Skriv ut denna sida

Ger FiB efter för imperialismens strategi att ”Söndra och härska”?

Styrelsen för Föreningen Syriensolidaritet 15 november 2014

Screen_Shot_2014-11-15_at_14.18.32.png

I FiB-Kulturfront nr 11 finns på framsidan texten ”FIB på plats i Syrien. En mänsklig sköld mot IS” mot bilden av ett antal människor i rad i en slags protest. Inne i tidningen finns sedan artikeln ”Därför blundar omvärlden för kurdernas kamp mot IS” på 4 sidor med bilder. Artikeln har formen av ett välskrivet reportage, men den presenterar också utan kommentar eller kritik tyvärr en imperialistisk politik.

 

På sid 19 står att läsa ”Tanken är …. att spränga dagens nationsgränser, som ritades av västeuropiska kolonialmakter, och som inte anses ha varit en bra lösning för det etniska lapptäcket Mellanöstern”. Detta är precis imperialismen arbetssätt. I multikulturella Irak inledde USA under Bremer för 10 år sedan en etnisk och religiös uppdelning av befolkning och landet. Då inleddes striderna mellan sunni och shia, och USA:s arbete på att främja en autonom kurdisk region eller statsliknande bildning i oljerika och kurddominerat område i norra Irak, där sedan bland annat oljebolag från USA fått lukrativa kontrakt.

Vidare är artikelrubriken ”Därför blundar omvärlden för kurdernas kamp mot IS” fullständigt felaktig. Massmedia har verkligen lyft fram detta, och kanske särskilt USA:s bombningar av IS runt Ayn al-Arab (Kobane) som något mycket bra. Kanske som ett utslag av ”humanitär imperialism”, då det i själva verket handlar om ett av flera sätt för USA att skaffa sig kontroll över andra områden och tillgångar.

Bilden ovan publicerades i en militär tidskrift i USA för några år sedan.

 

FiB tiger helt om bakgrunden till det som lett fram till dagens situation. Att det är den syriska regeringsarmén som hela tiden varit ledande i kampen mot terrorismen. Efter regeringsarméns framgångar det senaste året och Syriens och Rysslands diplomatiska seger på den internationella arenan kraftsamlade imperialismen till en motoffensiv. Svaret blev Isis som varken är islamiskt eller en stat utan en av Väst skapad legoarmé som tjänstvilliga medier nu målar ut som det stora hotet mot den västerländska civilisationen. Ett genidrag skulle det visa sig. Nu kan USA och dess allierade äntligen göra det de har velat hela tiden: bomba i Syrien utan att någon kraft kan mobilisera mot folkrättsbrottet. Den antiimperialistiska rörelsen har försvagats. Ett tecken på detta är att en artikel som denna, som tyvärr rentav kan uppfattas som en försåtlig propagandaartikel, utan kommentar kan dyka upp i anti-imperialisternas egen tidning.


 

Styrelsen för Föreningen Syriensolidaritet

Relaterade artiklar (efter tagg)