland Oleh Lyashko, känd torterare, och misstänkt mördare.
15. Valet i östra Ukraina var bra då de ger ökad legitimitet åt representanterna för de så kallade separatisterna i kommande förhandlingar t.ex.
16. Att USA:s och NATO:s aggressiva utrikespolitik med krig i Irak, Afghanistan, Libyen och intervention i Syrien stöter på patrull är bra för världsfreden, liksom ett tryggare Ryssland med Krim.
17. De så kallade separatisterna får stöd av Ryssland i okänd omfattning.
18. Konflikten har medfört en demonisering av Ryssland, med desinformation.
19. Ett kallt krig har inletts och risken för storkrig har ökat. Huvudaktören här är USA.

Ekomomiska frågor
20. Inga uppgifter finns om minskad korruption, och presidenten är en oligark. Västpressen tiger om detta förhållande.
21. Ukrainas regering undertecknat en överenskommelse med EU, som kommer att innebär stora umbäranden för befolkningen, minskad ekonomisk självständighet och som var betydligt sämre än Rysslands erbjudande i höstas. Kiev har fått 760 miljoner av EU i år – att jämföras med Ryssland bud på 15 miljarder.
22. Ukraina är nära en statskonkurs. Kiev hade hoppats att få första delen av lånet på 17 miljarder dollar från Internationella Valutafonden, IMF, före jul. Men IMF verkar inte gå med på detta. Ukrainas valuta hryvnia har halverats i värde sedan Maidan började.
23. Kiev har stängt av banker och pensioner i stället för att öppna för förhandlingar.
24. Vice President Joe Bidens son Hunter Biden har blivit medlem i styrelsen för Burisma, ett Cypern-registrerat Ukrainskt olje- och gasföretag. Med hjälp av trupper från Ukraina har man börjat installera utrustning för olje-fracking i Slavyansk, trots omfattande lokala protester bl.a. då man ser det som ett utländskt rofferi av gas eller olja från Ukraina. Länder som Tjeckien, Nederländerna och Frankrike samt Tyskland beslutat att inte ge sig på miljöförstörande olje-fracking.
25. Ukraina kan idag fira 10-årsminnet av den väststödda ”orangea revolutionen”, som förde Jusjenko till presidentmakten, sedan Janukovitjs först vunnit ett val. Sedan vann Janukovits det av OSSE, EU och USA lovordade valet år 2010.

26. Kuppen är en framgång för USA:s utrikespolitik.

Sammanfattningsvis, utan statskuppen mot den folkvalde presidenten Janukovitj 22/2, dagen efter en av EU och USA i ord lovordad överenskommelse med oppositionen hade
* Det ekonomiska läget och framför allt framtidsutsikterna varit betydligt bättre
* Den demokratiska legitimiteten har betydligt högre hos demokratiskt sinnade runtom i världen
* Krim hade tillhört Ukraina
* Inget krig eller separatism hade sett i östra Ukraina
* Risken för krig mot Ryssland varit mindre.
Eller hur?

Vad bör göras?
* Kiev måste avbryta sanktionerna mot landsmännen i öster
* Förhandlingslösning i stället för krig. Respektera Minsk-överenskommelsen.
* Erkänn Krim som del av Ryssland
* Upphör med de illegala sanktionerna Mot Ryssland
* Deklarera att Ukraina inte ska gå med i NAT0
* USA och EU måste, för att ha minimal demokratisk legitimitet, erkänna att en statskupp skedde i Ukraina i februari.

Denna artikel har publicerats som blogginlägg på http://jinge.se

Anders Romelsjö

Relaterade artiklar (efter tagg)