Skriv ut denna sida

Ingen religiös konflikt

Gunnar Olofsson 21 november 2014

Screen_Shot_2014-11-21_at_17.53.39.png"

Under offensiven i Gaza anfölls, utöver bostadshus, skolor och sjukhus, även 180 moskéer, varav 71 helt förstördes – ibland med resterna av troende och bedjande palestinier begravda i ruinerna. Utan fördömanden av omvärlden, utan tal om terrorism. Utan mediaintresse. Utan reaktion alls.Så, vad nu?" Skriver Gunnar Olofsson

Ingen religiös konflikt

Beväpnade män attackerar en judisk synagoga i Jerusalem och dödar fem personer - och genast spekulerar svenska politiker och media i om konflikten i Israel/Palestina nu håller på att övergå i en religiös konflikt. Så är det naturligtvis inte. Problemet är och förblir den israeliska ockupationen av palestinskt land, en ockupation som hela tiden fortsätter, och utvidgas, med ständigt nya bosättningar, murar och militärposteringar. Desperationen över att allt går åt fel håll ökar bland palestinierna. Frågan har länge varit, inte om men när, nästa uppror, Intifada, kommer att starta. Kanske är vi där nu?

Israels regering har utlovat hårda hämndåtgärder för attacken på synagogan. Men gärningsmännen är redan dödade, deras familjer arresterade och deras hus snart förstörda - en form av kollektiv bestraffning förbjuden enligt Genèvekonventionen, vilket ingen verkar bry sig om! - så nu tänker man sig alltså någonting ytterligare. Vad då?

När tre bosättarungdomar på Västbanken i somras kidnappades och dödades genomförde Israels armé en hus-till- husoperation, kränkte och förödmjukade tusentals människor, arresterade uppemot 600 personer och dödade 5 av dem. Sedan lade man utan några som helst bevis skulden på Hamas i Gaza och startade en militäroffensiv som enligt FN i slutändan kostade 2.192 palestinier, varav 519 barn, livet, skadade .över 11.000 personer, varav runt 3.000 förväntas få bestående men, och gjorde 108.000 palestinier hemlösa.

Under offensiven i Gaza anfölls, utöver bostadshus, skolor och sjukhus, även 180 moskéer, varav 71 helt förstördes – ibland med resterna av troende och bedjande palestinier begravda i ruinerna. Utan fördömanden av omvärlden, utan tal om terrorism. Utan mediaintresse. Utan reaktion alls.

Så, vad nu?

Klart är att vilka åtgärder den israeliska regimen än kommer att vidta, så kommer konflikten bara att trappas upp och förvärras. ”Världen har inte råd med ett fjärde krig i Gaza” menar EU:s representant för utrikesfrågor, Federica Mogherini. Nej, och inte med en Intifada till på Västbanken. Våra regeringar inom EU har ett tungt ansvar för utvecklingen och måste nu sätta in kraftåtgärder – med avbrytande av samarbetsavtal och investeringar, och införande av bojkotter och sanktioner mot Israel – för att styra upp situationen, se till att ockupationen upphör och den palestinska staten äntligen upprättas.

Klockan är fem i tolv för chansen till en fredlig och rättvis lösning. Ta den! 

Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)