Skriv ut denna sida

En Norrbottnisk intellektuell och gruvbolaget.

Leif Öhman 20 oktober 2014

Screen_Shot_2014-10-20_at_17.19.04.png

I det följande kursiva skrev jag som kommentar och insändare till en intervju med Mikael Niemi.Inte de flesta har grepp om gruvfrågorna i vår norra landsända. Gallok och Northland är nog relativt okända begrepp för de flesta. Ovissheten har nu övergått till en förljugen framtid. 

 Författaren Mikael Niemi(MN) känner ovisshet, ingen ilska, påstår han i intervju i NSD 11/2 2013.

Den riksbekanta blötmyren har honom i sitt grepp, spännande och inspirerande tycker han. Tornedalens folk med läckande stövlar kommer att fixa situationen med humor. Gruvbolaget Northland är kommet med Silverarken för att hämta.

 

Talvivaara i Finland. Känner MN till vad som hände där för inte så länge sedan? Läckande stövlar torde vara rena drömmen mot läckande lakdammar, knappast spännande. 

Gruvbolagets nuvarande väg mot bottennotering och måhända konkurs, kommenterar MN med att"det händer så mycket ..."

Givetvis kan man kontra med att inget hänt, ännu, kan tilläggas. Ovisshet föds när det påstådda inte stämmer med verkligheten. En läcka i bolaget avslöjade hur det ligger till, MN tycker att det är "ett reko bolag med en genomtänkt plan ... de har sett till att någonting hänt här." Förtroendet för de nykoloniala mineralsnyltarna tycks mig patetiskt.

 

MN se dig om i världen, i landet, i Norr och Västerbotten i Pajala! Följer du debatterna, ser du vad som händer där gruvkapitalet drar fram? Vilken är din åsikt om Minerallagen i Sverige? 

Den hasardekonomi du hyllar slår vilt omkring sig. Du hyllar ett bolag som berikar sig på vårt lands rikedomar, skövlar, fördriver och ljuger. Det som händer är ett "intressant spel" för dig, något att psykologisera om i en pjäs. Du spelar och förlorar på aktier därför att du har råd med det. Jaha. Men upplysningsvis så är inte detta ett spel, det är spekulationer från ett kapital som inget hemland har.

 

Här i Jokkmokk står vi inför ett hot om dagbrottsgruva(Kallak). Fyndigheten bearbetas nu och förbereds för provbrytning. Malmkroppens lutning mot Lilla lule älv är bara den en högrisk. Till det kommer närheten till högriskdammen Parki. Inget av detta är speciellt spännande. Kom gärna och titta på plats.

MN pratar om boxaren som ständigt fälls, men kommer upp om och om igen, lägger sig aldrig. Är den boxaren fiktivt MN, så har han då börjat sluddra en aning.

En besvikelse att ta del av en så spekulativ beskrivning som intervjun ger. Bättre kan du Mikael Niemi!

 

                                                                       *

 

Mellan kris och uppgång vädjas nu till hoppet. Kupongen var som högst runt 700:- och nu runt 40 öre. Kapitalets megafon Bucht är övertygad och målar framtiden i förväg. Förbli stark i tron är idag inget bejublat budskap. 

I NSD 8/10 träffaren journalist Mikael Niemi. Niemi tror helt krasst att kapitalismen avgör gruvans framtid. 

-Inte handlar det om någon god vilja eller att man tycker synd om Pajalaborna, säger Mikael Niemi.

Leif Öhman

Relaterade artiklar (efter tagg)